Navigacija

Objave

Šesnaesti Dan ljudskih prava na Sarajevo Film Festivalu

Šesnaesti Dan ljudskih prava, pod pokroviteljstvom Kraljevine Nizozemske, održat će se tokom 30. izdanja Sarajevo Film Festivala. Ovaj program posvećen je društvenim pitanjima vezanim za ljudska prava.

U skorije vrijeme, fokus je prebačen na hitnu potrebu buđenja svijesti o značaju zaštite životne sredine i užasnim posljedicama klimatskih promjena. Ove godine okosnica Dana ljudskih prava bit će „Nebo iznad Zenice“  Zlatka Pranjića i Nanne Frank Møller, koji je ocijenjen izuzetno pozitivno i od kritike i od publike. Projekcija filma zakazana je za ponedjeljak, 19. august u multipleksu Cineplexx Sarajevo.
 
Nakon projekcije novinar i reditelj Robert Zuber moderirat će panel-diskusiju s autorima filma na temu „Ulaganje u sutrašnjicu: Ko je vlasnik budućnosti?“.
Da li je moguće ekomanipulisati ekocid? Uzbudljivi istraživački film „Nebo iznad Zenica“ autora Zlatka Pranjića i Nanne Frank Møller, traži odgovor na ovo uznemirujuće pitanje. Film otkriva kako se industrijsko postrojenje koje je izvor zagađenja može predstavljati kao ekološki osviješteno dok istovremeno nastavlja sa svojom štetnom praksom. Usprkos činjenici da postrojenje uživa podršku naizgled nesvjesnih gradskih vlasti i privlači novac evropskih investitora, njegov stvarni utjecaj na okoliš i stanovništvo Zenice ostaje skriven.
 
Zeničani su historijski ekonomski ovisili o željezari, što situaciju čini još kompleksnijom. Film naglašava napore udruženja građana Eko Forum, pod vodstvom aktiviste Samira Lemeša, da razotkrije tu šaradu. Lemeš, dekan Politehničkog fakulteta i profesor kompjuterske grafike Univerziteta u Zenici, neumorno se bori za transparentnost i odgovornost.
 
Istovremeno, dok se zagađivanje nastavlja, grad Zenica se sa projektima poput izgradnje nove biciklističke staze želi predstaviti kao dio projekta Zelenih gradova. Međutim, borba za profitabilnu budućnost nameće potrebu da se daju odgovori na ključna pitanja: Kome je ta budućnost namijenjena? I, s obzirom na trenutno stanje, ko će je doživjeti?
 
Sinopsis filma: U srcu Evrope, građani jednog od najzagađenijih gradova na svijetu ujedinili su se u borbi za budućnost. Međutim, novac, moć i politika čine se jednako zastrašujućim protivnicima kao što je zagađenje koje ugrožava njihove živote.

Film je na programu u ponedjeljak, 19. augusta u Cineplexxu.


Izbor filmova iz programa 30. Sarajevo Film Festivala u Visokom, Gradačcu i Jajcu
Zahvala 30. Sarajevo Film Festivala za podršku u realizaciji Festivala
Kemal Zorlak autor Naj fotke 30. Sarajevo Film Festivala
Dobitnici UniCredit nagrade publike
Publici najbolji „Crna kutija: Dnevnici“, „Mi nemamo drugu zemlju“ i „Komar“