Navigacija

Objave

Žiri Takmičarskog programa – studentski film 30. Sarajevo Film Festivala

Žiri Takmičarskog programa – studentski film na 30. Sarajevo Film Festivalu će činiti rediteljica Anna Gymesi, filmska kustosica Delphine Jeanneret te reditelj Ivan Ramljak.

Žiri će imati čast dodijeliti nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskom programu – studentski film. Dobitnici će biti objavljeni u petak, 23. augusta na dodjeli nagrada.

Anna Gyimesi
Rediteljica, Mađarska

Anna Gyimesi je mađarska filmska rediteljica posvećena istraživanju tema majčinstva i ženstvenosti. Njen kratkometražni igrani film Afrikat je dobio nagradu CineLink na Talents Sarajevo Pack & Pitch 2020, a premijerno je prikazan na Sarajevo Film Festivalu 2022. godine. Njen kratkometražni dokumentarni film Padanje osvojio je Srce Sarajeva za najbolji studentski film 2023. godine i nagradu za najbolji dokumentarni film Mađarskih filmskih kritičara 2024. godine.
Kao bivša učesnica programa Docnomads, European Short Pitch i Pop-Up Film Residency, Annini filmovi su prikazivani na festivalima kao što su Tallinn Black Nights IFF i Jihlava IFF. Pohađa doktorske studije na univerzitetu MOME u Budimpešti, istražujući granice između fikcije i dokumentarnog filma. Donedavno je radila na svom debitantskom dugometražnom filmu Soft Hours, koji je dorađen u Midpoint Feature Launchu, a trenutno je na CineLinku.

Delphine Jeanneret
Filmska kustosica i predavačica na Odsjeku za film Ženevskog univerziteta umjetnosti i dizajna, Švicarska

Delphine Jeanneret je neovisna filmska kustosica i predavačica na Odsjeku za film Univerziteta za umjetnost i dizajn u Ženevi (HEAD). Članica je umjetničkog odbora Locarno Film Festivala (Open Doors) i Međunarodnog festivalu kratkog filma u Winterthuru, osnovala je Festival Cinéma Jeune Public u Lausanni te je predsjednica udruge Ciné-Doc koja promovira dokumentarne forme u Švicarskoj. S više od 15 godina iskustva u kuriranju filmskih programa za festivale, umjetničke prostore i filmske institucije, posvećena je programima koji stavljaju u fokus mlade filmske stvaraoce s inovativnom estetikom. Učestvovala je u brojnim žirijima, radionicama i okruglim stolovima na međunarodnim festivalima i institucijama. Također je članica Švicarske filmske akademije.

Ivan Ramljak
Reditelj, nezavisni kustos i selektor za kratki film Rotterdam Film Festivala, Hrvatska

Ivan Ramljak je filmski reditelj i nezavisni kustos. Godine 2003. osnovao je Human Rights Film Festival u Zagrebu. Od 2013. do 2022. godine bio je kustos i voditelj programa kratkometražnog filma pod nazivom Kratki utorak u zagrebačkom kinu Tuškanac, a od 2016. do 2023. godine bio je umjetnički direktor Tabor Film Festivala. Od 2022. godine je selektor kratkometražnih filmova za Filmski festival u Roterdamu i skaut za igrane filmove sa prostora bivše Jugoslavije. Režirao je devet kratkometražnih filmova, jedan srednjometražni i dva dugometražna, prvenstveno dokumentarce. Njegovi filmovi Kino otok, Dom boraca, Mezostajun, O jednoj mladosti i El Shatt – Nacrt za utpoiju prikazani su na više od 80 festivala širom svijeta (uključujući IFFR, Cinéma du Réel, Dok Leipzig, Sarajevo, Dokufest) i osvojili su brojne nagrade.

30. Sarajevo Film Festival će se održati od 16. do 23. augusta 2024. godine.
Žiri Takmičarskog programa – studentski film 30. Sarajevo Film Festivala
Takmičarski program – studentski film 2024.
Žiri i selekcija Takmičarskog programa – studentski film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri i selekcija Takmičarskog programa – studentski film 27. Sarajevo Film Festivala
Takmičarski program - studentski film 2020.