Navigacija

Objave

Program Summer Screen 2020.

Summer Screen program 26. Sarajevo Film Festivala donosi vrhunske filmove bazirane na muzici, savremenoj umjetnosti i pop kulturi.

Summer Screen program donosi izbor od šest filmova o nekim od najznačajnijih i najvećih ikona regionalne i svjetske pop kulture i savremene umjetničke scene. Filmovi u programu su: ISTINA O LIAMU GALLAGHERU, KANJON LAUREL - PRVI DIO, KANJON LAUREL - DRUGI DIO, MARTIN MARGIELA: VLASTITIM RIJEČIMA i POVRATAK KUĆI - MARINA ABRAMOVIĆ I NJENA DJECA.
 
ISTINA O LIAMU GALLAGHERU / LIAM GALLAGHER: AS IT WAS
Ujedinjeno kraljevstvo, 2019, 85 min.
Režija: Gavin Fitzgerald, Charlie Lightening 
 
Dokumentarac ISTINA O LIAMU GALLAGHERU iskrena je i emotivna priča o tome kako je jedan od najžešćih rock 'n' roll pjevača iz omamljujućih visina dok je pjevao u muzičkoj grupi Oasis došao do života na rubu, izopćen i izgubljen u muzičkim pustopoljinama alkohola, ozloglašenosti i gorkih pravnih bitaka. Krećući ponovo potpuno sam, ogoljen i bez mogućnosti da se sakrije, Liam će riskirati sve kako bi napravio najveći muzički povratak svih vremena.
 
KANJON LAUREL - PRVI DIO / LAUREL CANYON
Sjedinjene Američke Države, 2020, 79 min
Režija: Alison Ellwood 
 
Kanjon Laurel bio je ruralna oaza u kojoj su cvjetali talenti mladih muzičara koji su tu osnivali muzičke grupe, raspuštali ih i formirali nove. Usavršavali su svoju muziku u lokalnim klubovima i ubrzo privukli pažnju svijeta. Frank Zappa, Jim Morrison, Carole King, Neil Young, Brian Wilson, Jackson Browne, Linda Ronstadt, Joni Mitchell, John Phillips i Mama Cass samo su neki od protagonista ove priče.
 
KANJON LAUREL - DRUGI DIO / LAUREL CANYON
Sjedinjene Američke Države, 2020, 78 min.
Režija: Alison Ellwood 
 
Prilivom teških droga i više novca, uz ubistveni pohod Charlesa Mansona, nekada prijateljski ugodna muzička scena u Kanjonu Laurel počela se mijenjati. Uprkos svemu, nova generacija trubadura stupila je na scenu i nastavila očaravati ljude van zidova njihovog rustikalnog doma.
 
MARTIN MARGIELA: VLASTITIM RIJEČIMA / MARTIN MARGIELA: IN HIS OWN WORDS
Njemačka, Belgija, 2019, 90 min.
Režija: Reiner Holzemer 
 
Intimni portret Martina Margielae, jednog od najrevolucionarnijih i najuticajnijih modnih dizajnera svoje generacije. Prije nego što je pokrenuo vlastitu modnu marku, Margiela je radio kao asistent Jean-Paula Gaultiera i kao kreativni direktor Hermesa. Svoje lice krio je od javnosti, ali je sa četrdeset i jednom radikalnom kolekcijom, koje je predstavio u periodu od dvadeset godina, promijenio svijet mode. Prvi put, u ovom filmu, “Banksy svijeta mode” otkriva svoje crteže, bilješke i lične predmete, i gledaocima pruža uvid u vlastitu viziju mode i karijeru.
 
POVRATAK KUĆI - MARINA ABRAMOVIĆ I NJENA DJECA
Srbija, 2020, 83 min.
Režija: Boris Miljković 
 
Povod je “Čistač”, putujuća retrospektivna izložba čije je krajnje odredište Beograd, umjetničin rodni grad. Izložba je kontemplacija o njenom cjelokupnom životu, uključujući sumnje koje su je zaokupljale tokom mladosti koju je provela u Beogradu, pogrešne ljubavne veze i posebnu vrstu usamljenosti. Izložba se fokusira na fenomen ponovljenih performansa. Ali ko su učesnici u njima?
Predstavljamo program Summer Screen 29. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo program Summer Screen 28. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo program Summer Screen 27. Sarajevo Film Festivala
Program Summer Screen 2020.
Summer Screen 2019.