Navigacija

Objave

„Dani ljudskih prava“ uz besplatne filmove u kinu Meeting Point

Program se održava u organizaciji Ambasade Kraljevine Nizozemske i Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini, uz podršku Sarajevo Film Festivala

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, u kinu Meeting Point u Sarajevu od 12. do 14. decembra bit će održan program „Dani ljudskih prava“, uz besplatan ulaz. Program se održava u organizaciji Ambasade Kraljevine Nizozemske i Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini, uz podršku Sarajevo Film Festivala.

U programu su tri filma s početkom projekcije u 18 sati, razgovor i panel, a besplatne ulaznice preuzimaju se sat vremena prije početka projekcije u kinu Meeting Point.

„Dani ljudskih prava“ počinju u utorak, 12. decembra u 18 sati filmom „Samo kad se smijem“ Vanje Juranić, uz prisustvo autorice na projekciji. Film je prikazan u službenoj selekciji 29. Sarajevo Film Festivala, a tu je projekciju Juranić posvetila Nizami Hećimović ubijenoj u Gradačcu. Nakon filma bit će održana i panel diskusija na temu nasilja nad ženama.

U panelu sudjeluju rediteljica Vanja Juranić, scenaristica Elma Tataragić, ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Henk van den Dool i predstavnica UN Women ureda u BiH Jo-Anne Bishop. Moderatorica panela je Kristina Ljevak Bajramović.

Radnja filma prati Tinu, koja živi u naizgled idiličnom braku u gradu na jadranskoj obali. Ona je domaćica koja brine o šestogodišnjoj kćerkici, dok njen suprug Frane zarađuje za obitelj. Njihov odnos počinje se mijenjati kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Unatoč prvotnom pristanku i podršci, Frane počinje pokazivati negodovanje koje se na početku svodi na sitne sabotaže. S vremenom, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije.

U filmu glume Tihana Lazović, Slavko Sobin, Jasna Đuričić, Elodie Paleka, Marina Redžepović, Nadine Mičić, Ivana Jerković Vukalović, Gloria Dubelj...

U srijedu, 13. decembra u 18 sati na programu je film „Flašaroši“ Nemanje Vojinovića, koji je svjetsku premijeru imao na 29. Sarajevo Film Festivalu i osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. Nakon projekcije bit će održan razgovor s autorom filma Nemanjom Vojinovićem, a razgovor moderira Mia Avdagić.

Na periferiji Beograda, na ostacima prastare vinčanske kulture, prostire se jedna od najvećih deponija otpada u Evropi. Skupljači plastičnih flaša, poznatiji kao flašaroši, teškom mukom zarađuju za život u tom toksičnom okruženju. Njihova živopisna zajednica suočava se s novim i rastućim prijetnjama. Uoči neizbježne privatizacije deponije, čitava zajednica flašaroša našla se pred zidom, zarobljena u procjepu između tehnološkog napretka i neadekvatnog sistema socijalne zaštite. Dok je ekološki efekat modernizacije deponije nemoguće procijeniti, krhka zajednica skupljača flaša prisiljena je da se sama suoči sa svojom neizvjesnom sudbinom.

Program završava u četvrtak, 14. decembra u 18 sati projekcijom filma „Mame medvjedice“.

Rašireni širom zemlje, ali povezani putem privatnih Facebook grupa, one sebe nazivaju „mamama medvjedicama“ jer iako je njihova ljubav topla i umiljata, one se žestoko bore da svijet učine ljubaznijim i sigurnijim za sve LGBTQ+ osobe. Iako su neke od njih možda odrasle kao fundamentalistički, evangelistički kršćani, mame medvjedice su spremne riskirati gubitak prijatelja, porodice i vjerskih zajednica kako bi zaštitile svoje potomstvo - čak i ako to dovodi u pitanje njihove sisteme vjerovanja i uništava njihove svjetove.

„Mame medvjedice“ je intimno, promišljeno istraživanje putovanja Sare Cunningham i Kimberly Shappley, dvije „mame medvjedice“ - čija ih je duboka ljubav prema njihovoj LGBTQ djeci pretvorila u žestoke zagovornice cijele queer zajednice — i Tammi Terrell Morris, mlade afroameričke lezbijke čija borba za samoprihvaćanje savršeno ilustrira zašto su mame medvjedice tako izuzetno važne.

Film je osvojio nagrade na festivalima u Clevelandu, Palm Springsu, San Valleyju, San Diegu i Mumbaiju.

Dani ljudskih prava u kinu Meeting Point od 12. do 14. decembra, ulaz besplatan! 

Maja Izetbegović voditeljica ceremonije otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala
Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival
Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije po odluci struke nominovano osam serija iz protekle sezone