Navigacija

Objave

Bono na otvorenju 29. Sarajevo Film Festivala

U2 zvijezde su na 29. Sarajevo Film Festival stigli u pratnji supruga Ali Hewson i Morleigh Stenberg, te modelom i aktivisticom Christy Turlington

Prvu noć 29. Sarajevo Film Festivala, na projekciji filma otvorenja, POLJUBITE BUDUĆNOST Nenada Čičina-Šaina, na festival su stigli Bono i The Edge iz benda U2 s pratnjom, kao gosti iznenađenja i dio ekipe filma!

U2 zvijezde su na 29. Sarajevo Film Festival stigli u pratnji supruga Ali Hewson i Morleigh Stenberg, te modelom i aktivisticom Christy Turlington. Bonova veza sa Sarajevom i Sarajevo Film Festivalom traje dugi niz godina. Na festivalu je bio 2000. i 2021. godine, od kada njegovi dolasci postaju česti, kao znak podrške Festivalu.

Bonov rad je prepoznatljiv i kroz aktivizam – njegov nastup na Wembleyju prikazan u filmu POLJUBITE BUDUĆNOST održao se na današnji dan, prije tačno 30 godina. Sarajevo Film Festival ove godine posebnim programom obilježava 30. godišnjicu od Prvog ratnog kina Apollo, kada su se filmovi u gradu pod opsadom gledali u podrumu Akademije scenskih umjetnosti, slaveći obljetnicu vezanu za same početke Festivala.

Festival je otvoren filmom POLJUBITE BUDUĆNOST reditelja Nenada Čičina-Šaina, gdje je veliku ulogu odigrao U2 za ratno i postratno Sarajevo i njegove građane.

Bill Carter, američki humanitarac koji je živio u Sarajevu, inspirisan lokalnim otporom, u Veroni se 1993. obratio jednom od najvećih svjetskih bendova, U2, kako bi vidio mogu li pomoći u podizanju svjetske svijesti o ratnim razaranjima. Bend je pristao, i tokom ljeta 1993. godine, njihova ZOO TV turneja je uključivala uživo satelitske intervjue sa stanovnicima Sarajeva. Kada su intervjui završili, bend se obavezao nastupiti u gradu nakon rata.

POLJUBITE BUDUĆNOST prati priču o tom obećanju i o poslijeratnom koncertu na kojem je U2 23. septembra 1997. godine nastupio pred više od 45.000 fanova u oslobođenom gradu. Taj koncert i danas je kolektivna uspomena za Sarajlije, kao dokaz da nisu samo preživjeli opsadu, nego i da usred strahota proizišlih iz najmračnijih poriva, muzika i umjetnost mogu biti čin pobune i otpora.

Ta je misija od početka ugrađena i u temelje Sarajevo Film Festivala.

Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu
Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije