Navigacija

Objave

Komedija Danisa Tanovića “Deset u pola” otvorila Bosfor filmski festival u Istanbulu

Nova komedija bh. reditelja Danisa Tanovića “Deset u pola”, čijom je svjetskom premijerom otvoren 27. Sarajevo Film Festival, u subotu navečer otvorio je Bosfor filmski festival (Bosphorus Film Festival) u Istanbulu.

Tanoviću je na otvorenju uručena počasna nagrada ovog festivala čiji je bh. reditelj i počasni gost, a danas (nedjelja, 24. oktobra) Tanović će se susreti s ljubiteljima filma i održati masterclass, na kojemu će govoriti o svom iskustvu u radu na filmovima od 2001. do danas.

Tanovićev film “Deset u pola” nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT), sa fokusom na reditelje iz Jugoistočne Evrope čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu, i uz podršku BH Telecoma.

 Radnja filma događa se u Sarajevu, u maju ove godine. Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine. Pandemija još traje, ali ipak – dolazi ljeto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti. Kada jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka koja kaže da je došla da pojede ”najbolje ćevape u Sarajevu”, on je pošalje kod Ize, da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priuštiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe. Ovaj sasvim bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i cijelog grada. Gdje se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu?

Glavne uloge igraju Branko Đurić i Izudin Bajrović.

Deveti Bosphorus Film Festival održava se od 23. do 30. oktobra 2021. u Istanbulu.

“Deset u pola” Danisa Tanovića uskoro dolazi u kina širom BiH i regiona. 

Komedija Danisa Tanovića “Deset u pola” otvorila Bosfor filmski festival u Istanbulu
Danis Tanović: “’Deset u pola’ je priča o prijateljstvu”
Gradonačelnica Benjamina Karić i Kenan Magoda iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo na setu snimanja filma Danisa Tanovića
U Sarajevu počelo snimanje novog filma Danisa Tanovića
Sarajevo grad filma za globalne ekrane odobrio produkciju novog filma Pjera Žalice