Navigacija

Objave

Poziv za mlade: Snimi kratki video na temu klimatskih promjena i sudjeluj na 30. Sarajevo Film Festivalu

S ciljem podizanja svijesti o održivom razvoju i klimatskim izazovima za sve nas i buduće naraštaje, Sarajevo Film Festival u partnerstvu sa Sarajevom gradom filma UNESCO-a i Zelenim klubom kojeg čine poslanici/zastupnici parlamenata u Bosni i Hercegovini, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH), i ove godine pokreće takmičenje za mlade iz cijele zemlje pod nazivom „Films for Future/Filmovi za budućnost“.

U takmičenju mogu učestvovati mladi iz Bosne i Hercegovine u dobi od 13 do 25 godina. Svoja kratka videa/reels u trajanju do 90 sekundi na temu kako vide svoj doprinos rješavanju izazova klimatskih promjena mogu poslati do 20. jula 2024. na mail info@sarajevocityoffilm.ba, sa svojim kontakt podacima (ime i prezime, godina rođenja, kontakt telefon i adresa).

Slanje videa putem navedenog maila je obavezno, a pored toga mladi mogu video/ reels objaviti na svojim društvenim mrežama (FB, Instagram, TikTok), te tom prilikom koristiti hashtagove: #30thSFF #NetZero #FutureIsPossible.

Videa trebaju biti na jednu od tema: Što mladi mogu učiniti za zdraviju i zeleniju planetu? Kako mogu napraviti pozitivne promjene u svojoj sredini?

Za više informacija o klimatskim pojmovima i temama koje će pomoći da se bolje upoznaju s klimatskim pitanjima, posjetite UNDP-ov Klimatski rječnik.

Autori/ice pet najboljih video uradaka će odabrati kreativni žiri, a imena pobjednika će biti objavljena 12. augusta, na Međunarodni dan mladih. Pobjednicima će biti uručene vrijedne nagrade, a nagrade će im biti uručene na događaju koji će biti upriličen na festivalskoj lokaciji za vrijeme trajanja 30. Sarajevo Film Festivala.

Dolazak u Sarajevo pobjednicama/ima koji žive izvan Sarajeva osigurat će Zeleni klub.

Pobjednički video uradci će biti objavljeni na društvenim mrežama Sarajevo Film Festivala, Sarajevo UNESCO grada filma, Zelenog kluba, UNDP-a u BiH, i UN-a u BiH.

Kao priznanje globalnom pokretu mladih „Fridays for Future“ ovo takmičenje nosi naziv „Films for Future“.

U skladu sa svojim opredjeljenjem ka postizanju Net Zero misije – nulte stope onečišćenja, ovom inicijativom Sarajevo Film Festival nastoji doprinijeti podizanju svijesti o  važnosti rješavanja klimatskih izazova. Uključivanjem održivih praksi u akcije Festivala i poticanjem publike na aktivno sudjelovanje u tome, posebno mladih, Festival nastoji stvoriti dugotrajan pozitivan utjecaj na zajednicu i okoliš. Prelaz ka ekološki održivim i klimatski prihvatljivim rješenjima ključan je ne samo kao odgovor na globalnu klimatsku krizu, već i za postizanje UN-ovih Ciljeva održivog razvoja (SDGs).

Pridružite nam se u našoj misiji da napravimo razliku!

30. Sarajevo Film Festival bit će održan od 16. do 23. augusta 2024. godine.

Maja Izetbegović voditeljica ceremonije otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala
Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival
Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije po odluci struke nominovano osam serija iz protekle sezone