Navigacija

Objave

Promocija filmskih poticaja u Kantonu Sarajevo

U sklopu 28. Sarajevo Film Festivala, u Cineplexxu Sarajevo, održan je razgovor na temu “Promocija filmskih poticaja u Kantonu Sarajevo – primjer ILLYRICVM”. Film ILLYRICVM Simona Bogojevića Naratha je prvi film koji je iskoristio poticaje Vlade Kantona.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo i Samir Avdić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, govorili su o značaju uvođenja poticaja za Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo. Producentica Ankica Jurić-Tilić i producent Adis Đapo su se osvrnuli na značaj poticaja za produkcijske kuće regiona i činjenicu koliko to utiče na sam benefit za film. Istaknuli su kako su se uvođenjem ovih poticaja dodatno otvorile mogućnosti za Sarajevo, a time se ujedno i jača spoznaja o ljepotama i mogućnostima Kantona kao snimajuće lokacije.

 

Prisutne je pozdravio Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala: „Sarajevo Film Festival je, osim što je filmski festival, motor za razvoj filmske industrije. Cilj nam je da Sarajevo bude generator proizvodnje, da ima jak proizvodni sektor, da bude mjesto koje će privlačiti strane investicije, mjesto na kojem će se promovisati najbolje praske. Ključna stavka u smislu privlačenja produkcija je kvalitet i ponuda profesionalnih filmskih i TV ekipa. Situacija u Sarajevu je po ovom pitanju neujednačena. Talenti u nekim segmentima kreativne industrije su izrazito dobri – posebno kad je riječ o piscima, što je svakako pozitivno u smislu budućeg prenošenja lokalnih priča, ali je ponuda nedovoljna u nekim drugim segmentima zbog manjka iskustva. Ovi poticaji otvoraju prostor za edukaciju, sticanje iskustva u struci, otvaranje novih radnih mjesta i ostanku mladih profesionalaca u Bosni i Hercegovini”.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto: “Ulagati u kreativnu industriju znači investirati u oblast koja neće crpiti naše potrošne resurse, talent nije kao voda ili drvo, ograničeno u količinama. Talent ovdašnjih umjetnika je dolazio do izražaja uprkos nemaru dosadašnje vlasti. Iako su podaci svih godina bili očiti – Sarajevo Film Festival državi BiH nosi dobar imidž, slike iz Sarajeva koje svakog avgusta odašiljemo svijetu su lijepe, zrače optimizam, Sarajevo Film Festival puni regionalnu i državnu kasu… Odlučili smo prekinuti još jednu pogrešnu praksu - ove godine je Vlada Kantona Sarajevo izdvojila historijske finansijske iznose kao poticaj filmskoj industriji i tako će biti u budućnosti ako budemo imali priliku”.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić: „Ova vrsta poticaja je modalitet koji se koristi širom svijeta, a posljednjih godina je sve prisutniji i u zemljama Jugoistočne Evrope, gdje su predvodnici ovog trenda Hrvatska, Srbija i Mađarska. Samo tri zemlje u regionu nisu imale ovu vrstu poticaja: Bosna i Hercegovina, Albanija i Moldavija. Novim odlukama aktuelne Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, za ovu godinu planirana su ne samo povećanja postojećih iznosa za kreativnu industriju, nego i uvođenje potpuno novih mehanizama podrške ovom sektoru po uzoru na najbolje prakse u Evropi i svijetu. Za finansiranje i sufinansiranje domaće produkcije u ovoj godini je planirano izdvajanje od milion maraka što je veći iznos od dosadašnjeg, dok će kao potpuno novi način podrške filmskoj i TV produkciji iz budžeta Kantona Sarajevo kroz poticajna sredstva biti izdvojeno dva miliona maraka. Izdvajanje dva miliona maraka iz budžeta Kantona Sarajevo znači povrat od 30 posto uloženih sredstava u proizvodnju audiovizuelnog sadržaja na području Kantona Sarajevo, odnosno sredstava koja su došla iz privatnog sektora i stranih izvora. Zahvaljujući ovim poticajima, uložena dva miliona maraka će u Kanton Sarajevo generisati oko sedam miliona maraka iz privatnog sektora i stranih izvora. Uz timski rad strukovnih udruženja, profesionalaca iz struke, napravljen je pravilnik u kojem su transparentno i vrlo detaljno navedeni i objašnjeni kriteriji po kojima se vrši povrat od 30 posto finansijskih sredstava uloženih u proizvodnju filmskog i TV sadržaja na području Kantona Sarajevo”.

 
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program