Navigacija

Objave

Predstavljamo program Summer Screen 29. Sarajevo Film Festivala

Summer Screen program 29. Sarajevo Film Festivala donosi šest vrhunskih, žanrovski raznolikih filmova, panoramu najboljih svjetskih arthouse filmova prvog dijela godine.

Filmovi u programu Summer Screen su: ANATOMIJA PADA, CRVENO NEBO, HIMERA, JOAN BAEZ: JA SAM BUKA, SAVRŠENI DANI i SNOVI JEDNOG ROBOTA.

ANATOMIJA PADA / ANATOMIE D'UNE CHUTE
Francuska, 2023, 150 min.
Režija: Justine Triet
Uloge: Sandra Hüller, Swann Arlaud, Milo Machado Graner, Antoine Reinartz, Samuel Theis, Jehnny Beth, Saadia Bentaïeb, Camille Rutherford, Anne Rotger, Sophie Fillières

Njemačka književnica Sandra, njen muž Francuz Samuel i njihov jedanaestogodišnji sin Daniel godinu dana mirno su živjeli u jednom izolovanom gradiću u francuskim Alpama. Nakon što Samuelovo beživotno tijelo biva pronađeno u snijegu podno njihove planinske kuće, policija istražuje da li je on počinio samoubistvo ili je ubijen. Samuelova smrt djeluje sumnjivo, a Sandra postaje glavna osumnjičena. Malo po malo istraga se širi na način da ne obuhvata samo okolnosti Samuelove smrti već prerasta u uznemirujuće psihološko zaranjanje u dubinu Sandrine i Samuelove konfliktne veze.

CRVENO NEBO / ROTER HIMMEL
Njemačka, 2023, 103 min.
Režija: Christian Petzold
Uloge: Thomas Schubert, Paula Beer, Langston Uibel, Enno Trebs, Matthias Brandt

Skromna vikendica na obali Baltičkog mora. Dani su vreli, sedmicama nije padala kiša. Četvoro mladih, starih i novih prijatelja, okuplja se. Njihove emocije – sreća, požuda, ljubav, ali i ljubomora, ogorčenje i napetost – buknut će istovremeno sa žednom šumom koja ih okružuje. Šuma gori, a vatra im se ubrzano približava.

HIMERA / LA CHIMERA
Italija, Francuska, Švicarska 2023, 130 min.
Režija: Alice Rohrwacher
Uloge: Josh O'Connor, Isabella Rossellini, Alba Rohrwacher, Carol Duarte, Vincenzo Nemolato

Svako od nas ima vlastitu Himeru – cilj koji pokušava postići, ali nikada u tome ne uspijeva. Grupa istraživača i pljačkaša starih grobnica i arheoloških nalazišta Himeru doživljava kao iskupljenje za svoj posao i svoje snove o lakom bogaćenju. Arthur Himeru zamišlja poput Beniamine, žene koju je izgubio. Da bi je pronašao, Arthur je spreman suprotstaviti se nevidljivim silama, okrenuti svaki kamen i spustiti se pod zemlju u potrazi za vratima koja vode u mitološki zagrobni svijet. Isprepletene sudbine likova ovoga filma razotkrivaju se tokom njihovog avanturističkog putovanja u potrazi za Himerom između svijeta živih i svijeta mrtvih, između šuma i gradova, proslava i samoće.

JOAN BAEZ: JA SAM BUKA / JOAN BAEZ I AM A NOISE
Sjedinjene Američke Države, 2023, 113 min.
Režija: Karen O’Connor, Miri Navasky, Maeve O’Boyle

Nakon šest decenija duge karijere, u 82. godini života Joan Baez kreće na posljednju turneju opraštajući se ne samo od svjetala pozornice već i od uloge vodeće aktivistice koja je učestvovala u nekim od najvažnijih bitaka za građanska prava. Osim o njenim prekrasnim pjesmama, saradnji s Dylanom i učešću u javnim bitkama koje su je pretvorile u legendu, film govori i o djetinjstvu male Joanie, kćerke rasno miješanog para koja je rasizam iskusila iz prve ruke, njenoj mladosti i demonima koje je uspjeh probudio u njoj, ali i o njenim zrelim godinama i bolnim uspomenama koje cure kroz pukotine u njenoj nevjerovatnoj harizmi.

SAVRŠENI DANI / PERFECT DAYS
Japan, 2023, 124 min.
Režija: Wim Wenders
Uloge: Koji Yakusho, Tokio Emoto, Arisa Nakano, Aoi Yamada, Yumi Aso, Sayuri Ishikawa, Tomokazu Miura, Min Tanaka

Hirayama je naizgled savršeno zadovoljan svojim jednostavnim životom čistača toaleta u Tokiju. Uz jasno definisanu dnevnu rutinu, strastveni je ljubitelj muzike i književnosti. Voli i fotografiše drveće. Serija neočekivanih susreta postupno otkriva više informacija o njegovoj prošlosti. Duboko dirljiva i poetična refleksija o pronalasku ljepote u svijetu koji nas okružuje.

SNOVI JEDNOG ROBOTA / ROBOT DREAMS
Španija, Francuska, 2023, 90 min.
Režija: Pablo Berger

DOG živi na Manhattanu i umoran je od samovanja. Jednoga dana odluči sebi izgraditi prijatelja – robota. Prijateljstvo DOGA i robota cvjeta sve dok ne postanu nerazdvojni vodeći život karakterističan za New York osamdesetih godina prošloga vijeka. Jedne noći DOG je prisiljen ostaviti robota na plaži, što ga ispunjava velikom tugom. Da li će se njih dvojica ikada opet sresti? Film SNOVI JEDNOG ROBOTA zasnovan je na grafičkoj noveli Sare Varon.

29. Sarajevo Film Festival bit će održan 11. do 18. augusta 2023 godine.

Predstavljamo program Summer Screen 29. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo program Summer Screen 28. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo program Summer Screen 27. Sarajevo Film Festivala
Program Summer Screen 2020.
Summer Screen 2019.