Navigacija

Objave

Masterclass program 30. Sarajevo Film Festivala

Serija razgovora u Masterclass programu 30. Sarajevo Film Festivala predstaviti će neke od najpoznatijih filmskih umjetnika.

Ove godine, Masterclass program Sarajevo Film Festivala nudi izvanrednu priliku za sticanje znanja od iskusnih filmskih stručnjaka o različitim stranama filmske produkcije, režije, pisanja scenarija, glume i drugih važnih elemenata filmske industrije.
 
Interakcija s profesionalcima omogućava kreativcima i filmskim entuzijastima da dublje sagledaju proces izrade filmova i unaprijede svoje vještine u polju filmske umjetnosti. Serija Masterclass razgovora biti će održana u periodu od 17. do 21. augusta, a razgovori će se održati u Festivalskom centru (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) prema sljedećem rasporedu:  
 
17. august, od 10:00 do 11:30 sati – Cord Jefferson   
18. august, od 10:00 do 11:30 sati – Alexander Payne  
19. august, od 10:00 do 11:30 sati – Elia Suleiman
20. august, od 10:00 do 11:30 sati – Meg Ryan
21. august, od 10:00 do 11:30 sati – John Turturro
 
Ulaz na Masterclass je slobodan, uz preuzimanje ulaznica online na tickets.sff.ba ili u Glavnom Box Officeu Sarajevo Film Festivala (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24). Ulaznice za Masterclass su već dostupne, a potrebno ih je preuzeti najkasnije pola sata prije početka Masterclassa. Broj ulaznica je ograničen.   
 
MASTERCLASS CORD JEFFERSON / subota / 17. august / 10:00 – 11:30 
Cord Jefferson je nagrađivani scenarista i redatelj, te dobitnik Oscara i Emmyja. Njegov film AMERIČKA FIKCIJA osvojio je Oskara za najbolji adaptirani scenarij i ukupno 5 nominacija, uključujući i nominaciju za Najbolji film 2024. Osvojio je i Critics Choice, BAFTA i Film Independent Spirit nagrade. Također je nominovan za DGA i PGA nagrade. Jefferson trenutno radi na adaptaciji romana JUST CAUSE za Amazon Prime Video s Johnom Wellsom i Scarlett Johansson. Osvojio je Emmy za seriju ČUVARI i Writers Guild nagrade za seriju DOBRO MJESTO. Njegov opus uključuju i serije STATION ELEVEN, MASTER OF NONE, THE NIGHTLY SHOW i SURVIVOR'S REMORSE. Prije televizije, radio je kao novinar za medije poput The New York Times, NPR i The Daily Beast.
 
Masterclass će moderirati Ennis Ćehić. 
 
MASTERCLASS ALEXANDER PAYNE / nedjelja / 18. august / 10:00 – 11:30 
Unuk grčkih imigranata, Alexander Payne odrastao je u Nebraski, SAD. Studirao je historiju i špansku književnost na Univerzitetu Stanford prije nego što je stekao master diplomu iz režije filma na UCLA. Njegovih osam igranih filmova nominovano je ukupno 24 puta za Oskara, uključujući četiri puta za najbolji film i tri puta za najboljeg režisera. Oscare je osvojio dva puta za najbolje adaptirani scenarij za filmove STRANPUTICA i NASLJEDNICI, a njegov najnoviji film, STARI PROFESOR, osvojio je nagradu za najbolju sporednu glumicu upravo ove godine. Najvažnije od svega, prethodno je prikazao dva filma na Sarajevo Film Festivalu i oduševljen je i počastvovan što se vraća. 
 
