Navigacija

Objave

Večeras održana gala projekcija filma ČUVARI FORMULE Dragana Bjelogrlića

Film ČUVARI FORMULE Dragana Bjelogrlića večeras je u Narodnom pozorištu Sarajevo imala gala projekciju u sklopu Takmičarskog programa – igrani film, u kojem se prikazuje van konkurencije.

Uoči projekcije 15. augusta u Multipleksu Cineplexx Sarajevo održana je pres konferencija, koja je započela izrazima saučešća žrtvama tragičnog događaja u Gradačcu.

Dragan Bjelogrlić je pozvao cijeli region da bude solidarni u borbi protiv pošasti nasilja. 

„Dolazimo u Sarajevo rasterećeni i da uživamo sa sarajevskom publikom. Volim ovdje da dođem. Prošli put nam se posrećilo sa filmom TOMA u Sarajevu, nadam se da će tako biti i s ovim filmom“, rekao je Bjelogrlić.

O filmu su govorili i koscenarist Vuk Ršumović, glumačka ekipa: Alexis Manenti, Olivier Barthélémy, Radivoj Bukvić, Maja Čamper, Alisa Radaković, Jovan Jovanović, Ognjen Micović, te scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković.

Film ČUVARI FORMULE je adaptacija romana “Slučaj Vinča” Gorana Milašinovića. U jeku hladnoratovske krize grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na liječenje u Kliniku Curie u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. Iako je profesor Mate cijeli svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se po prvi put u historiji izvede delikatna i neizvjesna intervencija zamjene koštane srži ozračenih pacijenata. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima, ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike.

Film ČUVARI FORMULE premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Locarnu, gdje mu je dodijeljena nagrada Zeleni leopard.

Žiri Takmičarskog programa - igrani film 30. Sarajevo Film Festivala
Maja Izetbegović voditeljica ceremonije otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala
Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival