Navigacija

Objave

Izbor filmova iz programa 30. Sarajevo Film Festivala u Visokom, Gradačcu i Jajcu

Projekcije u Visokom, Gradačcu i Jajcu održavaju se u organizaciji Obala Art Centra iz Sarajeva, uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma i dio su projekta „Operacija kino – putujuće solarno kino Sarajevo Film Festivala“.

Nakon završetka 30. Sarajevo Film Festivala gdje je publika od 16. do 23. augusta gledala filmove u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, izbor filmova iz programa bit će prikazan u još tri grada u BiH: u Visokom od 29. augusta do 1. septembra, u Gradačcu od 5. do 7. septembra i u Jajcu od 6. do 8. septembra. Ulaz na sve projekcije je besplatan. 

Projekcije filmova održavat će se u dva termina: u poslijepodnevnom terminu film za najmlađe iz Dječjeg / TeenArena programa Sarajevo Film Festivala, i u večernjem terminu iz programa Open Air i U Fokusu. Projekcije u Visokom, Gradačcu i Jajcu održavaju se u organizaciji Obala Art Centra iz Sarajeva, uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma i dio su projekta „Operacija kino – putujuće solarno kino Sarajevo Film Festivala“.

Od 29. augusta do 1. septembra u Visokom bit će prikazano osam filmova iz programa 30. Sarajevo Film Festivala. Filmovi će se prikazivati na dvije lokacije – u 18 sati u Kulturnom centru Altindag – Visoko te u 20 sati na Trgu Matrakčije. 

U četvrtak, 29. augusta u 20 sati program počinje filmom Danisa Tanovića “Nakon ljeta” koji je otvorio 30. Sarajevo Film Festival.

U petak, 30. augusta u 18 sati bit će prikazan film “Blok 5” Klemena Dvornika koji je na Sarajevo Film Festivalu bio prikazan u sklopu Dječijeg programa, dok u 20 sati publika može pogledati novi bosanskohercegovački film “Gym” Srđana Vuletića.

U subotu, 31. augusta u 16 sati bit će prikazan film iz Dječijeg programa „Tri prijatelja“ Nursena Çetin Körekena, u 18 sati najmlađa publika će imati priliku uživati u filmu “Tajanstvena šuma” Alexisa Ducorda i Vincenta Paronnauda iz Dječijeg programa, a u 20 sati bit će prikazan film “Ka nepoznatoj zemlji” redatelja Mahdija Fleifela koji je na Sarajevo Film Festivalu prikazan u saradnji sa Doha Film Institutom. 

U nedjelju, 1. septembra, iz Dječijeg programa u 18 sati bit će prikazan film „Max i ekipa staraca“ redatelja Winfrieda Oelsnera. U 20 sati slijedi projekcija filma „Proslava“ Brune Ankovića, koji je na 30. Sarajevo Film Festivalu bio prikazan u sklopu programa U Fokusu.

Partneri u Visokom su udruženje „Setup“ Visoko, JU „Centar za kulturu, sport i informisanje” Visoko, uz pokroviteljstvo Grada Visoko.

Od 5. do 7. septembra u Gradačcu bit će prikazano šest filmova iz programa 30. Sarajevo Film Festivala. Projekcije će se održavati u dva termina, u 18 sati i u 21 sat, u kinu Gradačac. 

U četvrtak, 5. septembra iz Dječijeg programa u 18 sati bit će prikazan film „Max i ekipa staraca“ Winfrieda Oelsnre, a u 21 sat publika će moći pogledati film „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića.

U petak, 6. septembra u 18 sati će biti prikazan film „Tajanstvena šuma“ Alexisa Ducorda i Vincenta Paronnauda, a u 21 sat film „Gym“ Srđana Vuletića. U subotu, 7. septembra u 18 sati prikazat će se film „Blok 5“ Klemena Dvornika, a u 21 sat publika će moći pogledati film „Proslava“ Brune Ankovića.

Partneri u Gradačcu su Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Grad Gradačac, Centar za kulturu „Ahmed Muradbegović“ Gradačac.

U Jajcu, od 6. do 8. septembra u Muzeju II zasjedanja AVNOJ-a, bit će prikazano šest filmova u terminima u 18 sati i u 21 sat. 

U petak, 6. septembra projekcije u Jajcu će u 18 sati otvoriti film „Tajanstvena šuma“  Alexisa Ducorda i Vincenta Paronnauda, a u 21 sat publika će imati priliku pogledati film Danisa Tanovića „Nakon ljeta“. 

U subotu, 7. septembra u 18 sati bit će prikazan film „Blok 5“ Klemena Dvornika, a u 21 sat publika će gledati film „Gym” Srđana Vuletića.

U nedjelju, 8. septembra mlađa publika će u 18 sati imati priliku pogledati film „Tri prijatelja“, a u 21 sat bit će prikazan film „Proslava“ Brune Ankovića. 

Partneri programa u Jajcu su Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Vlada Srednjobosanskog kantona, Općina Jajce, JU Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala Grada Jajca.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

 
Izbor filmova iz programa 30. Sarajevo Film Festivala u Visokom, Gradačcu i Jajcu
Zahvala 30. Sarajevo Film Festivala za podršku u realizaciji Festivala
Kemal Zorlak autor Naj fotke 30. Sarajevo Film Festivala
Dobitnici UniCredit nagrade publike
Publici najbolji „Crna kutija: Dnevnici“, „Mi nemamo drugu zemlju“ i „Komar“