Navigacija

Objave

Filmovi u programu: Specijalne projekcije

Program 30. Sarajevo Film Festivala donosi šest specijalnih projekcija: do kraja programa bit će prikazane još četiri specijalne projekcije.

Program 30. Sarajevo Film Festivala donosi šest specijalnih projekcija: do kraja programa bit će prikazane još četiri specijalne projekcije: film ŠTA BIVA POSLIJE? u režiji Meg Ryan na programu je u utorak, 20. augusta, u 16:30 sati u Cineplexxu 7. Film VUKODLAK Adriena Beaua na programu je u srijedu, 21. augusta, u 15 sati u kinu Meeting Point. Film MOJA VOLJENA PORODICA... Isild Le Besco pogledajte u četvrtak, 22. augusta u 15 sati u kinu Meeting Point, a ÁRNI rediteljice Dorke Vermes u četvrtak, 22. augusta u 16:30 sati u Cineplexxu 4 i u petak, 23. augusta u 11 sati u kinu Meeting Point.

Iz ovog programa, do sada su prikazani BRATE Marca Ramona, Alejandra Llambésa i Marca Vise i OH, KANADA Paul Schradera na specijalnoj gala projekciji u Narodnom pozoritšu Sarajevo.
 
Specijalne projekcije u programu 30. Sarajevo Film Festivala
 
ÁRNI
Mađarska, 2023, 103 min.
Režija: Dorka Vermes
Uloge: Péter Turi, Pompónia Pálya, Andrea Spolarics, Zoltán Gyöngyösi, Botond Kovács, Zoltán Koppány, Dorottya Gellért, Renáta Rédei

Osjetljivi i pticoliki Árni radi kao majstor u malom i trošnom putujućem cirkusu koji nastupa po selima. Svi članovi cirkuske trupe – osim Árnija – porodično su povezani. Árni živi poput monaha: dane provodi hraneći životinje i obavljajući različite zadatke. Cirkus nabavlja novoga pitona koji pobuđuje Árnijevu radoznalost. Proces pripitomljavanja zmije postepeno će promijeniti Árnija.
 
BRATE
Španija, 2022, 38 min.
Režija: Marc Ramon, Alejandra Llambés, Marc Visa

Džanan Musa 2020. stigao je u Španiju i postao heroj nevjerovatne sezone skromnog košarkaškog kluba Río Breogán iz Luga, mjesta koje Musa nije znao ni pronaći na karti. Ovo je priča o tome kako je jedan mali klub promijenio karijeru vrhunskog igrača. Ovo je priča o Džananu Musi.
 
MOJA VOLJENA PORODICA... / MA FAMILLE CHÉRIE
Francuska, 2024, 83 min.
Režija: Isild Le Besco
Uloge: Elodie Bouchez, Marisa Berenson, Jeanne Balibar, Isild Le Besco, Axel Granberger, Sam Spruell, Elie Semoun, Stefano Cassetti, Geoffrey Carey, Laëtitia Eido

Estelle bježi od porodičnog nasilja kako bi se našla s majkom prije velikog porodičnog okupljanja. Njene sestre, polubraća i Kraljica, matrijarh porodice, okupljaju se i međusobno dijele uspomene i emocije. Dolazak Marca, koji je bio odsutan od djetinjstva, kao i njegova namjera da raspe pepeo njihovog oca u moru, oživljava stare sukobe. Usred svađa i otkrivanja tajni, porodica se suočava sa vlastitom prošloću.
 
ŠTA BIVA POSLIJE? / WHAT HAPPENS LATER
SAD, 2023, 104 min.
Režija: Meg Ryan
Uloge: Meg Ryan, David Duchovny, Hal Liggett

Bivši ljubavnici Bill i Willa ostaju zameteni snijegom i prisiljeni su provesti noć na malom regionalnom aerodromu. Maštovita Willa i racionalni Bill podjednako se privlače i iritiraju jedno drugo kao i decenijama ranije. Dok raspakuju zagonetke zajedničke prošlosti i upoređuju svoje živote sa snovima koje su nekada dijelili, počinju se pitati da li je njihov ponovni susret puka slučajnost ili svojevrsna čarolija.
 
VUKODLAK / LE VOURDALAK
Francuska, 2023, 90 min.
Režija: Adrien Beau
Uloge: Kacey Mottet Klein, Ariane Labed, Grégoire Colin, Vassili Schneider, Claire Duburcq, Gabriel Pavie, Erwan Ribard

Nakon što ga napadnu i ostave u zabačenom seoskom kraju, markiz d'Urfé, časni emisar kralja Francuske, pronalazi utočište na jezivom, izolovanom imanju. Porodica koja tu živi nevoljko ga prima te se ponašaju čudno dok očekuju skori povratak kući njihovog oca Gorche. Čudna situacija prerasta u pravu noćnu moru kada se Gorcha vrati kući kao naizgled potpuno promijenjena osoba.
 
Specijalna gala projekcija
 
OH, KANADA / OH, KANADA
SAD, 2024, 95 min. 
Režija: Paul Schrader
Uloge: Richard Gere, Uma Thurman, Jacob Elordi, Victoria Hill, Michael Imperioli

Slavni kanadski autor dokumentarnih filmova daje posljednji intervju jednom od svojih bivših studenata kako bi ispričao cijelu istinu o svome životu. Njegovo priznanje snimljeno je pred očima njegove supruge.
Izbor filmova iz programa 30. Sarajevo Film Festivala u Visokom, Gradačcu i Jajcu
Zahvala 30. Sarajevo Film Festivala za podršku u realizaciji Festivala
Kemal Zorlak autor Naj fotke 30. Sarajevo Film Festivala
Dobitnici UniCredit nagrade publike
Publici najbolji „Crna kutija: Dnevnici“, „Mi nemamo drugu zemlju“ i „Komar“