Navigacija

Objave

Obilježavanje Dana ljudskih prava u ponedjeljak u kinu Meeting Point

Program će biti održan u ponedjeljak, 12. decembra u kinu Meeting Point, s početkom u 18 sati. Ulaz je besplatan.

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH u suradnji s Obala Art Centrom organizuje projekciju dokumentarnog filma “Veće od traume” (Hrvatska, 2022, 91 min.) i panel-diskusiju. Program će biti održan u ponedjeljak, 12. decembra u kinu Meeting Point, s početkom u 18 sati. Ulaz je besplatan. 

Film “Veće od traume” u režiji Vedrane Pribačić je dobitnik Nagrade za ljudska prava ovogodišnjeg 28. Sarajevo Film Festivala. Nagrada za ljudska prava dodjeljuje se za najbolji film iz Takmičarskog programa – dokumentarni film koji obrađuje tematiku ljudskih prava. Nagradu obezbjeđuje Kraljevina Nizozemska. 

“Veće od traume” je film o grupi žena iz Vukovara koje otkrivaju ko bi one bile bez traume sa kojom se poistovjećuju, a taj proces mijenja njihove živote i odnose.

Panel-diskusiju o važnosti poštivanja ljudskih prava, s posebnim naglaskom na prava žena, nakon filma moderirat će Jan Waltmans, ambasador Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini. Panlistice su Bahia Tahzib, ambasadorica ljudskih prava Kraljevine Nizozemske, Jasmina Mujezinović iz Fondacije lokalne demokratije i dr. Jasminka Džumhur, ombudsmenka za ljudska prava u BiH. Panel diskusija će biti vođena na engleskom jeziku.

O filmu “Veće od traume” Vedrane Pribačić: Dvadeset i pet godina nakon Domovinskog rata u Hrvatskoj, žene koje su preživjele mučenja, silovanja i ubistva voljenih i dalje su traumatizirane. Film prati grupu polaznica trogodišnjeg terapijskog programa dok dijele svoje životne priče, suočavaju se s traumama prošlosti i tragaju za iscjeljenjem.

Obilježavanje Dana ljudskih prava u ponedjeljak, 12. decembra u kinu Meeting Point, uz panel-diskusiju i projekciju filma “Veće od traume” Vedrane Pribačić, ulaz besplatan.

Maja Izetbegović voditeljica ceremonije otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala
Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival
Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije po odluci struke nominovano osam serija iz protekle sezone