Navigacija

Objave

Borba nove generacije za ljudska prava

Četrnaesto izdanje Dana ljudskih prava u sklopu 28. Sarajevo Film Festivala donijelo je panel diskusiju na temu Gdje je pravda? Kao osnov za diskusiju u kojoj su učestvovali filmski autori i filmski protagonisti poslužio je dokumentarni film SLUČAJ NOVE VELIČINE Anne Shishove. Panel je moderirao filmski kritičar Tue Steen Mueller.

Sadržaj filma: Anja je bila normalna tinejdžerka koja je sanjala o tome da život u Rusiji učini boljim. Uhapšena je u martu 2018. i osuđena na zatvorsku kaznu po optužbi da je formirala ekstremističku grupu sa ciljem nasilnog svrgavanja vlasti. Tokom tri naredne godine njena majka Julia očajnički se borila da dokaže da je njena kći nevina. Borba za pravdu i praktična, detaljna spoznaja pravog stanja stvari u državi Juliju su iz apolitične građanke pretvorile u strastvenu aktivisticu za ljudska prava.

Sarajevo Film Festival je ove godine proširio program Dan Ljudskih prava, uključujući i radionicu povodom Dana ljudskih prava sa mladim aktivistima starosti od 18 do 25 godina iz Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana. Radionica se organizira u partnerstvu sa insitutom KULT i mladim evropskim ambasadorima. Kao i prethodnih godina, program obuhvata panel diskusiju i uvodne riječi. Panel će moderirati Tue Steen Mueller, filmski kritičar.

Četrnaesto izdanje Dana ljudskih prava u sklopu 28. Sarajevo Film Festivala održano je pod pokroviteljstvom Kraljevine Nizozemske.

Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program