Navigacija

Objave

Umjetnost je ženskog roda: tokom kampanje #16 dana aktivizma besplatna projekcija filma „Ne gledaj mi u pijat“

Film “Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić će biti dostupan od 25. novembra do 10. decembra na ondemand.kinomeetingpoint.ba platformi

Da umjetnost i kultura, kada im se pruži prilika, mogu kreirati prostor za razmišljanje i razgovor o vrlo važnim, društvenim temama potvrdit će Sarajevo Film Festival i Institut za razvoj mladih KULT koji će u narednim danima temu rodne ravnopravnosti staviti u fokus javnosti i stvoriti prilike za iniciranje pozitivnih promjena u društvu. 

Povodom početka globalne kampanje #16 dana aktivizma koja počinje 25. novembra obilježavanjem Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama a završava Međunarodnim danom ljudskih prava, 10. decembra, Sarajevo Film Festival u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT predstavlja film “Ne gledaj mi u pijat”, hrvatske redateljice Hane Jušić, premijerno prikazan 2016. godine u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji gdje je osvojio nagradu FEDEORA-e za najbolji europski film u programu Dani autora.

Film prikazuje Marijanu čija se svakodnevnica, željela ona to ili ne, vrti isključivo oko njene porodice. Nakon što dominantni otac doživi moždani udar i ostane prikovan uz krevet, Marijana zauzima njegovo mjesto glave porodice. Dok njeni neodgovorni majka i brat situaciju čine sve težom, Marijana radi dva posla kako bi ih izdržavala. Kada sve te stvari postanu nepodnošljive, ona počne iskušavati svoje lične granice susretima s nepoznatim muškarcima. Međutim, odlučiti što bi zapravo trebala učiniti sa svojom slobodom, veliko je iskušenje.

Film će biti dostupan besplatno online, od 25. novembra do 10. decembra na ondemand.kinomeetingpoint.ba platformi, za ljubitelje sedme umjetnosti iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije. 

Film gledaj OVDJE.

Iz Instituta su saopćili da je prikazivanje filma nastavak uspješne saradnje sa Sarajevo Film Festivalom te pokušaj da se kroz umjetnost i film skrene pažnja javnosti na važnost promicanja rodne ravnopravnosti i uklanjanja rodnih stereotipa. Dodali su da Institut neumorno doprinosi obilježavanju kampanje #16 dana aktivizma i već gotovo deceniju organizira različite aktivnosti s ciljem prevencije nasilja nad ženama i djevojčicama, slanja poruka podrške žrtvama te širenja znanja o rodnoj ravnopravnosti i pravima žena i djevojčica.

Postizanje rodne ravnopravnosti je prioritet za izgradnju stabilnog i inkluzivnog društva u kojem svi imaju jednake prilike, a prikazivanje ovog filma je upravo prilika da svoje napore pretvorimo u praksu. 

Prikazivanje filma dio je regionalne kampanje koju provodi Institut za razvoj mladih KULT u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, uz podršku Ambasade Švedske u BiH i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Velikog vojvodstva Luksemburg.

Sudionici Slano Film Days budućnost su regionalne filmske scene
Otvorene prijave za volontiranje na 30. Sarajevo Film Festivalu
Snimi reel i sudjeluj u pozivu „Idemo na Festival“ Sarajevo Film Festivala i UniCredit Bank
Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu