Navigacija

Objave

Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 30. Sarajevo Film Festivala

U žiriju Takmičarskog programa – dokumentarni film na 30. Sarajevo Film Festivala su producentica Mandy Chang, festivalski direktor Marek Hovorka, te reditelj, scenarista i producent Wang Xiaoshuai

Žiri će imati čast dodijeliti nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskom programu – dokumentarni film. Nagrade će biti uručene u petak, 23. augusta na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada.

Mandy Chang
Osnivačica i kreativna direktorica Freemantleove dokumentarne produkcije Undeniable, SAD

Mandy Chang je osnivačica i kreativna direktorica Fremantleove dokumentarne produkcije Undeniable, čiji popis filmova uključuje dugometražni dokumentarac Devo, premijerno prikazan na Sundanceu 2024., i Whatever it Takes, premijerno prikazan na festivalu SXSW 2024.
Chang je nagrađivana rediteljica poznata po provokativnim filmovima koji navode na razmišljanje, kao što su Mona Lisino prokletstvo i The Camera that Changed the World, te po izvršnoj produkciji brojnih dokumentaraca i serija.
Bila je direktorica ABC Artsa prije nego što je preuzela vodstvo Storyvillea – legendarnog međunarodnog dokumentarnog programa BBC-a. U Storyvilleu je bila odgovorna za mnoge hvaljene dokumentarne filmove i serije, među kojima su Kolektiv, Dobro došli u Čečeniju, Krtica, Iskovane u vatri, Misha and the Wolves, Agent krtica, Zemlja kartela, The Fourth Estate i Corridors of Power.
Proširila je opus i raznolikost Storyvillea, istovremeno podržavajući nove talente. Napustila je BBC kako bi vodila Fremantleov novi dokumentarni odjel kao direktorica dokumentarnih filmova. Mandy sada vodi Undeniable, čime se vraća svojoj strasti za stvaranjem moćnih dokumentaraca.

Marek Hovorka
Osnivač i direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Ji.hlava, Češka

Marek Hovorka diplomirao je na studiju dokumentarnog filma na FAMU u Pragu (Film and Television Faculty of the Academy of Fine Arts), gdje predaje seminar o festivalskim studijima. Osnivač je i direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Ji.hlava, ključnog evropskog događaja dokumentarnog filma, poznatog po svojoj posvećenosti autorskom i eksperimentalnom nefikcijskom filmu. Njegov inovativan industrijski program uključuje Nove producente, Forum novih vizija, Ji.hlava Akademiju i Festivalski identitet. Od 2022. godine Ji.hlava organizuje Konferenciju o etici u dokumentarnom filmu, pružajući platformu za naučnike, filmske profesionalce i širu javnost da se uključe u dijalog o važnim etičkim pitanjima u filmskom stvaralaštvu i da stimulišu istraživačke aktivnosti.
Marek je također suosnivač Doc Alliance, partnerstva sedam ključnih evropskih festivala dokumentarnog filma koji podržavaju raznolikost dokumentarnog filma i njegovu online distribuciju putem DAFilms.com. Bio je član žirija na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, kao što je Međunarodni festival dokumentarnog filma Tajvan, FID Marseille, Cinema Verite Tehran, Visions du Réel Nyon, It's All True São Paulo ili CPH:DOX. Član je Evropske filmske akademije te Češke filmske i televizijske akademije.

Wang Xiaoshuai 
Reditelj, scenarist i producent, Narodna Republika Kina

Wang Xiaoshuai jedan je od rijetkih majstora koji ostaje vjeran svojoj umjetnosti uprkos neobuzdanom komercijalizmu u kineskoj filmskoj industriji, režirajući petnaest igranih filmova u protekle tri decenije. Zahvaljujući snažnom ličnom stilu, dubokoj brizi za čovječanstvo i marljivom nezavisnom načinu snimanja filmova, njegov rad je stekao međunarodna priznanja, osvojivši pet Srebrnih medvjeda na Berlinaleu, nagradu žirija u Cannesu, nagradu za najboljeg režisera na Azijsko-pacifičkim filmskim nagradama, kao i ostala prestižna priznanja.

30. Sarajevo Film Festival će se održati od 16. do 23. augusta 2024. godine.
Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 30. Sarajevo Film Festivala
Takmičarski program – dokumentarni film 2024.
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film 29. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala