Navigacija

Objave

Održan 16. Dan ljudskih prava: Zagađenje u Zenici problem od internacionalnog značaja

Šesnaesti Dan ljudskih prava u okviru programa 30. Sarajevo Film Festival stavio je u fokus buđenje svijesti o zaštiti životne sredine i posljedice klimatskih promjena.

U Cineplexxu Sarajevo prikazan je odlično ocijenjeni film NEBO IZNAD ZENICE reditelja Nanne Frank Møller i Zlatka Pranjića.

Nakon projekcije, novinar i reditelj Robert Zuber moderirao je panel-diskusiju na temu "Investicija u sutrašnjicu: Ko je vlasnik budućnosti?", sa autorima filma, producenticom Lise Lense Møller i ambasadorom Nizozemske u Bosni i Hercegovini, njegovom ekselencijom Henkom van den Doolom.

Film NEBO IZNAD ZENICE naglašava napore udruženja građana Eko Forum, pod vodstvom aktiviste Samira Lemeša, da razotkrije kako se željezara, koja je izvor zagađenja u gradu Zenici, predstavlja kao ekološki osviješteno industrijsko postrojenje dok istovremeno nastavlja sa svojom štetnom praksom. Uprkos činjenici da postrojenje uživa podršku naizgled nesvjesnih gradskih vlasti i privlači novac evropskih investitora, njegov stvarni uticaj na okoliš i stanovništvo Zenice ostaje skriven. 

Govoreći o motivaciji za pokretanje ovog projekta, reditelj Pranjić se prisjetio da su u 2017. godine naišli na tekst u The Guardianu pod naslovom "Zenica: grad željeza gdje čak i disanje može biti mučno". Tada je prepoznao Samira, njegovog prijatelja iz djetinjstva koji je vodio ovu bitku, ali se njegov glas u tom trenutku nije mogao čuti. Tekst ga je motivisao da pozove Nannu kako bi inicirao zajedničko snimanje filma. 

Rediteljica je otvoreno govorila o svojim inicijalnim emocijama o ovom problemu. Kako navodi, iako je autsajderka u ovoj priči, lako je shvatila da je mještanima ratom pogođenog područja teško stati na noge, kada se u sredini u kojoj žive ništa suštinski ne mijenja.

"Velike korporacije postaju sve veće i veće, što svakim danom otežava posao onima koji bi željeli da im se suprotstave. Zato se ne nalaze previše često ljudi poput Samira koji su dovoljno hrabri da se konfrotiraju ovim problemima", istakla je Nana Frank Møller dodavši da je primijetila da su i drugi stanovnici Zenice počeli otvorenije da govore o ovom problemi nakon što je započet rad na ovom projektu. Uprkos tome, rediteljica upozorava da ove stvari obično ubrzo bivaju stavljene pod tepih, pa je apelovala na međunarodnu zajednicu da pomogne da se istraje u rješavanju ovog problema.

Ambasador Nizozemske ocijenio je ovaj projekat kao važan ne samo zato što je zaštita životne sredine jedan od fokusa spoljne politike ove zemlje, već i zato što je prepoznato da film može biti snažno oružje u suočavanju sa ovim i sličnim problemima.

"Bolno je gledati da nije riječ o nekom Skywalkeru koji hoće da preuzme carstvo, već da je to realnost, koja se nalazi svega nekoliko kilometara od mjesta gdje mi trenutno sjedimo.", podsjetio je ambasador.

Njegova ekselencija uporedio je primjer Zenice sa okolnostima koje su u prošlosti važile za njegov rodni kraj.

"Željezara poput ove postojala i u mjestu gdje sam ja odrastao. Sjećam se da moja majka nikada nije iznosila veš da se suši napolju jer bi sasvim posivio. Kada bi pao snijeg zimi, imali bismo samo jedan dan da mu se obradujemo, jer bi sutradan već sasvim pocrnio i nismo nalazili ništa neobično u tome.", prisjetio se Van den Dool.

Upozoravajući na dugoročnost posljedica ovakvog zagađenja, ambasador opominje da i danas, pedeset godina nakon ovog zagađenja, kada su već preduzete brojne mjere predostrožnosti, u ovom regionu postoji pojačana incidenca kancera, dijabetesa i drugih oboljenja u odnosu na ostale regije u Nizozemskoj. Ovaj primjer bi trebalo da dodatno podstakne osjećaj hitnosti kada je riječ o problemu sa kojim se danas Zenica suočava. Van den Doola brine činjenica da se u filmu ne vidi da neko od nadležnih ili od predstavnika Željezare pokazuje spremnost da preuzme odgovornost za ono što se dešava, podsjećajući da je u takvim slučajevima važno da postoji jaka legislativa koja će na to primorati.

Producentica Lise Lense-Møller podsjetila je da mnogi problemi sa životnom sredinom širom svijeta ostaju zaboravljeni dok neko ne baci svjetlo na njih.

"Naš zadatak, zadatak filma jeste da damo svjetlo temama na koje se zaboravlja i da potaknemo razgovore o njima.", kazala je.

Nakon glavnog dijela panela, publika je nadahnuto čestitala autorskom timu na projektu. Iz publike se obratio i protagonista filma Samir Lemeš, koji je govorio o trenutnom stanju u Zenici i koracima koji će nadalje biti preduzeti po ovom pitanju, najavljujući sjutrašnji sastanak sa nadležnima, koji će se realizovati bez prisustva kamera.
Izbor filmova iz programa 30. Sarajevo Film Festivala u Visokom, Gradačcu i Jajcu
Zahvala 30. Sarajevo Film Festivala za podršku u realizaciji Festivala
Kemal Zorlak autor Naj fotke 30. Sarajevo Film Festivala
Dobitnici UniCredit nagrade publike
Publici najbolji „Crna kutija: Dnevnici“, „Mi nemamo drugu zemlju“ i „Komar“