Navigacija

Objave

CineLink radionica u Slanom počela sa aktivnostima za projekte Co-Production Marketa

CineLink Radionica u Slanom počela je 20. juna sa aktivnostima za projekte ovogodišnje selekcije CineLink Co-Production Marketa koji će za vrijeme održavanja 29. Sarajevo Film Festivala predstaviti ukupno 11 dugometražnih igranih filmskih projekata.

Naredna tri dana učesnici radionice u Slanom imat će priliku prisustvovati master predavanjima Juraja Lerotića čiji se debitantski dugometražni film SIGURNO MJESTO upravo i razvijao na CineLinku te je dosad dobio 15 nagrada, uključujući i dva Srca Sarajeva: za najbolji film i najboljeg glumca; zatim Juhe Kousmanena, finskog reditelja i scenariste čiji su filmovi višestruko nagrađivani na festivalima kao što su Filmski festival u Cannesu i Filmski festival u Locarnu, Konstantinosa Kontovrakisa, producenta i koproducenta više od 25 međunarodno uspješnih filmova, uključujući TROUGAO TUGE Rubena Östlunda, dvostrukog dobitnika Zlatne palme na Filmskom festivalu u Cannesu i prošlogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva Sarajevo Film Festivala, i Giorgosa Karnavasa, člana Evropske filmske akademije te osnivača i producenta Synch Festivala.

Kao aktivnosti koje uključuju rad na razvoju scenarija i produkcijske vrijednosti, CineLink tim je organizovao niz sastanaka sa mentorima čiji su radovi postigli međunarodni uspjeh. Među mentorima sa kojima će učesnici imati priliku razvijati svoje filmove su uspješni filmski scenaristi i konsultanti na scenariju poput Franza Rodenkirchena, Francoise von Roy i Elme Tataragić, nezavisni i uticajni producenti art-house filma iz regije poput Jelene Mitrović iz Srbije, Biance Oane iz Rumunije te Yorgosa Tsourgiannisa iz Grčke i dr.

Među učesnicima u CineLink radionici u Slanom je i reditelj Dušan Kasalica, koji je nakon provog dana podijelio utiske: „Kao reditelju koji dolazi iz Crne Gore, potpuno je logično da mi Sarajevo Film Festival, kao najznačajniji festival u regiji, bude prva adresa za sve moje projekte. Imao sam sreću da sam učestvovao u gotovo svim programima Sarajevo Film Festivala, od Sarajevo Talent kampusa, preko selekcije kratkih filmova. Moj prvi dugometražni film također je učestvovao na CineLinku, imao sam premijeru na Sarajevo Film Festivalu, tako da zaista osjećam da je moja karijera neraskidivo povezana sa Sarajevo Film Festivalom i potpuno mi je logično bilo da se i sa drugim dugometražnim filmom prijavim na CineLink“.

Kasalica naglašava kako je CineLink najbolji mogući način da projekat bude predstavljen potencijalnim partnerima i fondovima.

„Sa druge strane, u ovoj fazi CineLinka dragocjeno mi je da čujem mišljenje o projektu od brojnih mentora sa kojima iz različitih aspekata sagledavamo projekat, i sa kreativne strane i na nivou scenarija, kao i sa finansijske strane. CineLink se uvijek potrudi da okupi tim ljudi koji znaju da na pravi način priđu projektu. Imam utisak da uvijek dobijemo i prave mentore koji razumiju projekat, ali razumiju i potrebe tog projekta, kao što razumiju i način na koji je najbolje korigovati sve ono na čemu radimo da bi zapravo finale tog projekta bilo što je moguće bolje“, rekao je Kasalica.

29. Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta 2023. godine.
U Mokrinu održan forum „Istraživanje sinergija: Upravljanje intelektualnim vlasništvom u kreativnim industrijama“
Dodijeljene CineLink Industry Days nagrade
CineLink radionica u Slanom počela sa aktivnostima za projekte Co-Production Marketa
Osam filmskih projekata u razvoju u fokusu CineLink radionice u Slanom
Otvoren poziv za Western Balkans Youth Team: Sarajevo Film Festival u očima mladih