Navigacija

Objave

Izložba “Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970” postavljena u knjižari Buybook

Filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije predstavljeni su na izložbi “Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970” u knjižari Buybook, u Radićevoj ulici.

Na izložbi se može vidjeti preko 50 plakata nastalih 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka i predstavljaju značajna djela jugoslovenske kinematografije, kao što su SKUPLJAČI PERJA, KAD BUDEM MRTAV I BEO, RANI RADOVI, MARŠ NA DRINU, KAPETAN LEŠI i mnogi drugi.

Institut za film, koji je preteča Filmskog centra Srbije, sačuvao je i očuvao vrijedna djela grafičkog i primijenjenog dizajna SFRJ, koji mogu biti zanimljivi ne samo poznavaocima filma, dizajnerima, historičarima umjetnosti i likovnim stručnjacima, već i široj publici.

Prema riječima Gorana Matića, direktora FCS-a, radovi su odabrani po kvalitetu, autorima, značaju filmova i po tome koliko su rijetko izlagani.

Izložba “Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970” postavljena je u okviru programa Festival u Centru, a može se pogledati svakim danom od 12 do 22 sata. Izložba će ostati postavljena do 12. septembra 2022.

Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program