Navigacija

Objave

Charlie Kaufman održao Masterclass, večeras će mu biti uručeno Počasno Srce Sarajeva

Charlie Kaufman, američki scenarist, reditelj i producent, dobitnik Oscara® i ovogodišnji dobitnik Počasnog Srca Sarajeva, danas je u sklopu programa 29. Sarajevo Film Festivala održao Masterclass u Festivalskom centru (Bosanski kulturni centar).

 Kaufman je govorio o tome kako filmski stvaraoci u savremenom kontekstu biraju teme kojima će se baviti. Film ADAPTATACIJA. Spikea Jonze, za koji potpisuje scenarij, naveo je kao primjer prve adaptacije na kojoj je dobio zadatak da radi i koji je svjesno prihvatio. Proces razmišljanja o kreativnom rješenju bio je toliko mučan i dug da je na kraju odlučio da piše o tome

„Zanimljivo je da u trenutku kada sam počeo da razmišljam o vlastitim mislima, najzad su počele da se dešavaju konekcije između pitanja o kojem sam razmišljao i knjige. Djelovalo mi je gotovo nadzemaljski da se tako nešto dogodi“, rekao je Kaufman.

Posjetioci su imali priliku vidjeti isječak iz filma I'M THINKING OF ENDING THINGS zasnovan na romanu Iaina Reida, koji je Kaufman režirao. Otkrio je da je najveći izazov prilikom rada na tom filmu bio adaptirati roman po kojem je rađen, budući da je želio da na velikom platnu pokaže da je ta priča svojevrstan misaoni proces.

Kaufman je govorio i o dilemi između umjetnosti i zabave, te ukazao na to da su zahtjevi tržišta pritisnuli reditelje da prave djela niskog kvaliteta, isključivo zbog njihove prodajne moći.

„To je isto kao sa hranom. Ako jedeš nezdravu hranu, onda će ti ponovo biti potrebna, a ne bi da je nisi probao. Ne bi je tražio da njome nisi hranjen cijelog života. Mislim da je to ono što filmska mašinerija radi. Nalazim to jako opresivnim i opasnim. Ljuti me to“, rekao je Kaufman.

Masterclass je završen projekcijom njegovog kratkog filma JACKALS&FIREFLIES (2023), koji je radio u saradnji sa pjesnikinjom Evom H.D., koja je bila specijalna gošća Masterclassa.

Kaufmanu će večeras u 20.30 sati u Ljetnom kinu Coca-Cola biti uručeno Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Uslijedit će projekcija filma ADAPTACIJA. Spikea Jonzea, koji se prikazuje u sklopu programa Open Air. Film je Kaufmanu donio nagradu Američkog udruženja pisaca i Oscara® za najbolji scenarij. 

 
Svečano otvoren Slano Film Days
Poziv za mlade: Snimi kratki video na temu klimatskih promjena i sudjeluj na 30. Sarajevo Film Festivalu
Počela je Early Bird registracija za akreditacije 30. Sarajevo Film Festivala
Prijavi se za sudjelovanje u programu VOLIM FILM 30. Sarajevo Film Festivala
PRAVILNIK O učešću u programu VOLIM FILM 30. Sarajevo Film Festivala