Navigacija

Objave

PONTA LOPUD FESTIVAL: Promovira i slavi film, suvremenu umjetnost i gastronomiju

Prvi Ponta Lopud Festival na otoku Lopudu u Hrvatskoj, u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom, uz seriju filmskih masterclassova oskarovca Pawela Pawlikowskog, donosi i filmske projekcije na otvorenom te posebna gourmet iskustva

U nadahnjujućem okruženju ljepote mediteranskog otoka Lopud, smještenog svega nekoliko nautičkih milja od UNESCO-ovog Dubrovnika (Hrvatska), u razdoblju od 1. do 5. jula/srpnja ove godine održat će se prvo izdanje  Ponta Lopud Festivala u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom, najcjenjenijim filmskim događanjem u regiji. 

Ponta Lopud donosi ekskluzivne filmske projekcije na jedinstvenim lokacijama pod zvijezdama, kreativne susrete filmskih profesionalaca i zaljubljenika u  filmsku umjetnost te jedinstvena gourmet iskustva i druženja u opuštenoj atmosferi otoka Lopuda poznatog po kvalitetnoj, organskoj mediteranskoj hrani i kvalitetnom umijeću življenja. Posebna pažnja posvećena je i ‘suživotu’ domaćeg stanovništva i festivalskih gostiju kroz aktivno uključivanje otočana u brojna programska događanja i kroz posebne gourmet ponude za sudionike i posjetitelje u otočkim restoranima te prezentacije lokalnih proizvoda i običaja.

„Kažu da svaka kriza donosi i nove izazove, tako je i Covid pandemija donijela velike promjene i u mom životu. Prijateljstvo s bračnim parom Purivatra i život na otoku tijekom zadnjih godinu i pol iznjedrili su nastanak festivala Ponta Lopud. Ideja da Lopud stasa u „kreativni hub“ trebala bi ovom čarobnom otoku donijeti nove zanimljive sadržaje, naglasiti već postojeće vrijednosti, povezati zanimljive goste i otočane te podariti otoku dodatnu međunarodnu prepoznatljivost, jer Lopud to zaslužuje.“, izjavila je Tilda Grossel Bogdanović, direktorica Ponta Lopud Festivala. 

U posebnom dijelu internacionalnog programa za profesionalce iz filmske umjetnosti, Ponta Lopud uz podršku industrijske platforme Sarajevo Film Festivala CineLink, nudi seriju masterclassova oskarovca Pawela Pawlikowskog, jednog od najznačajnijih režisera današnjice te dobitnika brojnih svjetskih nagrada, kao i nagrade Oscar 2013. godine za najbolji film na stranom jeziku IDA. Tijekom tri majstorska tečaja namijenjena režiserima i glumcima iz regije i svijeta, Pawlikowski će dekonstruirati svoje poznate filmove i pokazati svoj način rada na pripremi i realizaciji filma. U razgovorima o svom bogatom filmskom stvaranju, a koji će se održavati na brojnim otočkim lokacijama uključujući i hotel Lafodia, Pawlikowski će uključiti i polaznike koji će predstavljati svoje ideje, vizije i projekte. Kreativni susreti u sklopu Ponta Lopud Festivala omogućit će polaznicima stjecanje novih iskustava i znanja, poslovnih umrežavanja te stvaranje dugoročnih profesionalnih prijateljstava. Polaznici ove godine stižu na izravan poziv organizatora, dok će idućih godina poziv za profesionalne filmske radionice biti i javno otvoren.

“Radujem se prilici da na predivnom otoku Lopudu pokrećemo projekt koji bi mogao postati novo mjesto okupljanja i razgovora filmskih autora i ljubitelja filma. U ovom trenutku u kojem smo toliko željni druženja i razgovora, vjerujem da će prvo izdanje Ponta Lopud Festivala biti pravi putokaz kako se vratiti istinskim vrijednostima života i uživanja u filmskoj umjetnosti.“, izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala i suosnivač Ponta Lopud Festivala. 

Večernji sati tokom festivala u programu su, osim za uživanje u ponudi otočkih restorana, rezervirani za filmske projekcije filmova Pawela Pawlikowskog na ekskluzivnim lokacijama ‘pod zvijezdama' na otoku. Na programu su filmovi “Hladni Rat“ (Cold War, 2018.) koji će biti prikazan unutar zidina lopudskog franjevačkog samostana i “Moje ljeto ljubavi“ (My Summer of Love, 2004.) na lopudskoj plaži LaBaya ispred najpoznatijeg otočkog hotela Lafodia. Posljednjeg dana, na plaži hotela Lafodia, na programu je projekcija filma braće Dardenne “La Promesse” po izboru samog Pawlikowskog. 

Tokom događaja, u partnerstvu s Fondacijom Lopud 1483 poznate kolekcionarke Francesce Thyssen-Bornemisza svim posjetiteljima Ponta Lopud Festivala, po unaprijed najavljenom i dogovorenom rasporedu, bit će omogućen i posjet obnovljenom renesansnom franjevačkom samostanu Gospe od Špilice te razgled umjetničke zbirke obitelji Thyssen-Bornemisza, a u čijem je sastavu i svjetski poznat Umjetnički paviljon Your Black Horizon autora Olafura Eliassona i Davida Adjayea. Osim u umjetničkoj kolekciji posjetitelji će moći uživati i u meditacijskom vrtu i vrtu ljekovitog bilja zasađenom u samom srcu samostana. 

Ulaz na filmske projekcije kao i ostale dijelove programa koji su najavljeni kao otvoreni za javnost je besplatan, a tijekom održavanja Ponta Lopud Festival bit će organiziran i poseban brodski prijevoz iz Dubrovnika na Lopud i natrag po simboličnim cijenama. 

Sve informacije o Ponta Lopud Festivalu dostupne su na www.pontalopud.hr. Rezervacije ulaznica za filmske projekcije, te informacije o brodskim transferima bit će dostupne na web stranici www.pontalopud.hr od 15. juna/lipnja. 

 

Kontakt za medije: press@pontalopud.hr

Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program