Navigacija

Objave

Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije

Mreža festivala Jadranske regije predstavlja pet hvaljenih filmskih ostvarenja koje možete pogledati besplatno online: „Stric“, „Garbura“, „Da li ste vidjeli ovu ženu?“, „Jahači“ i „Muzej revolucije“

Drugo po redu Zimsko izdanje, zajednički projekt vodećih regionalnih filmskih festivala okupljenih u Mreži festivala Jadranske regije: Sarajevo Film Festivala, Festivala autorskog filma Beograd, Filmskog festivala Herceg Novi, Ljubljanskog međunarodnog filmskog festivala i Zagreb Film Festivala, od 20. do 29. januara na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba donosi pet recentnih uspješnica u kojima će publika moći uživati besplatno. 

U programu su četiri hvaljena dugometražna prvijenca regionalnih autora: film „Stric“ Andrije Mardešića i Davida Kapca, „Garbura“ Josipa Žuvana, „Da li ste vidjeli ovu ženu?“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića i „Jahači“ Dominika Menceja, te dokumentarac „Muzej revolucije“ Srđana Keče.  

Kao svojevrsno zagrijavanje za online program uoči početka Zimskog izdanja, članovi Mreže organizirat će besplatne kino projekcije u svojim gradovima. 

Sarajevo Film Festival će u kinu Meeting Point u Sarajevu u petak, 19. januara u 19 sati prikazati film „Stric“ Andrije Mardešića i Davida Kapca.

Radnja filma „Stric“, intrigantnog trilera s Mikijem Manojlovićem, Ivanom Roščić, Goranom Bogdanom, Rokom Sikavicom i Kajom Šišmanović, naizgled se odvija u Jugoslaviji, kasnih 1980-ih. Voljeni stric vraća se kući za praznike. Ponovno na okupu, porodica je usred božićnog ručka. Radosno druženje iznenada prekida zvonjava mobitela. Ipak nisu 1980-e, a čini se da nije ni Božić. Ubrzo postaje jasno da se za prepunom prazničnom trpezom, osim purice, nožem može rezati i napetost. 

Uz film „Stric“, besplatno online na ondemand.kinomeetingpoint.ba, bit će dostupan i film „Da li ste vidjeli ovu ženu?“, koji od premijere na Sedmici kritike u Veneciji ne prestaje oduševljavati publiku i kritiku. 

„Da li ste vidjeli ovu ženu?“ nadrealistična je psihodrama fokusirana na temu identiteta, preciznije, na temu ženskog multiverzuma koji se želi osloboditi. To raslojavanje prati se kroz tri metamorfoze jedne žene (sve u izvedbi Ksenije Marinković) koja luta Beogradom i njegovim opskurnim zakutcima u potrazi za načinom da iskoči iz vlastite kože. Filmska forma je slijedi, i sama se preoblikujući.

Potraga za slobodom u fokusu je filma „Jahači“ o dvojici seoskih mladića koji se, nakon gledanja filma Easy Rider, prerađenim mopedima upute na životnu avanturu prema Splitu. „Jahači“ su istovremeno film sazrijevanja i film ceste, zanimljiv mozaik scena koje proizlaze iz svjetova dva najbolja prijatelja, ali i posveta određenom (bez)vremenu i prostoru. Uloge u filmu tumače Timon Šturbej, Petja Labovič, Anja Novak i Nikola Kojo. 

Junaci filma „Garbura“, dvanaestogodišnjaci Nikola i Antonio najbolji su prijatelji koji žive u susjednim kućama. Zabavljaju se paljenjem karabita, a svoje eskapade snimaju i objavljuju na Youtubeu, nadajući se milionskim pregledima. Obitelji su im već godinama zavađene i protive se njihovom prijateljstvu. Kada dođe vrijeme praznika, svađa između obitelji će eskalirati i preliti se u odnos dvojice prijatelja. Uloge u filmu ostvarili su Franko Floigl, Mauro Ercegović Gracin, Ljubomir Bandović, Marija Škaričić, Ivana Roščić, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić. 

„Muzej revolucije“ premijerno je prikazan na IDFA-i, obišao je brojne festivale te osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala (2022.). Od rađanja arhitektonske vizije Vjenceslava Richtera - muzeja posvećenog povijesti socijalističke revolucije prošlo je šezdeset godina. U ostacima napuštenog utopijskog projekta u Beogradu rađa se prijateljstvo između sedmogodišnje djevojčice i jedne starice. Kada grad započne brisanje svih tragova Muzeja revolucije, iz života djevojčice nestaju bezazlene igre i priče uz vatru. 

Inspirirani uspješnim edicijama Proljetnog izdanja, članovi Mreže festivala Jadranske regije pokrenuli su Zimsko izdanje sa željom da uz pomoć regionalne filmske platforme doprinesu dosegu kvalitetnih domaćih ostvarenja i to u zimskom periodu kad svi više vremena provodimo ispred malih i velikih ekrana. 

Filmovi će biti dostupni besplatno gledateljima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore uz prethodnu registraciju na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba OVDJE

Mrežu festivala Jadranske regije podržava Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe i Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini.

Žiri Takmičarskog programa - igrani film 30. Sarajevo Film Festivala
Maja Izetbegović voditeljica ceremonije otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala
Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival