Navigacija

Objave

Žiri i selekcija Takmičarskog programa – kratki film 28. Sarajevo Film Festivala

Zamjenik direktora Eye Film Filmmuseum, Ido Abram, rediteljica Morgane Dziurla-Petit i reditelj Christos Massalas članovi su žirija Takmičarskog programa – kratki film 28. Sarajevo Film Festivala.

Ido Abram
Zamjenik direktora EYE Film Filmmuseum, Kraljevina Nizozemska

Ido Abram je rođen 1969. godine, studirao je film i televiziju. Započeo je radnu karijeru u filmskoj industriji kao voditelj marketinga i komunikacija Nizozemskog Filmskog Festivala u Utrechtu. Poslije je radio na istoj poziciji i kao asistent režisera za Cinemien Film & Video Distribution. Direktor je SEE NL, saradnje Eyea i Nizozemskog Filmskog Fonda, odgovoran za međunarodnu promociju nizozemskih filmova. Zamjenik je i direktora Eye Filmmmuseum, gdje vodi odjele Obrazovanje, Razvoj talenata, Distribucija, Digitalna prezentacija i platforme i Međunarodni marketing i promocija. Prije nego što se pridružio Eyeu, bio je direktor Binger Filmlaba i radio je za Međunarodni filmski festival u Rotterdamu kao direktor CineMarta i voditelj odnosa s javnošću i industrijskih poslova. Član je Međunarodnog savjetodavnog odbora Cinekida, i Akademije Novih Producenata, upravnog odbora Centra za pokretne umjetnosti u Amsterdamu, te ACE Producenata.

Morgane Dziurla-Petit
Rediteljica, Francuska

Rođena u Francuskoj, Morgane Dziurla-Petit živi u Švedskoj od 2017. godine nakon studija filma u Parizu i Cannesu. Od tada je napisala scenarije i režirala tri kritički priznata kratka filma (LE JOUR, EXCESS WILL SAVE US i GRAB THEM) i jedan igrani (EXCESS WILL SAVE US) koji stoji na granici između igranog i dokumentarnog. Dobitnica je nagrade Guldbagge (Švedske Akademije). Njeni filmovi prikazani su na stotinama festivala, među kojima su Palm Springs, Clermont Ferrand, Hot Docs, MoMA Doc Fortnight, Sarajevo Film Festival, Sao Paulo... Snimila je jedan od prvih kratkih filmova koristeći Deepface, u kojem je potraga Šveđanke srednjih godina za ljubavlju iskomplikovana činjenicom da ima potpuno isto lice kao Donald Trump. Njen prvi dugometražni film, EXCESS WILL SAVE US, 2022. godije premijerno je prikazan u Rotterdamu, gdje je osvojio nagradu žirija u glavnoj konkurenciji.

Christos Massalas
Reditelj, Grčka

Rođen je u Grčkoj 1986. godine. Studirao je filmsko stvaralaštvo na London Film School, LFS. Njegovi kratki filmovi dobili su brojne nagrade i prikazani su na preko 200 međunarodnih filmskih festivala, uključujući Cannes, New Directors/New Films, AFI, BFI i Sarajevo Film Festival. Izabran je za jednog od 15 obećavajućih redatelja iz cijelog svijeta na filmskom festivalu u Locarnu 2016. godine. COPA-LOCA, njegov kratkometražni film iz 2017. godine, nominiran je za Evropsku filmsku nagradu i osvojio je nagradu Grčke Akademije. BROADWAY, njegov debitantski dugometražni film, uz podršku Sundance Laba i L'Ateliera Cannesa, premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu 2022. godine. Trenutno radi na drugom dugometražnom igranom filmu LIBERTY!.

Takmičarski program – kratki film 2022.

U Takmičarskom programu – kratki film, prema odluci selektorice Elme Tataragić, ove godine će biti 10 filmova: 4 će imati svjetsku, 1 međunarodnu, a 5 filmova regionalnu premijeru.

SVJETSKE PREMIJERE

AFRIKAT / AFFRICATE
Mađarska, 2022, 26 min.
Režija: Anna Gyimesi
Uloge: Adél Kováts, Kinga Csutak-Hoffmann, Lilla Kizlinger, Márk Nagy

Samohranu majku avantura tokom odmora na moru navodi da shvati da se pretjerano žrtvuje za svoju fizički onesposobljenu kćer tinejdžerku.

BANIJA / MY NEIGHBOUR WOLF
Hrvatska, Srbija, 2022, 17 min.
Režija: Nebojša Slijepčević
Uloge: Nebojša Borojević, Igor Hamer, Mladen Ptičar

Sela na Baniji su uglavnom napuštena, zaboravljena i od ljudi i od vlasti. Rijetki posljednji stanovnici žive u ekstremnom siromaštvu, a život im dodatno otežavaju česti napadi divljih zvijeri. Film je zasnovan na istinitom događaju.

TIHO JE OVDJE / IT IS QUIET HERE
Ukrajina, 2022, 12 min.
Režija: Novruz Hikmet, Olena Podolianko
Uloge: Lyudmyla Chyrkova, Maksym Shlenchak

Mladi par odvojio se od svijeta na jednu dugu noć koju provode u sobi pograničnog hotela. Dogovorili su se da tokom noći ne pričaju o ratu. Potpuno izgubljeni u vlastitom malom svijetu, ni ne primjećuju dolazak jutra, koje ih prisili na povratak u realnost.

ZAJDENO SAMI / BIRLIKTE, YALNIZ
Turska, Francuska, 2022, 20 min.
Režija: Kasım Ördek
Uloge: Ecem Uzun, Mert Doğan, Haydar Köyel, Hacer Ördek

Sevgi i Doğan, mladi par, kradu automobile u siromašnim i nesigurnim predgrađima Istanbula i prodaju ih kao otpad za staro željezo. Ali jednoga dana uznemirujući događaj potresa ih do srži i prisiljava da se suoče s istinom o svojoj vezi i stvarnim životnim teškoćama.

MEĐUNARODNE PREMIJERE

ALBA VULVA

Mađarska, 2022, 16 min.
Režija: Dorka Vermes
Uloge: Katalin Homonnai, Pompónia Pálya, Vera Sipos

Sredovječna intelektualka Edina nedavno je okončala dugogodišnju vezu sa svojom djevojkom, ali još uvijek se nije pomirila sa prekidom. Edina odlazi u kozmetički salon na potpunu depilaciju bikini područja. Tokom bolnog tretmana suočava se s potisnutim uspomenama i unutrašnjom tugom. Film je zasnovan na kratkoj priči Nancy Jo Cullen.

REGIONALNE PREMIJERE

I TAKO JE ZAVRŠILO LJETO / TAKO SE JE KONČALO POLETJE 
Slovenija, Mađarska, Italija, 2022, 13 min.
Režija: Matjaž Ivanišin
Uloge: Aleš Jeseničnik, Kristina Olovec, Jernej Jerovšek

Pred kraj ljeta, dok na nebu traju pripreme za aeromiting, muškarac i žena odlaze do vode. Za njih dvoje, dolazak legendarnog akrobatskog pilota neće biti najzanimljiviji događaj tog dana.

NA KSEREKSOVOM TRONU / STON THRONO TOU XERXI
Grčka, 2022, 15 min.
Režija: Evi Kalogiropoulou
Uloge: Yorgos Mazonakis, Angela Brousko, Myrto Kontoni, Xenia Dania, Lorenzo Sarjan, Kevin Zans Ansong, Jordan Genidogan, Vassilis Koutsogiannis

Distopično radno mjesto na brodogradilištu u Perami. Zabrana fizičkog kontakta pretvorila je međuljudske interakcije u onostrane simulacije. Suzbijanje dodira dovelo je do otuđenja među radnicima pretvarajući brodogradilište u napeti prostor odrođenosti i potisnute senzualnosti izvan okvira stereotipnih heteronormativnih čežnji.

NAOPAKO / AMOK
Mađarska, Rumunija, 2022, 15 min.
Režija: Balázs Turai

Nakon što u čudnoj nesreći izgubi zaručnicu i svoj dobar izgled, Clyde se mora suočiti s gnomom u sebi.

NOVAC I SREĆA / MONEY AND HAPPINESS
Srbija, Slovenija, Slovačka, 2022, 10 min.
Režija: Ana Nedeljković, Nikola Majdak Jr.

Hrčci žive u Hrčkozemlji, savršenoj državi sa savršenom ekonomijom. BDP stabilno raste, nema nezaposlenih, a svi stanovnici, njih 100%, izjavljuju da su sretni. Naravno, kao i kod svakog pokušaja da se na silu stvori savršeno društvo, zemlja hrčaka ima svoju mračnu stranu.

PET POSLIJEPODNE KRAJ MORA / 5PM SEASIDE
Grčka, Austrija, 2022, 26 min.
Režija: Valentin Stejskal
Uloge: Antonis Tsiotsiopoulos, Kimonas Kouris

Nikos na svoj četrdeseti rođendan sjedi u kamionetu na ivici zabačene plaže i čeka. Kao i svake godine, majka ga zove na telefon i priča mu o danu njegovog rođenja. Vrijeme je olujno. U daljini Nikos konačno ugleda Christosa, starog prijatelja iz vojnih dana. Nakon mnogo godina njih dvojica će se prvi put susresti. Christos će Nikosu ispuniti opasnu želju.

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022. godine.

Žiri i selekcija Takmičarskog programa – kratki film 28. Sarajevo Film Festivala
Takmičarski program - kratki film 2020.
Žiri Takmičarskog programa – kratki film 2019.
Takmičarski program - kratki film 2019.
Takmičarski program - kratki film 2018.