Navigacija

Objave

Predstavljamo program Summer Screen 27. Sarajevo Film Festivala

Summer Screen program 27. Sarajevo Film Festivala donosi vrhunske filmove bazirane na muzici, savremenoj umjetnosti i pop kulturi. Ovogodišnje izdanje programa donosi izbor od šest filmova o nekim od najznačajnijih i najvećih ikona regionalne i svjetske pop kulture i savremene umjetničke scene.

Filmovi u programu su: AMERIČKA UTOPIJA DAVIDA BYRNEA, BUENA VISTA SOCIAL CLUB, OŽILJCI ALI BOULALA , PINA U 3D-u, SHANE MACGOWAN: PRIČA O PJEVAČU i SUMMER OF SOUL.
 
AMERIČKA UTOPIJA DAVIDA BYRNEA / DAVID BYRNE'S AMERICAN UTOPIA
Sjedinjene Američke Države, 2020, 105 min.
Režija: Spike Lee
 
U ovom jedinstvenom koncertnom filmu, oskarovac Spike Lee oživljava odlično ocijenjeni brodvejski šou pjevača Taking Headsa. Film je snimljen prilikom posljednjeg izvođenja u New Yorku, kada se Davidu Byrneu na sceni pridružila grupa sačinjena od 11 muzičara, pjevača i plesača iz svih krajeva svijeta, uključujući čikaškog basistu Bobbyja Wootena III i gitaristicu iz Milwaukeeja Angie Swan. Zajedno, oni uvode publiku u razdragan, nadrealan scenski krajolik, prožet duhom međuljudske povezanosti i društvene pravde. Muzika u filmu uključuje pjesme sa Byrneovog solo albuma iz 2018, popularne hitove Talking Headsa poput pjesama "Once in a Lifetime" i "Burning Down the House" te uzbudljivu obradu protestne pjesme Janelle Monáe "Hell You Talmbout".
 
BUENA VISTA SOCIAL CLUB
Njemačka, Sjedinjene Američke Države, 1999, 105 min.
Režija: Wim Wenders
 
Sa svojom malom filmskom ekipom, Wim Wenders je pratio svog starog prijatelja Rya Coodera, autora muzike za njegove filmove PARIZ, TEXAS i KRAJ NASILJA, na putovanje u Havanu. Cooder je nakon prvog "Buena Vista Social Club" CD-a (koji tada još uvijek nije bio izdat) htio snimiti svoj materijal za solo album Ibrahima Ferrera u muzičkom studiju u Havani. Wenders je potpuno uronio u svijet kubanske muzike i tokom nekoliko mjeseci pratio je i posmatrao muzičare, prvo u njihovoj domovini u Havani, zatim sedmicama kasnije, u aprilu 1998, na prvom koncertu njihovog benda (koji do tada nikada nije zajedno nastupio izvan studija) u Amsterdamu, a zatim i u julu 1998. tokom njihovog trijumfalnog koncerta u njujorškom Carnegie Hallu. Na taj način, slijedio je stare heroje tradicionalne kubanske son muzike na njihovom putu, dugom svega nekoliko mjeseci, od potpunog zaborava do svjetske slave.
 
OŽILJCI ALI BOULALA / THE SCARS OF ALI BOULALA
Švedska, Norveška, 2021, 100 min.
Režija: Max Eriksson
 
Šesnaestogodišnji Ali Boulala zatiče se u centru globalne skejt-scene nakon što ga sredinom devedesetih godina prošloga vijeka regrutuje profesionalna ekipa skejtera. Ali provodi čitavu deceniju putujući svijetom sa članovima svoga tima i uživa u životu bez granica. Njegova kreativnost na skejtu i reputacija partijanera donose mu status najneustrašivijeg i najekscentričnijeg  skejtera svoje generacije. Sve to se mijenja 2007. kada Ali doživi tragičnu nesreću nakon koje više ne može voziti skejt i prisiljen je iz početka graditi svoj život. Sada vodi miran život u predgrađima Stockholma. Na svome tijelu i duši nosi ožiljke koji ga stalno podsjećaju na nesreću koja ga još uvijek progoni. Jednoga dana pruža mu se prilika da se direktno suoči s vlastitim demonima. Mora odlučiti da li je spreman suočiti se s prošlošću ili smatra da neke rane nikada ne mogu zacijeliti.
 
PINA U 3D-U / PINA IN 3D
Njemačka, Francuska, 2011, 104 min.
Režija: Wim Wenders
 
PINA je film za Pinu Bausch. Sniman u 3D produkciji s plesnim ansamblom Wuppertal Pina Bausch, ovaj dugometražni film o plesu oslikava uzbudljivu i neponovljivu umjetnost ove velike njemačke koreografkinje, koja je umrla u ljeto 2009. godine. Pozivajući gledatelje na senzualno, vizualno zapanjujuće putovanje u jednu novu dimenziju, pravo na pozornicu legendarnog ansambla, film prati plesače izvan pozorišta, u grad i okolinu industrijskog Wuppertala, mjesta koje je preko 35 godina bilo dom i središte kreativnog života Pine Bausch. 
 
SHANE MACGOWAN: PRIČA O PJEVAČU POGUESA / CROCK OF GOLD: A FEW ROUNDS WITH SHANE MACGOWAN
Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Irska, 2020, 124 min.
Režija: Julien Temple
 
Kinematografsko istraživanje priče Shanea MacGowana, film Juliena Templa SHANE MACGOWAN: PRIČA O PJEVAČU POGUESA, prati pjevačev eksplozivni život – od njegovog djetinjstva i odrastanja u Irskoj do vremena koje je proveo na opasnim ulicama Londona, gdje je prigrlio punk scenu, osnovao Poguese i osvojio svijet – otkrivajući njegove strasti, smisao za humor i odlično poznavanje muzike, historije, duhovnosti i popularne kulture. Jer ovo je Shaneova priča. Slika svijeta viđenog očima velikog punk pjesnika i male grupe njegovih bliskih prijatelja i rođaka, kanalisana kroz Templeovu jedinstvenu i uvijek živopisnu vizuru.
 
SUMMER OF SOUL
Sjedinjene Američke Države, 2021, 117 min
Režija: Ahmir "Questlove" Thompson
 
Odlično ocijenjeni debitantski film Ahmira "Questlovea" Thompsona snažan je i zaokupljujući dokumentarac, dijelom muzički film, a dijelom historijski osvrt na epsku proslavu crnačke historije, kulture i mode. Tokom šest sedmica ljeta 1969, na oko 150 kilometara udaljenosti od Woodstocka, u parku Marcus Gravey, snimljen je Festival kulture u Harlemu. Gotovo zaboravljeni snimci do sada nigdje nisu prikazani. SUMMER OF SOUL baca svjetlost na značaj historije za našu duhovnu dobrobit i služi kao dokaz ljekovite moći muzike u nemirna vremena, kako u prošlosti tako i danas. Film uključuje do sada neviđene snimke koncertnih nastupa B. B. Kinga, Nine Simone, grupa Sly and the Family Stone, Gladys Knight and the Pips, te Stevieja Wondera i drugih.
 
27. Sarajevo Film Festival bit će održan od 13. do 20. augusta 2021.
Predstavljamo program Summer Screen 29. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo program Summer Screen 28. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo program Summer Screen 27. Sarajevo Film Festivala
Program Summer Screen 2020.
Summer Screen 2019.