Navigacija

Objave

U Avant Premijere Serije press corneru gostovala ekipa serije PRINC IZ ELEJA

U Avantt Premijere Serije press corneru, u utorak, 20. Augusta, gostovala je ekipa serije PRINC IZ ELEJA. O seriji su govorili glumac Alen Muratović i glumica Nadine Mičić, kao i kreatori serije Elma Tataragić i Enes Zlatar.

Govoreći o inspiraciji za scenarij, Elma Tataragić je otkrila da je priča počela još 2015. Godine, kada su radili komičnu reklamnu kampanju:

“Tada smo pomislili da bi bilo dobro da pokrenemo neku našu priču. Čekali smo neka bolja vremena za taj scenarij, i drago nam je na kraju osvojio konkurs”.

Napomenula je i da su od samog početka na umu imali Alena Muratović i da je on bio jedini glumac u kojeg su bili sigurni. 

Enes Zlatar je dodao da se s određenim članovima ekipe poznaje još od osnovne škole i da je to u mnogome pomoglo kreiranju serije.

Glumica Nadine Micić govorila je o tome kako je bilo igrati Amerikanku koja se prilagođava na život u Bosni:

“Počela sam od stereotipa i našeg shvatanja Amerikanaca. Kate koju igram strašno želi da bude prihvaćena i da se stopi s okolinom. Shvatila sam i da dosta dobro čujem jezike, s toga mi ovaj američki naglasak uopšte nije teško pao.”

Otkrila i da Kate u drugoj sezoni poprimi dosta jalijaškog govora.
Kako u seriji postoje likovi veoma slični likovima iz našeg javnog života, Elma Tataragić je ispričala da su se neki od njih ne samo prepoznali, već na to i odreagovali, poput Bože Vreće i Lake.

“Svako od nas je pomalo smiješan i to je divno. Naravno da su ove sličnosti bile namjerne, a sve šale bile su zajedničke. Više ne možemo ni da se sjetimo ko je koju repliku smislio”, rekla je Tataragić, dok je Enes Zlatar dodao da na setu nije izbila niti jedna jedina svađa.
 
Alen Muratović je u isto vreme dobio ulogu i za seriju Princ iz Eleja i za seriju Kotlina, pa je komentarisao prelazak iz jednog žanra u drugi:

“Smatram da je za glumce idealno da iz komedije prelaze i u druge žanrove. Pristup mi je uvijek isti, iako su sredstva drugačija, ali volim to snalaženje.”

Scenaristica Elma Tataragić zaključila je da je format sitkoma veoma bitan za bosanskohercegovačko tržište i da bi voljela da se u tom formatu više stvara i više eksperimentiše.

Prva sezona Serija Princ iz Eleja osvojila je čak tri Srca Sarajeva za TV serije na 30. Sarajevo Film Festivalu. U kategoriji najbolji scenarij komedija nagradu su dobili Elma Tataragić, Enes Zlatar i Dušan Branić, za najboljeg glumca u kategoriji komedija nagrađen je Alen Muratović, a sama serija proglašena je najboljom komedijom.
 
Izbor filmova iz programa 30. Sarajevo Film Festivala u Visokom, Gradačcu i Jajcu
Zahvala 30. Sarajevo Film Festivala za podršku u realizaciji Festivala
Kemal Zorlak autor Naj fotke 30. Sarajevo Film Festivala
Dobitnici UniCredit nagrade publike
Publici najbolji „Crna kutija: Dnevnici“, „Mi nemamo drugu zemlju“ i „Komar“