Navigacija

Objave

Žiri Takmičarskog programa – kratki film 30. Sarajevo Film Festivala

Žiri Takmičarskog programa – kratki film na 30. Sarajevo Film Festivalu će činiti producentica Anamaria Antoci, rediteljica Flora Anna Buda te reditelj i producent Burak Çevik.

Žiri će imati čast dodijeliti nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskom programu – kratki film. Dobitnici će biti objavljeni u petak, 23. augusta na dodjeli nagrada.

Anamaria Antoci
Producentica, Rumunija

Anamaria Antoci je uspješna producentica na evropskom tržištu i članica istaknutih industrijskih mreža kao što su EAVE, ACE Producers, European Producers Club i Inside Pictures. Godine 2017. osnovala je kompaniju Tangaj Production sa sjedištem u Bukureštu, u potpunosti posvećena svim kreativnim procesima i sa strašću prema autentičnim, snažnim arthouse filmovima, sa željom pronalaženja načina kako privući publiku na jedinstven način. Njena postignuća uključuju produkcije igranih i dokumentarnih filmova, kao što su Malmkrog Cristija Puiua (2020, kao pridruženi producent) ili Men of Deeds Paula Negoescua (2022). Bila je koproducent filmova poput Radnička klasa ide u pakao Mladena Đorđevića (2023), debitantskog igranog filma Panoptikon Georgea Sikharulidzea (2024) i najnovijeg filma Danisa Tanovića, Nakon ljeta (2024).

Flora Anna Buda
Rediteljica, Mađarska

Rođena i odrasla u umjetničkom okruženju na periferiji Budimpešte, Flora Anna Buda je studirala modu prije nego što ju je ljubav prema crtanju i zanimanje za pripovijedanje dovelo do animacije. Njen diplomski film na univerzitetu MOME, pod nazivom Entropija, premijerno je prikazan na 69. Berlinaleu i osvojio je 33. nagradu Teddy.
Karijeru je započela kao pripravnica u kompaniji MIYU Productions, gdje je kasnije napravila svoj prvi profesionalni film, 27, u koprodukciji sa kompanijom Boddah. Film je premijerno prikazan na 76. festivalu u Cannesu, osvojivši Zlatnu palmu za kratki film, a nakon toga je dobio Kristal za najbolji kratki film na festivalu u Annecyju i Srce Sarajeva, među mnogim drugim prestižnim nagradama i selekcijama.
Jedan od njenih glavnih ciljeva je da nastavi istraživati nove načine stvaranja različitih univerzuma, pričajući iskrene priče i transformišući svoje nedavne interese u umjetničke projekte otvorenog uma.

Burak Çevik
Reditelj i producent, Turska

Reditelj i producent Burak Çevik osnivač je Filmskog društva Fol, te organizira eksperimentalne i umjetničke filmske projekcije. Između 2018. i 2020. godine bio je predavač nefikcije na istanbulskom univerzitetu Bilgi. Njegovi filmovi The Pillar of Salt (2018), Pripadanje (2019) i Forms of Forgetting (2023) premijerno su prikazani na Berlinale forumu.
Njegov najnoviji film, Nothing in Its Place (2024), naručen je od Filmskog projekta Jeonju te je bio u službenom natjecateljskom programu Filmskog festivala Karlovy Vary. Njegovi video radovi prikazani su na raznim festivalima, uključujući Festival u Locarnu, Međunarodni filmski festival u Torontu, FID Marseille i New York Film Festival.

30. Sarajevo Film Festival će se održati od 16. do 23. augusta 2024. godine.
Žiri Takmičarskog programa – kratki film 30. Sarajevo Film Festivala
Takmičarski program – kratki film 2024.
Žiri i selekcija Takmičarskog programa – kratki film 28. Sarajevo Film Festivala
Takmičarski program - kratki film 2020.
Žiri Takmičarskog programa – kratki film 2019.