Navigacija

Objave

Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 29. Sarajevo Film Festivala

Programska menadžerica u Chicken and Egg Pictures Iva Dimitrova, umjetnički direktor Festivala dokumentarnog filma CPH:Dox Niklas Engstrom i reditelj i producent Péter Kerekes članovi su žirija Takmičarskog programa – dokumentarni film 29. Sarajevo Film Festivala.

Iva Dimitrova
Programska menadžerica u Chicken and Egg Pictures
(SAD)

Iva Dimitrova je programska menadžerica u Chicken & Egg Pictures, finansijskoj organizaciji sa sjedištem u SAD-u koja pruža kreativnu i finansijsku podršku globalnoj zajednici autorica i nebinarnih autora dokumentarnih filmova. Dimitrova nadzire aktivnosti prijave, selekcije i evaluacije za sve programe i grantove. Fokusirana je na iterativno poboljšanje internih procesa kako bi se osigurala transparentna, pravedna i afirmativna iskustva za filmske autorice i autore na svim ključnim tačkama kontakta sa organizacijom.

Niklas Engstrom
Umjetnički direktor Festivala dokumentanog filma CPH:DOX
(Danska)

Niklas Engstrom je umjetnički direktor Festivala dokumentarnog filma CPH:DOX. Rođen je 1979. u Kopenhagenu, Danska, diplomirao je političke nauke i filmske i medijske studije, oboje na Univerzitetu u Kopenhagenu. Godine 2003. sa Tine Fischer pokrenuo je Festival dokumentarnog filma CPH:DOX, koji se danas svrstava među najvažnije festivale dokumentarnog filma u svijetu. Na festivalu je radio kao saradnik selektora od prvog izdanja 2003. godine i kao glavni selektor od 2008. godine. Za voditelja programa imenovan je 2015. godine.

Péter Kerekes
Reditelj, producent
(Slovačka)

Péter Kerekes (1973, Košice, Slovačka) je filmski reditelj, producent i profesor. Režirao je i producirao filmove 107 MOTHERS (2021), VELVET TERRORISTS (2013), COOKING HISTORY (2009) i 66 SEASONS (2003). Kerekes je, također, producirao dokumentarni omnibus OKUPACIJA 1968 (2018), koji mapira okupaciju Čehoslovačke iz perspektive 5 reditelja koji dolaze iz 5 različitih zemalja (Evdokia Moskvina, Linda Dombrovszky, Magdalena Szymkow, Elisa Marie Scheidt i Stephan Komandarev). Kao koproducent učestvovao je u raznim projektima, među kojima su KRHKO SJEĆANJE (2022) Ihora Ivanka, UHVAĆEN U MREŽU (2020) Víta Klusáka i Barbore Chalupove te VJETAR, dokumentarni triler (2019) Michała Bielawskog. Kerekes predaje na Akademiji scenskih umjetnosti u Bratislavi i na DocNomads - združenim master studijima u Budimpešti.

29. Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta 2023.

 
Sudionici Slano Film Days budućnost su regionalne filmske scene
Otvorene prijave za volontiranje na 30. Sarajevo Film Festivalu
Snimi reel i sudjeluj u pozivu „Idemo na Festival“ Sarajevo Film Festivala i UniCredit Bank
Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu