Navigacija

Objave

Predstavljamo filmove programa “Suočavanje s prošlošću”: Od 10. do 16. februara besplatno u kinu i online

Publika u Sarajevu filmove ima priliku gledati svakog dana u 17:30 sati u kinu Meeting Point, a gledatelji u cijeloj BiH i zemljama regije filmove mogu gledati online

U posebnom izdanju programa “Suočavanje s prošlošću / sadašnjošću”, koji će se od 10. do 16. februara održati u organizaciji Sarajevo Film Festivala i u saradnji sa Friderich Ebert Stiftung fondacijom, sedam je filmova. Publika u Sarajevu filmove ima priliku gledati svakog dana u 17:30 sati u kinu Meeting Point, a gledatelji u cijeloj BiH i zemljama regije filmove mogu gledati online putem OnDemand platforme kina Meeting Point, Ondemand.kinomeetingpoint.ba, OVDJE:.
Program je besplatan.

U programu su višestruko nagrađivani filmovi: “Nelly i Nadine” Magnusa Gerttena, “Gdje je Ana Frank?” Arija Folmana, “Rođena u Evinu” Maryam Zaree, “Slučaj nove veličine” Anne Shishove, “Okreni se ka Suncu” Alione van der Horst, “Sveti pauk” Alija Abbasija i “Žica” Tihe Gudac.

U kinu Meeting Point i online bit će održani i razgovori s autorima filmova. Online je program dostupan besplatno u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji.


PROGRAM: 


Petak, 10.02. / 17:30 / Kino Meeting Point

NELLY I NADINE 

Online dostupan OVDJE.

Režija: Magnus Gertten

Švedska, Belgija, Norveška, 2022, 92 min.

Nelly i Nadine je neobična ljubavna priča između dvije žene koje se zaljubljuju na Badnjak 1944. godine u koncentracionom logoru Ravensbrück. Uprkos razdvojenosti u posljednjim mjesecima rata, Nelly i Nadine uspijevaju se kasnije ponovno sastati i provode ostatak svog života zajedno. Godinama je njihova ljubavna priča bila tajna, čak i nekim članovima njihove najbliže porodice. Sada je Nellyno unuče, Sylvie, odlučilo otvoriti Nellynu i Nadineinu neviđenu ličnu arhivu i otkriti njihovu nevjerojatnu priču.


Subota, 11.02. / 17:30 / Kino Meeting Point

GDJE JE ANA FRANK? 

Film se prikazuje samo u kinu Meeting Point

Režija: Ari Folman

Uloge: Ruby Stokes, Emily Carey, Sebastian Croft, Ralph Prosser, Michael Maloney, Samantha Spiro, Skye Bennett

Belgija, Luksemburg, Izrael, Nizozemska, Francuska, 2021, 99 min.

GDJE JE ANA FRANK? počinje čudom: Kiti, imaginarna prijateljica kojoj je Ana Frank pisala u svome slavnom dnevniku, oživljava u današnjem Amsterdamu. Nesvjesna da je prošlo već 75 godina, Kiti je uvjerena da ako je ona živa, onda mora biti živa i Ana. GDJE JE ANA FRANK? prati Kiti tokom njene potrage za voljenom prijateljicom širom današnje Evrope. 


Nedjelja, 12.02. / 17:30 / Kino Meeting Point

ROĐENA U EVINU 

Online dostupan OVDJE.

Režija: Maryam Zaree

Njemačka, Austrija, 2019, 95 min.

Film ROĐENA U EVINU prati filmsku autoricu i glumicu Maryam Zaree u pokušaju da otkrije istinu o vlastitom rođenju u jednom od najozloglašenijih svjetskih zatvora za političke zatvorenike. Prošlo je tačno četrdeset godina od svrgavanja posljednjeg iranskog šaha i proglašenja Islamske Republike u Iranu. Osamdesetih godina prošlog stoljeća, samozvani vjerski vođa ajatolah Homeini naredio je hapšenje, mučenje i ubistvo desetina hiljada političkih protivnika. Među njima su bili i autoričini roditelji koji su nakon dugogodišnjeg zatočeništva u domovini dobili azil u Njemačkoj.


Ponedjeljak, 13.02. / 17:30 / Kino Meeting Point

SLUČAJ NOVE VELIČINE 

Online dostupan OVDJE.

Režija: Anna Shishova

Finska, Norveška, Hrvatska, 2022, 92 min.

Anja je bila normalna tinejdžerka koja je sanjala o tome da život u Rusiji učini boljim. Uhapšena je u martu 2018. i osuđena na zatvorsku kaznu po optužbi da je formirala ekstremističku grupu sa ciljem nasilnog svrgavanja vlasti. Tokom tri naredne godine njena majka Julia očajnički se borila da dokaže da je njena kći nevina. Borba za pravdu i praktična, detaljna spoznaja pravog stanja stvari u državi Juliju su iz apolitične građanke pretvorile u strastvenu aktivisticu za ljudska prava.


Utorak, 14.02. / 17:30 / Kino Meeting Point

OKRENI SE KA SUNCU 

Online dostupan OVDJE.

Režija: Aliona van der Horst

Nizozemska, 2021, 93 min.

Nevjerovatna životna priča o tatarskom sovjetskom vojniku kojeg su zarobili Nijemci nacisti tokom Drugog svjetskog rata. Danas njegova kćerka Sana prati put svog šutljivog oca,  pokušava da shvati šta ga je učinilo čovjekom koga je poznavala kao dijete, kroz njegove dnevnike, razne lične i  javne arhive i  registre. Dok prati kćer na svom putovanju, filmašica iskopava filmske arhive, kako bi pronašla tragove onih miliona sovjetskih vojnika koje je zahvatila vatra diktatora koji su se borili, koji su bili tamo, ali su lako izostavljeni iz priče o globalnom ratu. 


Srijeda, 15.02. / 17:30 / Kino Meeting Point

SVETI PAUK 

Online dostupan OVDJE.

Režija: Ali Abbasi

Uloge: Mehdi Bajestani, Zar Amir Ebrahimi, Arash Ashtiani, Forouzan Jamshidnejad, 

Alice Rahimi 

Danska, Njemačka, Švedska, Francuska, 2022, 116 min.

Novinarka Rahimi (Zar Amir Ebrahimi) putuje u iranski sveti grad Mašhad kako bi istražila serijskog ubicu koji vjeruje da radi Božji posao, čisteći ulice grešnika ubijajući seksualne radnike. Kako se broj mrtvih povećava, a Rahimi se približava razotkrivanju njegovih zločina, priliku za pravdu postaje sve teže dostići jer mnogi prihvataju 'Ubicu pauka' kao heroja. Zasnovan na užasavajućoj istinitoj priči o serijskom ubici Saeedu Hanaeiju, priznati scenarista i režiser Ali Abbasi (Border) otkriva uzbudljiv kriminalni triler i odvažnu optužnicu društva u kojem je gruba pravda rutinska životna činjenica.


Četvrtak, 16.02. / 17:30 / Kino Meeting Point

ŽICA

Online dostupan OVDJE.

Režija: Tiha Gudac

Slovenija, Hrvatska, Norveška, Belgija, Litvanija, 2021, 75 min.

Teški uslovi života u kanjonu rijeke Kupe, na hrvatsko-slovenskoj granici, uvijek su ujedinjavali ljude susjednih država. U prošlosti su ljudi dviju nacija gradili viseće mostove preko Kupe, pod kojima se stvarala ljubav i tako su se formirale mješovite porodice s obje strane rijeke. Danas  niko ne može prijeći ove mostove jer su odsječeni, a drugačija neočekivana stvarnost se razvija oko vode. Nedavno su neki daleki birokrati odlučili započeti izgradnju žičane ograde duž slovenske strane rijeke, kao zaštitnu mjeru protiv dolaska ilegalnih migranata koji pokušavaju ući u Evropsku uniju. Novi “zid koji štiti Evropu” može izgledati kao dobro rješenje na papiru za donosioce odluka, ali oni koji žive oko granice osjećaju pravu prirodu linija razdvajanja nacrtanih na papiru.

Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program