Navigacija

Objave

John Turturro: Umjetnost nam može pomoći da se ujedinimo

Američkom glumcu i reditelju Johnu Turturru uručeno je Počasno Srce Sarajeva 30. Sarajevo Film Festivala za izuzetan doprinos filmskoj industriji i izvanredan glumački, scenaristički i rediteljski talent.

Priznanje mu je u Ljetnom kinu Coca-Cola, prije projekcije filma „Barton Fink“ Ethana i Joela Coena uručio direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.
 
„Predivno je biti ovdje! Osjećam se dobrodošlim i jako mi je ugodno biti u multikulturnom gradu. Mislim da je posao umjetnika težak, pomalo nalikuje na cirkus, ali nam može pomoći da se ujedinimo. To je ono što sam radio u mojim djelima od skromnih početaka, i nastojao sam ostati skroman. Ovo je znak ohrabrenja da nastavim tako raditi“, rekao je Turturro.
 
„Karijera Johna Turturra je svejdočanstvo transformativne moći glume. Od njegovih nezaboravnih uloga u filmovima kao što je 'Barton Fink', zatim 'Učini pravu stvar, 'The Big Lebowski', briljantnog ostvarenja u 'Tko je ovdje lud'... John Turturro je utjelovio galeriju autentičnih karektera, a to je rijedak dar. Dar koji je osvajao publiku desetljećima. Njegov rad karakterišu emocionalna iskrenost, kompleksnost i sposobnost rezimiranja sa svakim od nas“, rekao je Marjanović.
 
Nakon uručenja Počasnog Srca uslijedila je projekcija filma „Barton Fink“ iz 1991., u kojem je Turturro ostvario hvaljenu naslovnu ulogu. Cijenjeni filmski autor ranije je održao masterclass tokom kojeg se osvrnuo  na ključne trenutke u svojoj karijeri, motivaciju koja ga je usmjerila prema glumi, ali i na važnost brige o mentalnom zdravlju.
 
Turturro je studirao na SUNY-u u New Paltzu i na Yale School of Drama. Radio je sa brojnim priznatim filmašima, pojavljujući se u filmovima Spikea Leea „Učini pravu stvar“ i „Jungle Fever“, Martina Scorsesea „Boja novca“, Roberta Redforda „Kviz“, Francesca Rosija „Primirje“, Roberta De Nira „Dobri pastir“, Toma Dicilla „Box Of Moonlight“ i Nannija Morettija „Moja majka“.
 
Godine 2004. glumio je u filmu „Tajni prolaz“, istorijskoj drami bh. reditelja Ademira Kenovića. 
 
Kao čest saradnik Joela i Ethana Coena, Turturro je glumio u nekoliko njihovih filmova. Za glavnu ulogu u filmu „Barton Fink“ braće Coen osvojio je nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Cannesu i David Donatello nagradu. Pojavio se i u njihovim filmovima „Tko je ovdje lud?“, „Millerovo raskrižje“ i „Veliki Lebowski“, gdje je igrao kultnog lika Jesusa Quintanu. Turturro je 2020. godine reprizirao Quintanu u „The Jesus Rolls“, filmu kojeg je pisao, režirao i u kojem je glumio.
 
Osvojio je nagradu Camera D'Or na Filmskom festivalu u Cannesu za svoj rediteljski debi, film „Mac“. Ostali filmovi na kojima je radio kao reditelj/scenarista uključuju „Illuminata“, „Ljubav i cigarete“, „Passione“, „Utroje sa žigolom“ i „The Jesus Roles“.
 
U televizijskom programu, Turturro je nominovan za SAG nagradu za ulogu Howarda Cosella u „Monday Night Mayhem“ i ponovno nominovan za „The Bronx is Burning“. Osvojio je Emmy nagradu za svoje gostovanje u seriji Monk te nominacije za Zlatni globus i SAG nagradu u HBO-ovoj seriji „Kobna noć“. Moći ćemo ga vidjeti i u drugoj sezoni Appleove serije „Severance“.
Izbor filmova iz programa 30. Sarajevo Film Festivala u Visokom, Gradačcu i Jajcu
Zahvala 30. Sarajevo Film Festivala za podršku u realizaciji Festivala
Kemal Zorlak autor Naj fotke 30. Sarajevo Film Festivala
Dobitnici UniCredit nagrade publike
Publici najbolji „Crna kutija: Dnevnici“, „Mi nemamo drugu zemlju“ i „Komar“