Navigacija

Objave

Uručeno Počasno Srce Sarajeva Michelu Francu

Michelu Francu, meksičkom reditelju, scenaristi i producentu, večeras je uručeno Počasno Srce Sarajeva, priznanje koje je dobio na prošlogodišnjem, 26. Sarajevo Film Festivalu.

Franco nije bio na prošlogodišnjem Festivalu, koji je zbog pandemije održan u online formi, a Počasno Srce Sarajeva mu je uručeno večeras (utorak, 17. august) u Ljetnom kinu Coca-Cola, prije projekcije njegovog filma NOVI POREDAK u 20.30 sati. Film je premijerno prikazan u Veneciji 2020., gdje je osvojio Srebrnog lava – Veliku nagradu žirija, a na 27. Sarajevo Film Festivalu se prikazuje u okviru programa Open Air.
 
Počasno Srce Sarajeva Francu se uručuje kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, kao i za podršku Festivalu.
 
NOVI POREDAK je neodoljiva, napeta, distopična drama u kojoj se luksuzno vjenčanje pripadnika više klase neočekivano pretvara u poprište klasne pobune koja završava državnim udarom. Kroz oči simpatične mlade nevjeste i sluga koje rade za i protiv njene bogate porodice, NOVI POREDAK, bez daha, prati slom jednog i uspon drugog, mnogo strašnijeg režima.
 
Franco je prvi put posjetio Sarajevo 2009. godine kada je na Sarajevo Film Festivalu prikazan njegov prvi dugometražni film DANIEL I ANA, koji je premijeru imao u sekciji Directors' Fortnight na Filmskom festivalu u Cannesu.
 
Na 23. Sarajevo Film Festivalu (2017.) Franco je bio predsjednik žirija Takmičarskog programa – igrani film. Njegov film LAS HIJAS DE ABRIL (AVRILINA KĆERKA), prikazan u sklopu Open Air programa 23. Sarajevo Film Festivala, osvojio je nagradu žirija sekcije „Un Certain Regard“ na Filmskom festivalu u Cannesu.
 
27. Sarajevo Film Festival se održava od 13. do 20. augusta 2021.
Domaća premijera filma UMRI PRIJE SMRTI
Prikazan film ZAISTA, NIKAD NISI BIO OVDJE Lynne Ramsay, dobitnice Počasnog Srca Sarajeva
Predstavljamo Open Air program 29. Sarajevo Film Festivala
Noć prije svečanog otvaranja 28. Sarajevo Film Festivala, na predfestivalskoj projekciji puno Ljetno kino Coca-Cola
U Ljetnom kinu Coca-Cola podignuto najveće filmsko platno u regiji