Navigacija

Objave

Žiri i selekcija Takmičarskog programa – studentski film 28. Sarajevo Film Festivala

Producentica Ludmila Cvikova, rediteljica Maya Dreifuss i voditelj master studija filmskog programa na Nizozemskoj filmskoj akademiji u Amsterdamu Nduka Mntambo članovi su žirija Takmičarskog programa – studentski film 28. Sarajevo Film Festivala.

Ludmila Cvikova
Kreativna konsultantica, kustosica i savjetnica, Slovačka, Nizozemska

Filmska selektorica i kustosica na IFF Rotterdam (1997-2011), voditeljica filmskog odjela na Filmskom institutu u Dohi (2011-2014) i bivša saradnica na festivalima a.o.Yerevan GAIFF, Anonimul u Rumuniji, Busan IFF, Karlovy Vary i Locarno. Za EYE Film Institute Amsterdam bila je kustosica triju specijala: Arapkinje iza kamere i filmskih programa oko izložbi Bele Tarra i Jana Svankmajera. Kao pridružena producentica radila je sa kazahstanskim redateljem Emirom Baigazinom: THE RIVER (Najbolji film na Venecijanskim horizontima 2018. godine) i rumunskim filmom MIKADO reditelja Emanuela Parvua (San Sebastian 2021. godine). Trenutno radi samostalno kao kreativna konsultantica, festivalska savjetnica, kustosica i čitateljica za filmske fondove. Članica je uprave Češkog filmskog fonda od aprila 2021. godine.

Maya Dreifuss
Rediteljica, Izrael

Nakon uspjeha njena dva kratka filma - WAX HURTS (2001) i VISITING HOURS (2005) - u Cannesu, Dreifuss je završila svoj debitantski igrani film ONA SE VRAČA KUĆI (2013). Film je osvojio 3 nagrade na JFF festivalu. Scenario za njen sljedeći film, HIGHWAY 65, pobijedio je na Međunarodnoj filmskom labu u Jerusalemu 2017. i izabran je za film l'Atelier u Cannesu 2018. Film je izraelsko-francuska koprodukcija i sada je u postprodukciji. Maya Dreifuss je viši profesor i šef odsjeka za produkciju na Steve Tish Film & Television School Univerziteta u Tel Avivu.

Nduka Mntambo
Predavač na Univerzitetu umjetnosti u Amsterdamu, Kraljevina Nizozemska

Nduka Mntambo je doktorirao film, a trenutno je Voditelj master studija filmskog programa na Nizozemskoj filmskoj akademiji na Univerzitetu umjetnosti u Amsterdamu. Bivši je voditelj filmskog i televizijskog programa na Wits School of Arts (WSOA). U maju 2018. predstavio je veliku izložbu pod nazivom „Asimetrije“ u The Point of Order Project Space u Johanesburgu i u galerijama Michaelis u Cape Townu. „Asimetrije“ su dobile Nagradu za humanističke i društvene nauke (HSS) za najbolje vizuelno umetničko djelo 2020. godine. Njegov eksperimentalni videorad „IF THIS BE A  CITY“ izabran je za dio eksperimentalnog paviljona Johanesburga na Venecijanskom bijenalu 2015. godine. Dugo je radio kao dizajner pozorišne i filmske produkcije, uključujući produkcije poput I MIKE WHAT I LIKE (2004) u režiji Kgafele oa Magogodi koji je kasnije adaptiran na istoimeni dugometražni film redatelja Jyoti Mistry. Sarađivao je sa rediteljem Jyotijem Mistryjem na videoinstalaciji pod nazivom „Store in a Cool Dry Place“ koja istražuje ritual proizvodnje kovčega u tri afrička grada: Akri, Adis Abebi i Johanesburgu. Bio je član žirija na takmičenju kratkih filmova Ammodo Tiger na 51. Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu (IFFR)

Takmičarski program – studentski film 2022.

Asja Krsmanović, selektorica Takmičarskog programa – studentski film, u program je uvrstila 11 filmova, od kojih će 5 imati svjetsku, 3 međunarodnu, a 3 filma regionalnu premijeru.

SVJETSKE PREMIJERE

ČEKAJ ME OVDJE / ČEKAJ ME OVDE
Serbija, 2022, 13 min.
Režija: Aleksa Borković
Uloge: Aleksa Gulan, Miloš Koprivica, Miljana Kravić

Desetogodišnji dječak provodi ljetne dane u svom rodnom gradu. Kako nema pravih prijatelja, stalno je izložen maltretiranju i izrugivanju drugih dječaka. Jedina osoba kojoj je stalo do njega njegov je mlađi brat, ali to nije dovoljno. Budući da su mu roditelji naložili da vodi računa o svom malom bratu, dječaku je izrazito teško da se izbori za svoje mjesto u društvu.

DRUGI KRAJ ULICE / AZ UTCA MÁSIK VÉGE / DAS ANDERE ENDE DER STRAßE
Austrija, Mađarska, 2022, 22 min.
Režija: Kálmán Nagy
Uloge: Zsolt Nagy, Ágoston Sáfrány, Gáspár Téri, Milán Zikkert, Jeanne Katalin Lipták

Nakon što desetogodišnjeg Ábela u školi napadne drug iz razreda Bence, dječakov otac odluči posjetiti Benceove roditelje kako bi prekinuo konstantno maltretiranje svoga sina. Međutim, razgovor se ne odvija onako kako je očekivao.

