Navigacija

Objave

Film ŽENE PLAČU zatvorio selekciju Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala

U Takmičarski program - igrani film 27. Sarajevo Film Festivala u konkurenciju za nagrade uvršten je još jedan film: bugarski film “Žene plaču” Vesele Kazakove i Mine Mileve, čime selekcija ovog programa broji ukupno 10 igranih filmova.

Film “Žene plaču” je svjetsku premijeru imao na nedavno održanom filmskom festivalu u Cannesu. Zbog svoje iznimne kvalitete, film je uvršten u selekciju Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala.
 
Vesela Kazakova i Mina Mileva stasale su uz Sarajevo Film Festival, razvijajući svoje projekte kroz industrijski segment festivala CineLink, a kasnije i natječući se za nagrade u službenom programu. “Žene plaču” je drugi igrani film ovog redateljskog dvojca u konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva. Svojim prvim filmom “Mačka u zidu” bile su u konkurenciji za Srce Sarajeva 25. Sarajevo Film Festivala (2019.), a Vesela Kazakova je poznata i po ulozi u filmu “Mila s Marsa” (Zornitsza Sofia) koji je 2004. godine na Sarajevo Film Festivalu osvojio Srce Sarajeva za najbolji film. Kazakova igra i u novom filmu “Žene plaču”, dok je u glavnoj ulozi sada poznata glumica Maria Bakalova koja je ove godine postala prva bugarska glumica koja je nominirana za nagrade Zlatni Globus, nagradu Izbora kritike, BAFTU te za nagradu Oscar®.
 
Ovim je Takmičarski program – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala kompletiran i u konkurenciji za nagrade je 10 igranih filmova po izboru selektorice Elme Tataragić, od kojih je 8 debitantskih, a dva filma su drugi igrani film njihovih autora. Osam filmova su režirale žene, a dva muškarci.
 
Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 27. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 48 filmova. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 18 filmova će zabilježiti svjetsku, 3 međunarodnu, 1 europsku, 25 filmova regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru.
 
Predstavljamo 10 filmova u Takmičarskom programu – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala, koji su u konkurenciji za nagrade:
- Srce Sarajeva za najbolji igrani film (novčanu nagradu u iznosu od 16.000 € sufinansira Turistička zajednica Kantona Sarajevo);
-  Srce Sarajeva za najboljeg reditelja / rediteljicu (novčanu nagradu u iznosu od 10.000 € obezbjeđuje Agnes B.);
- Srce Sarajeva za najbolju glumicu (novčana nagrada u iznosu od 2.500 €);
- Srce Sarajeva za najboljeg glumca (novčana nagrada u iznosu od 2.500 €).
 
SVJETSKE PREMIJERE
 
ELEGIJA LOVORA
Crna Gora, Srbija, 2021, 93 min.
Režija: Dušan Kasalica
Uloge: Frano Lasić, Savina Geršak, Draginja Voganjac, Lidija Kordić, Nikolina Bogdanović
 
Filip, uglađeni univerzitetski profesor, odlazi sa suprugom na odmor. Nakon što provedu nekoliko dana u udobnom i uspavanom banjskom odmaralištu, njihov naizgled savršen brak se okončava. Iako se čini da mu se život urušava, Filip se, naoružan samopouzdanjem, te s neobičnom lakoćom suočava s novim okolnostima. Filipov bijeg od problema vodi ga u malo planinsko selo i duboku šumu, gdje sreće svoju majku i zaljubljuje se u djevojku koja je nekada bila zmija.
 
STVARI VRIJEDNE ŽALJENJA / A LEGJOBB DOLGOKON BŐGNI KELL
Mađarska, 2021, 84 min.
Režija: Cristina Grosan
Uloge: Nóra Rainer-Micsinyei, Júlia Huzella, Judit Hernádi, Barna Bányai Kelemen, Katalin Lőrinc
 
Maja svoj život konačno dovodi u red što izuzetno usrećuje njenog momka. Kada Maja prilikom selidbe iz svog studentskog stana naiđe na svoju staru i nesumnjivo mrtvu rodicu, njeno veče poprima neobičan tok.
 
REGIONALNE PREMIJERE
 
BEBIA, JEDINA ČEŽNJA MOJE DUŠE / BEBIA, À MON SEUL DÉSIR
Gruzija, Ujedinjeno Kraljevstvo, 2020, 113 min.
Režija: Juja Dobrachkous
Uloge: Anastasia Davidson, Anushka Andronikashvili, Guliko Gurgenidze, Alexander Glurjidze, Anastasia Chanturaia, Ana Chiradze
 
Nakon smrti svoje bake Bebie, sedamnaestogodišnja manekenka Ariadna vraća se u rodnu Gruziju da bi prisustvovala njenoj sahrani. Po povratku u domovinu dobija neobičan i neočekivan zahtjev: u skladu s davnašnjom tradicijom, kao najmlađoj u porodici, Ariadni pripada obaveza da ujedini tijelo i dušu svoje bake tako što će jednom niti konca povezati mjesto njene smrti s mjestom na kojem njeno tijelo čeka na ukop.
 
BRDO NA KOJEM RIČU LAVICE / LA COLLINE OÙ RUGISSENT LES LIONESS
Kosovo, Francuska, 2021, 83 min.
Režija: Luàna Bajrami
Uloge: Flaka Latifi, Uratë Shabani, Era Balaj, Andi Bajgora, Luàna Bajrami
 
U jednom malom, zabačenom selu na Kosovu, tri žene gledaju kako drugi guše njihove nade i snove. Ništa ne može spriječiti njihov pokušaj da ostvare nezavisnost: vrijeme je da lavice počnu rikati.
 
KELTI
Srbija, 2021, 106 min.
Režija: Milica Tomović
Uloge: Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Katarina Dimić, Anja Đorđević, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Škrigin, Jovana Gavrilović, Olga Odanović, Jovan Belobrković
 
Beograd, 1993. godine. Srbija je u ratu, ljudi pate zbog sankcija i inflacije, ali se svi trude da pomognu koliko mogu. Majka Marijana drži porodicu na okupu, dok njen suprug živne samo u prisustvu kćerkice Minje koja mu uljepšava tmurnu svakodnevnicu. Minja slavi osmi rođendan. Umjesto da na poklon dobije koker španijela, tu je susjedov tronogi pas da se s njim igra, a torta je napravljena s margarinom umjesto puterom. U dnevnoj sobi, Minja i njeni školski drugovi se zabavljaju obučeni u nindža kornjače, dok se za to vrijeme odrasli okupljaju u kuhinji. Pijano veče puno duhanskog dima, koketiranja i alkohola uzima svoj danak.
 
MJESEC, 66 PITANJA / SELENE 66 QUESTIONS
Grčka, Francuska, 2021, 108 min.
Režija: Jacqueline Lentzou
Uloge: Sofia Kokkali, Lazaros Georgakopoulos
 
Nakon dugogodišnjeg odsutstva, Artemis se mora vratiti u Atinu kako bi se starala o ocu čije se zdravstveno stanje pogoršava. Nakon što otkrije očevu dugo čuvanu tajnu, Artemis razumije bolje nego ikada ranije i prvi put osjeća da ga iskreno voli.
 
MURINA
Hrvatska, Brazil, SAD, Slovenija, 2021, 92 min.
Režija: Antoneta Alamat Kusijanović
Uloge: Gracija Filipović, Danica Čurčić, Leon Lučev, Cliff Curits
 
Napetost između nemirne tinejdžerke Julije i njenog opresivnog oca Ante raste nakon što njihov dom na jednom hrvatskom otoku posjeti jedan stari porodični prijatelji. Dok Ante pokušava sklopiti dogovor koji bi mu mogao promijeniti život, Julija je umorna od njihovog mirnog, ali usamljeničkog bitisanja i ima znatno veća očekivanja od njihovog utjecajnog posjetioca koji joj tokom vikenda ispunjenog strašću i nasiljem omogućava da iskusi slobodu.
 
TRAŽEĆI VENERU / NË KËRKIM TË VENERËS
Kosovo, 2020, 111 min.
Režija: Norika Sefa
Uloge: Kosovare Krasniqi, Erjona Kakeli, Rozafa Celaj, Basri Lushtaku
 
Smirena i šutljiva tinejdžerka Venera živi u jednom malom selu na Kosovu. U njenoj kući, pod istim krovom, žive tri različite generacije tako da nema puno privatnosti. Van kuće, na ulicama i u kafiću, situacija nije ništa bolja: u malom selu je nemoguće izbjeći da je neko stalno drži na oku, bilo da se radi o njenom bratu, rođaku ili susjedu. Od djevojke se, prije svega, očekuje da štiti vlastiti ugled i ugled svoje porodice. Zbog svega toga, Veneri je prilično neizvodivo ponašati se u skladu s vlastitim željama.
 
KONAČNA SLOBODA / GROSSE FREIHEIT
Austrija, Njemačka, 2021, 116 min.
Režija: Sebastian Meise
Uloge: Franz Rogowski, Georg Friedrich, Anton von Lucke, Thomas Prenn
 
U poslijeratnoj Njemačkoj Hansa višestruko hapse i zatvaraju zato što je homoseksualac. Zbog člana 175. njegova želja za slobodom sistematski se osporava. Jedina stabilna veza u njegovom životu postaje veza koju ostvaruje s Viktorom, osuđenim ubicom s kojim dijeli zatvorsku ćeliju. Prvobitno gađenje prerasta u ljubav.
 
ŽENE PLAČU / WOMEN DO CRY
Bugarska, Francuska, 2021, 107 min.
Režija: Vesela Kazakova, Mina Mileva
Uloge: Vesela Kazakova, Iossif Surchadzhiev, Katia Kazakova, Ralitsa Stoyanova, Maria Bakalova, Bilyana Kazakova
 
Mama roda puškom je oborena s dimnjaka. Žena koja pati od postporođajne depresije zamalo da skoči s balkona. Djevojčica se mora nositi sa stigmatizacijom kojoj je izložena zbog HIV-a. Majka traži magiju u lunarnom kalendaru. Krhkost i apsurdnost ove moderne bugarske porodice odvijaju se paralelno s nasilnim protestom protiv rodne ravnopravnosti. Film je zasnovan na istinitoj priči.
 
27. Sarajevo Film Festival bit će održan od 13. do 20. augusta 2021.
Seksualno buđenje gruzijske kinematografije
Regionalna premijera filma TIGRICA
Regionalna premijera filma KOS KOS KUPINA
Svjetska premijera filma MEDIUM
Međunarodna premijera filma SLOBODA