Navigacija

Objave

ECOSCOPE: “Tajni život drveća” - projekcija i panel-diskusija

Udruženi regionalni filmski festivali kao kotačić zelene promjene i održivih praksi: Pravo vrijeme za djelovanje je - sad!

U nastojanjima da postanu (još) zelenije i zajedničkim aktivnostima doprinesu podizanju svijesti o očuvanju prirode i ekološkoj održivosti, vodeće regionalne filmske manifestacije udružene u Mrežu festivala Jadranske regije: Sarajevo Film Festival, Zagreb Film Festival, Festival autorskog filma Beograd, Filmski festival Herceg Novi i Ljubljanski filmski festival predstavljaju jednodnevno događanje pod nazivom Ecoscope. 

Prvo izdanje projekta koji ujedinjuje filmske projekcije i panel-diskusije natemu ekologije i održivosti predstavit će dokumentarac “Tajni život drveća”, fascinantnu filmsku šetnju šumom koja bi mogla u potpunosti promijeniti način na koji gledamo na prirodu, a održat će se u kinima u Sarajevu, Beogradu, Herceg Novom, Ljubljani i Zagrebu. 

Sarajevsko izdanje Ecoscopea održat će se kinu Meeting Point u srijedu, 7. decembra: panel-diskusija će biti održana u 18 sati, a u 20 sati projekcija filma “Tajni život drveća”. Ulaz je besplatan. 

Na panel-diskusiji će sudjelovati: Dalila Zečić, stručna saradnica u kabinetu premijera Kantona Sarajevo, Garret Patrick Kelly, koordinator sarajevske Net Zero misije i Zana Dujmović, senior menadžerica u Alfa Energy i Edison Energy kompaniji. Moderator diskusije je Mak Kapetanović. 

Projekcija filma “Tajni život drveća” počinje u 20 sati. Program se održava uz podršku Ambasade Švicarske u BiH.

Jeste li znali da drveće međusobno komunicira i brine o potomstvu, da složenim mehanizmima upozorava druge jedinke na neprijatelje i da živi u složenim zajednicama? Temeljen na istoimenom bestselleru New York Timesa, Washington Posta i Wall Street Journala s potpisom njemačkog šumara, zaljubljenika u prirodu i popularizatora ekologije Petera Wohllebena, film “Tajni život drveća” redatelja Jörga Adolpha gledateljima otkriva tajne koje u svojim dubinama kriju europske i svjetske šume. 

Danas čitava planeta govori o životnoj sredini i ekologiji, ali često se zaboravlja slušati samu prirodu. Wohlleben putuje s jednog kontinenta na drugi da bi otkrio i opisao tajni svijet šuma. Model koji regulira život drveća i biljaka, osvijetljen željeznim pravilom solidarnosti i kohezije, ključ je svijesti koja se ne može dalje odlagati. 

Wohlleben je putovao u Švedsku da vidi najstarija stabla na svijetu, posjetio je tvornice u Vancouveru koje istražuju nove pristupe očuvanju životne sredine i pridružio se demonstracijama ekoloških aktivista diljem svijeta. Sudbina čovjeka i njegovog opstanka na Zemlji usko je povezana s dobrim zdravljem velikih šuma i vrijeme da se o njima brinemo je upravo sada.

Festivali - članovi Mreže festivala Jadranske regije već su usvojili brojne pozitivne prakse kad je u pitanju svijest o okolišu i smanjenje ugljičnog otiska, od ograničenja upotrebe papira i plastike, recikliranja otpada na lokaci-jama, bilježenja potrošnje energenata te održivog raspolaganja energijom, a zajedničko sudjelovanje u pro-jektu Ecoscope dat će im širi okvir za daljnje promišljanje i uspostavljanje zelenih praksi. Kao bitni kotačići u društvenim životima svojih zajednica Festivali će nastaviti poticati pozitivne promjene u svojim sredinama i raditi na daljnjem jačanju ekološke svijesti.

Sudionici Slano Film Days budućnost su regionalne filmske scene
Otvorene prijave za volontiranje na 30. Sarajevo Film Festivalu
Snimi reel i sudjeluj u pozivu „Idemo na Festival“ Sarajevo Film Festivala i UniCredit Bank
Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu