Navigacija

Objave

Takmičarski program – studentski film 2024.

U Takmičarskom programu – studentski film 30. Sarajevo Film Festivala 15 je filmova

Asja Krsmanović, selektorica Takmičarskog programa – studentski film, u program je uvrstila 15 filmova, od kojih će 9 imati svjetsku, 2 međunarodnu, a 4 filma regionalnu premijeru.

Žiri:
Anna Gyimesi,
rediteljica, Mađarska
Delphine Jeanneret, filmska kustosica i predavačica na Odsjeku za film Ženevskog univerziteta umjetnosti i dizajna, Švicarska
Ivan Ramljak, reditelj, nezavisni kustos i selektor za kratki film Rotterdam Film Festivala, Hrvatska

Nagrada:

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI STUDENTSKI FILM
Novčanu nagradu, u iznosu od 1.000 €, obezbjeđuje Vijeće za regionalnu saradnju

1. ASISTENCIJA / ASIST, Maria Tsioli (Grčka, 8 min.) – svjetska premijera

Djevojka luta napuštenim gradom okružena praznim ulicama u iščekivanju nadolazeće fudbalske utakmice, u potrazi za smislom i osjećajem povezanosti.

2. MENTOR, Tinkara Klipšteter (Slovenija, 2024, 15 min.) – svjetska premijera

Glumci Nina i Alen u ulogama Elmire i Tartuffea uvježbavaju scenu zavođenja. Muče se s izvedbom što dovodi do intervencije njihove rediteljice i njihovog profesora. Kada to ne poluči rezultate, profesor stupa na scenu. Proba doživljava neočekivan zaokret nakon neugodne konfrontacije između Nine i profesora.

3. MIRIS SVJEŽE FARBE / MIRIS SVEŽE FARBE, Nađa Petrović (Srbija, 2024, 14 min.) – svjetska premijera 

Nakon što njeni roditelji prodaju stan u kojem je odrasla, izrevoltirana Emma sa svojom mlađom sestrom bježi od kuće. Opsjednuta željom da se vrati u svoj pravi dom, Emma počinje pratiti muškarca koji je kupio stan.

4. MORAMO RAZGOVARATI O DILAN / DILAN HAKKINDA KONUŞMALIYIZ, Umut Şilan Oğurlu (Turska, 2024, 20 min.) – svjetska premijera

Dilan, koja će uskoro napuniti 30 godina, radi u firmi za prodaju nekretnina svoga ujaka, živi sa svojom majkom i osjeća da ne iskorištava svoj potencijal. Ekipa dokumentarnog filma prati je uokolo dok zajedno pokušavaju shvatiti u čemu leži njen problem.

5. NIŠTA LIČNO, TATA, Tamara Pavićević (Crna Gora, 2024, 9 min.) – svjetska premijera

Rastrgnuta između očeve nevidljive bolesti i zajednice koja je ne razumije, kćerka se odlučuje boriti za sebe, čak i po cijenu oslobađanja tame iznutra.

6. PITYLOS, Galatia Lagoutari (Grčka, 2024, 17 min.) – svjetska premijera

Dvije sestre nakon majčine smrti posjećuju svoju porodičnu kuću. Zatišje u njihovim životima poremetiće grupa mladih ljudi i priča jednog istraživača o stvaranju okamenjene šume.

7. POSLJEDNJA KAP / AZ UTOLSÓ DOBÁS, Anna Tőkés (Mađarska, 2024, 11 min.) – svjetska premijera

Kata je članica državnog tima ritmičkih gimnastičarki koji je podvrgnut ekstremnim tehnikama treniranja. Dok se bliže finalna takmičenja, pritisak na nju raste.

8. SRETAN SMAK SVIJETA / OSTANNII DEN, Anastasiia Mykhalchuk (Ukrajina, 2024, 13 min.) – svjetska premijera

Porodica se priprema za praznik, a praznik je dan kada će nastupiti kraj svijeta. Nemaju dokaza već samo vjeru da će taj dan nastupiti. Deda je jedini koji ne dijeli tu vjeru. Njegova jedina želja je biti sa svojom porodicom i posmatrati kako će se odvijati njihova budućnost. Dok čekaju, na površinu isplivavaju svi njihovi strahovi kao ključ za razumijevanje njihovog unutrašnjeg svijeta. Na kraju, da li će nastupiti tihi kraj? Da li će osvanuti sutrašnji dan?

9. SRETNO, SARO!, Isidora Ratković (Bosna i Hercegovina, 2024, 22 min.) – svjetska premijera

Sari, djevojci u dvadesetim godinama života, ostao je još samo jedan dan da se pozdravi sa svim što joj je bitno u Sarajevu.

10. DOBA ZMAJA / SÁRKÁNYKOR, Marcell Farkas (Mađarska, Austrija, Luksemburg, 2023, 30 min.) – međunarodna premijera

Firma i Nero sklapaju krvni pakt na krovu garaže kako bi osigurali da njihova ljubav bude vječna. Tim činom svoj odnos i svijet dovode u opasnost.

11. IZA LICA / ONKRAJ OBRAZA, Anja Resman (Slovenija, Hrvatska, 2024, 9 min.) – međunarodna premijera

Mladić čisti stan svoga nedavno preminulog oca. Prisiljen je ponovno preživjeti traumatične uspomene na djetinjstvo i gubitak duše.

12. AKO PLUTAM / DACĂ VOI PLUTI, Bogdan Alecsandru (Rumunija, 2024, 12 min.) – regionalna premijera

Vio danas nije trebala doći na bazen. Zaista joj se ne sviđa društvo iz razreda, a naročito Sara, najpopularnija članica te grupe.

13. DJECA PTICA / A MADÁR GYERMEKEI, Júlia Tudisco (Mađarska, 2024, 11 min.) – regionalna premijera

Igrani mitološki film koji zaigrano istražuje simbiotički balans između kreacije i destrukcije, dok dvoje božanske djece zajedno oblikuju i otkrivaju svijet.

14. GÜL, Lidija-Rukiye Kumpas (Austrija, 2024, 28 min.) – regionalna premijera

Ljetni dan proveden među različitim jezicima, obrocima i nesporazumima. Daleko od doma, Gül živi i radi u kvaziporodičnoj zajednici u jednom turskom selu. Dok Filiz, najmlađa članica porodice, ubija vrijeme, Gül je prisiljena otići iz sela ranije nego što je očekivala. Rastrojene, njene misli usredsređene su na dom i porodicu u svakodnevnom životu, kao i u daljini.

15. HAOS KOJI JE OSTAVILA IZA SEBE / TO CHAOS POU AFISE PISO TIS, Nikos Kolioukos (Grčka, 2023, 33 min.) – regionalna premijera

Anna osjeća kao da joj život klizi kroz prste. Ukoliko joj njen samodestruktivni otac alkoholičar ne stane na put, odlazak u muzičku školu u Parizu mogao bi biti njena posljednja prilika da ostvari svoje snove.

30. Sarajevo Film Festival će biti održan od 16. do 23. augusta 2024. godine.

Žiri Takmičarskog programa – studentski film 30. Sarajevo Film Festivala
Takmičarski program – studentski film 2024.
Žiri i selekcija Takmičarskog programa – studentski film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri i selekcija Takmičarskog programa – studentski film 27. Sarajevo Film Festivala
Takmičarski program - studentski film 2020.