Navigacija

Objave

Grand Kafa sa ekipom filma GYM: Publika je jako dobro reagovala na film

Gosti programa Grand Kafa sa... 30. Sarajevo Film Festivala, u utorak, 20. augusta, bili su članovi ekipe film GYM bosanskohercegovačkog reditelja Srđana Vuletića. O filmu su govorili reditelj Srđan Vuletić, glumci Dino Sarija, Edin Avdagić, Dina Mušanović i scenaristica Mirela Trepanić Grbešić.

Vuletić je na početku razgovora istagao da je publika dobro reagovala na film i naglasio da je GYM mračniji od njegovih prethodnih filmova, bez obzira na to što ima element humora.

,,Imao sam strah da li je ovo film za veliku publiku, međutim, on je još bolje radio na velikom broju ljudi. Iz prethodnih test projekcija vidjeli smo te scene koje su ljudima jako sviđaju. Također, ljudi su dobro reagovali na još nešto - glumačka podjela i filmska ekipa je jako mlada, a glumačka podjela je kompletno iz Bosne i Hercegovine, studenti Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, nema nikoga ko ne razumije kontekst te priče, rekao je Vuletić.

Govorio je i o problemima sa finansijskim fondovima sa snimanjem ovog filma:

,,Film GYM može da bude neka super analiza kako neke stvari ne treba da se rade u produkciji. Vjerovao sam da je ovo dobar materijal, godinama sam radio na scenariju za ovaj film. Budžet ovoga filma je na kraju bio oko 400.000 eura, novci kojima se vani prave zabave na festivalima. Ne bismo uspjeli da snimimo ovaj film bez pomoći koproducenata. Ali finansiranje nije uvijek bitno, nama se u jednom momentu desilo da nam nije trebalo više novca nego što imamo“.

GYM u tematski fukus stavlja nasilje nad ženama, a scenaristkinja Mirela Trepanić Grbešić je istakla da je ovu priču napisala 2008. godine, kao studentica, te da je priča nastala po instinktu.

,,Dolazim iz Gračanice i tamo sam čula ovakvu jednu priču. Samo sam se zamislila kako neko uzme sebi za pravo da odlučuje o nečijoj sudbini. Poslala sam Srđanu neki sinospis i onda je počeo nastanak ovog filma. Prošle godine smo negde na ovaj dan imali dan žalosti i obustavu svih projekcija. Mislim da je to važna tema i da o njoj trebamo razgovarati. Muškarci moraju biti zaštitnici, a ne oni koji vrše nasilje. Ovu priču sam napisala 2008. godine kao student i nisam se bavila femicidom, nisam imala neka istraživanja, već sam samo pratila svoj instikt, priču, likove. Nisam htjela da budu samo negativci, već da shvatim zašto su takvi. Film će imati život na mnogim festivalima, ali našem društvu je potreban jedan ovakav film i da shvati poruku“, kazala je Trepanić Grbešić.

Glumac Edin Avdagić je naglasio da je bilo jednostavno sarađivati sa kompletnom ekipom, jer se svi dugo poznaju, dok je njegov kolega Dino Sarija govorio o kreiranju lika koji tumači:

„Meni je najbitnije bilo da moj lik ne bude klasičan negativac, da ne bude kul. Jedan kolega mi je rekao da bi on to mnogo suptilnije uradio, što je meni sinomim za dosadno, lišeno je rizika“, zaključio je Sarija.

Glumica Dina Mušanović je naglasila da joj je drago što je publika shvatila ono što je ekipa htjela da poruči i ono što je reditelj Vuletić htio da predstavi.

„Drago mi je što je iz filma izašlo da mi mijenjamo perspektive. Drago mi je što Srđan kroz filmove radi na tim red flegovima, dosta toga gledamo, a ništa ne činimo“, rekla je Mušanović.

Film GYM je na 30. Sarajevo Film Festivalu imao svjetsku premijeru o okviru programa Open Air.
Izbor filmova iz programa 30. Sarajevo Film Festivala u Visokom, Gradačcu i Jajcu
Zahvala 30. Sarajevo Film Festivala za podršku u realizaciji Festivala
Kemal Zorlak autor Naj fotke 30. Sarajevo Film Festivala
Dobitnici UniCredit nagrade publike
Publici najbolji „Crna kutija: Dnevnici“, „Mi nemamo drugu zemlju“ i „Komar“