Navigacija

Objave

Na 30. Sarajevo Film Festivalu potpisan dokument o pristupanju Bosne i Hercegovine pilot programu Vijeća Europe za koprodukciju serija

Dokument o pristupanju Bosne i Hercegovine pilot programu Vijeća Evrope, koji implementira Eurimages, za koprodukciju evropskih dramskih serija, potpisan je danas, 21. augusta, za vrijeme 30. Sarajevo Film Festivala.

Važan je to korak za bh. filmaše kako bi im se olakšao pristup međunarodnim koprodukcijama i dodatnom izvoru finansiranja.

„Siguran sam da će ovo što smo zajednički započeli stvoriti pretpostavke da kreativnim ljudima Bosne i Hercegovine omogući da lakše dođu do sredstava. To će im omogućiti ne samo lakši pristup tržištu, već i mogućnost da svoje znanje i talent iskoriste na odgovarajući način“, izjavio je Nermin Nikšić, premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, ujedno istaknuvši da je Federacije ove godine za film izdvojila 4,7 miliona KM.

Pilot program za koprodukcije serija, Vijeće Evrope uvelo je 2023. godine s ciljem osnaživanja nezavisnih producenata i poticanja stvaranja novih audiovizuelnih djela. Eurimages upravlja programom, koji se finansira putem dobrovoljnih doprinosa institucija iz zemalja članica. Trenutno program podržava 16 institucija iz 15 zemalja članica (Belgija, Hrvatska, Estonija, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Litvanija, Luksemburg, Nizozemska, Sjeverna Makedonija, Portugal, Srbija, Slovenija, Španija).

„Oduševljeni smo što možemo prihvatiti učešće Bosne i Hercegovine u ovom pilot programu“, izjavila je Bojana Urumova, predstavnica Vijeća Evrope u Sarajevu. „Ovdje slavimo magiju pričanja priča. A ovaj koprodukcijiski fond je upravo to – mogućnost širenja zanimljivih priča, kojima ova regija obiluje. S fondom podupiremo različitost priča i jezika koji će se čuti diljem Evrope, a među njima i regionalni jezici, što je upravo ono čemu Vijeće Evrope stremi.“

Do sada su završena dva ciklusa javnog poziva za nezavisne producente, pri čemu je podržano 17 evropskih međunarodnih koprodukcija serija, za koje je izdvojeno 6,5 miliona eura. Producenti iz Bosne i Hercegovine sada će biti u mogućnosti pristupiti novim pozivima.

Produkcija televizijskih serija u Bosni i Hercegovini posljednjih je godina u izrazitom porastu, za što je ponajviše zaslužan program BH Content Lab BH Telecoma.

„BH Telecom je u posljednje tri godine investirao i investirat će 30 miliona KM u bh. kinematografiju. Plodove toga rada vidjeli smo ovih dana, kada su televizijske serije snimljene uz BH Content Lab ovjenčane brojnim nagradama. No, da bi imali održivo finansiranje serija, potrebno je napraviti ovaj sljedeći korak kojim Bosna i Hercegovina dobiva pristup evropskim fondovima“, izjavio je Amel Kovačević, generalni direktor BH Telecoma, dodavši da je u fondu BH Content Laba ostalo još 5,6 miliona KM i 8 projekata koji su u mogućnosti prijaviti se na javni poziv Vijeća Evrope na Pilot program za koprodukcije serija.

Potpisani ugovor neće samo producentima iz Bosne i Hercegovine otvoriti mogućnost dodatnog finansiranja, već i olakšano povezivanje s producentima iz ostalih država članica ovoga pilot programa. 

„Radujemo se projektima bh. producenata i njihovih partnera, kao što je BH Telecom. Jedva čekamo vidjeti vaše prijave“, poručio je Alex Traila, programski menadžer Pilot programa za koprodukcije serija pri Vijeću Evrope.

Kako bi se producenti mogli prijavljivati i povezivati s producentima iz Evrope, ipak je potreban prvi korak napraviti u domovini. Zato je bitno da lokalne institucije nastave podržavati kinematografiju.

„Za ovu godinu smo izdvojili rekordna sredstva od 2,5 miliona KM za razvoj kinematografije. Znamo da je kinematografija vodeća fabrika sreće, u koju je uključen veliki broj mladih ljudi, i prepoznajemo njezinu važnost. Ovaj ugovor nam je veliki poticaj da u Kantonu još više povećamo ulaganja u naše kreativce“, izjavio je Kenan Magoda, ministar kulture i sporta Vlade Kantona Sarajevo.

S njim se složio i Saša Magazinović, predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

„Ovo je sjajan primjer kako treba koristiti članstvo u međunarodnim organizacijama. Možete samo zamisliti što bi nam donijelo moguće buduće članstvo u Europskoj uniji“, rekao je Magazinović.

Potpisivanje ugovora tokom 30. Sarajevo Film Festivala nije nimalo slučajno. Kako već 30 godina radi na pomoći bh. kinematografiji, tako je Festival i posljednjih godina otvorio vrata TV serijama, omogućivši im veću vidljivost i dodatne tržišne prilike.

„Sarajevo Film Festival je mjesto na kojem su zaživjele brojne inicijative vezane uz filmsku industriju“, kazao je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala. „Zahvaljujući i BH Telecomu, posljednjih godina imamo 400-postotno povećanje produkcije i potpunu zaposlenost u tom sektoru. Naravno, tržište se konstantno mijenja i potrebno je otvoriti nove načine financiranja. Ovaj ugovor nam upravo to omogućuje.“

Pilot program za koprodukciju serija Vijeća Evrope omogućava dodatnu podršku namijenjenu za pomoć u financiranju koprodukcija između nezavisnih producenata TV serija, koje su u završnoj fazi. Podrška iznosi 250.000 eura ili 500.000 eura po podržanom projektu, a predviđena je za serije s maksimalno 10 epizoda.
Izbor filmova iz programa 30. Sarajevo Film Festivala u Visokom, Gradačcu i Jajcu
Zahvala 30. Sarajevo Film Festivala za podršku u realizaciji Festivala
Kemal Zorlak autor Naj fotke 30. Sarajevo Film Festivala
Dobitnici UniCredit nagrade publike
Publici najbolji „Crna kutija: Dnevnici“, „Mi nemamo drugu zemlju“ i „Komar“