KIŠNI DJEČAK
Bosna i Hercegovina, 2022, 4 min.
Režija: Sandra Marić

Kišni dječak i njegov kišni oblak od samog početka priče nerviraju prolaznike – niko ne želi biti mokar. Dječak kreće na putovanje kako bi otkrio šta je svrha njegovog života – on i njegov oblak putuju i čine dobra djela. Nesebično pomaganje drugima ima svoju cijenu – dječakov oblak presušuje.

MOJ NIKOLA
Hrvatska, 2022, 22 min
Režija: Martina Marasović
Uloge: Karla Brbić, Roko Sikavica, Aneta Grabovac, Paško Vukasović, Senka Bulić, Živko Anočić

Religiozna djevojka Karla se udaje za Nikolu, ljubav svog života. Njih dvoje su se zavjetovali na predbračnu čistoću te sada, kada se bliži prva bračna noć, Karla postaje sve nervoznija kako proslava odmiče. Na pamet joj padne jedna vrlo neobična ideja.

NIJE ZIMA ZA KOMARCE
Hrvatska, 2022, 29 min.
Režija: Josip Lukić, Klara Šovagović
Uloge: Josip Lukić, Paško Vukasović, Sunčica Ana Veldić, Yuliya Molina, Mia Petričević, Karlo Vorih

Približava se kraj 2021. godine u glavnom gradu Hrvatske. Karlo (33) živi u maminom stanu u centru grada, radi od kuće i povremeno se druži sa svojim prijateljima.

MEĐUNARODNE PREMIJERE

HOLLYWOOD
Austrija, 2022, 29 min.
Režija: Leni Gruber, Alex Reinberg
Uloge: Marlene Hauser, Günther Lainer, Franz Solar, Michaela Schausberger, Ingrid Schiller

Za još uvijek nedokazanu glumicu Anu, očekivanje uspjeha predugo traje. Kada konačno dobije ulogu, u pokaznim vježbama za obuku lokalnih vatrogasaca, ona iz petnih žila vrišti za ostvarenje svog života i karijere, dok njen otac velike kćerkine ambicije smatra uzaludnim.

MOJA SESTRA I JA / EU ȘI SORA MEA
Rumunija, 2022, 17 min.
Režija: Theodor Ioniță
Uloge: Ela Ionescu, Cosmina Stratan, Bogdan Farcaș

Nakon što uspava djecu, Luana prima telefonski poziv od svoje sestre Ane koja je pita da li ima zavoja. Luana brzo odlazi do sestrine kuće gdje zatiče Anu i njenog ranjenog muža Dana. Luana postaje sumnjičava i insistira da pozovu hitnu pomoć, ali Dan postaje sve ljući, te situacija potpuno izmiče kontroli.

MON AMI
Rumunija, 2022, 30 min.
Režija: Carina Dasoveanu
Uloge: Marius Manole, Gabor Bondi

Marius je uspješan filmski reditelj i upravo bira glumce za svoj novi projekat. Iako Marius naizgled ima sve što se može poželjeti, on shvata da se svakim danom osjeća sve jadnije. Marius se osjeća izgubljeno sve dok ne upozna Steliana, četrnaestogodišnjeg Roma, koji će mu pomoći da ponovo pronađe samog sebe.

REGIONALNE PREMIJERE

ANALOGIJA PROSTORA / ANALOHIYA PROSTORU
Ukrajina, 2022, 12 min.
Režija: Oleksandr Hoisan

Zbog dugotrajnog posmatranja neigrajućih likova, igrač svjedoči određenim dokumentarističkim događajima koji se odvijaju u različitim dijelovima svijeta igre. Događaje povezuju određene teme: pretjerana okrutnost i ljudska ravnodušnost. Konstantno kretanje jedini je spas od arbitrarnosti života na ulicama – ali ne uvijek.

LUDILO / HAJSZÁLREPEDÉS
Mađarska, 2021, 22 min.
Režija: Bianka Szelestey
Uloge: Niké Kurta, Gergely Váradi, Anna Kubik, József Incze

Lenke je prisiljena suočiti se sa činjenicom da se mora prestati grčevito držati svoje umiruće ljubavne veze, nakon što joj muškarac sa kojim je provela osam godina života bezobzirno saopšti da je ostavlja tik prije dogovorene porodične večere. Tokom večere, Lenke prolazi kroz različite faze prihvatanja gubitka, ali i poduzima jedan posljednji, očajnički korak kako bi ga izbjegla.

PLUTAJUĆA MAGLA / NYUGVÓ KÖD 
Mađarska, 2022, 5 min.
Režija: Nikolett Fábián

Eksperimentalni animirani film PLUTAJUĆA MAGLA kroz niz asocijativnih slika prikazuje proces oživljavanja uspomena i njihovu naknadnu dezintegraciju. Radnja filma smještena je u izmišljeni sanatorij, nalik snu, okružen morem i zrakama zalazećeg sunca. Bezlične sjene lutaju među zidovima tog skrivenog, zaboravljenog mjesta, čekajući da se rasplinu u okruženju kada padne noć i tako budu zauvijek izgubljeni u magli zaborava.

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022. godine.

Žiri i selekcija Takmičarskog programa – studentski film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri i selekcija Takmičarskog programa – studentski film 27. Sarajevo Film Festivala
Takmičarski program - studentski film 2020.
Žiri Takmičarskog programa – studentski film 2019.
Takmičarski program - studentski film 2019.