Masterclass će moderirati Ennis Ćehić
 
MASTERCLASS ELIA SULEIMAN / ponedjeljak / 19. august / 10:00 – 11:30 
Elia Suleiman, rođen je 1960. godine u Nazaretu u okupiranoj Palestini. Od 1981. do 1993. je živio u New Yorku i tamo je režirao prve kratke filmove i osvojio brojne nagrade. Godine 1994. preselio se u Jerusalem, gdje je osnovao Odjeljenje za film i medije na Univerzitetu Birzeit. Njegov prvi dugometražni film, HRONIKA JEDNOG NESTANKA, nagrađen je na Venecijanskom filmskom festivalu 1996. godine. Film BOŽANSKA INTERVENCIJA iz 2002. osvojio je nagrade na Festivalu u Cannesu, dok je 2009. njegov film Ostatak vremena bio u konkurenciji na istom festivalu. 2012. godine snimio je kratki film DNEVNICI POČETNIKA, a njegov posljednji dugometražni film OVO MORA DA JE RAJ osvojio je priznanja u Cannesu 2019. Suleiman je bio član žirija na značajnim festivalima i dobitnik mnogih nagrada, uključujući Prince Claus nagradu. Trenutno je umjetnički savjetnik za Filmski institut u Dohi.
 
Masterclass će moderirati Nebojša Jovanović
 
MASTERCLASS MEG RYAN / utorak / 20. august / 10:00 – 11:30 
Meg Ryan, poznata po svom komičnom šarmu, stekla je slavu kao Sally Albright u filmu KADA HARRY SRETNE SALLY, za koji je nominovana za Zlatni globus. Igrala je u romantičnoj komediji NESANICA U SEATTLU sa Tomom Hanksom, što joj je donijelo drugu nominaciju. Njihov posljednji zajednički projekat, IMAŠ POŠTU, također je postigao veliki uspjeh, donoseći joj treću nominaciju za Zlatni globus. Također dobila je priznanja za svoje jedinstvene dramske portrete, uključujući ulogu uz Denzela Washingtona kao prva žena vojnik nominovana za Medalju časti u filmu HRABROST RATNIKA, u režiji Eda Zwicka, te njezinu dirljivu izvedbu žene s problemom alkoholizma u filmu Luisa Mandokija KAD MUŠKARAC VOLI ŽENU, u kojem glumi s Andyjem Garcijom. Nedavno se vratila romantičnim komedijama sa filmom ŠTA SE DEŠAVA KASNIJE, koji je sama režirala i u kojem glumi s Davidom Duchovnyjem. Film je sniman u Bentonvilu, dok su na snazi bili strogi COVID protokoli i predstavlja njen drugi režiserski projekat nakon ITHACE iz 2015. godine.
 
Masterclass će moderirati Danis Tanović
 
MASTERCLASS JOHN TURTURRO / srijeda / 21. august / 10:00 – 11:30 
John Turturro je talentovani američki glumac i reditelj, školovan na SUNY-u u New Paltzu i Yale School of Drama. Tokom svoje karijere surađivao je s brojnim istaknutim filmašima, uključujući Spikea Leea, Martina Scorsesea i braću Coen. Osvojio je nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Cannesu za ulogu u filmu BARTON FINK te David Donatello nagradu. Poznat je po kultnom liku Jesusa Quintane iz VELIKOG LEBOWSKOG, kojeg je ponovio u vlastitom filmu THE JESUS ROLLS. Turturro je režirao šest filmova, a za film MAC osvojio je nagradu Camera D'Or. Također je bio nominovan za Emmy i Zlatni globus, a osvojio je Emmy za ulogu u seriji MONK. Njegov rad na televiziji obuhvata i brojne značajne serije, a trenutno ga možemo gledati u drugoj sezoni Appleove serije SEVERANCE. 
 
Masterclass će moderirati Alissa Simon.
 
30. Sarajevo Film Festival bit će održan od 16. do 23. augusta 2024. godine.
Izbor filmova iz programa 30. Sarajevo Film Festivala u Visokom, Gradačcu i Jajcu
Zahvala 30. Sarajevo Film Festivala za podršku u realizaciji Festivala
Kemal Zorlak autor Naj fotke 30. Sarajevo Film Festivala
Dobitnici UniCredit nagrade publike
Publici najbolji „Crna kutija: Dnevnici“, „Mi nemamo drugu zemlju“ i „Komar“