Navigacija

Objave

Mirsadu Purivatri priznanje za doprinos razvoju bh. kinematografije

Priznanje zaslužnim pojedincima za razvoj kinematografije dodjeljuje Fondacija za kinematografiju Sarajevo

Mirsad Purivatra, predsjednik Udruženja Obala Art Centar, osnivača i organizatora Sarajevo Film Festivala, dobitnik je priznanja Fondacije za kinematografiju Sarajevo za poseban doprinos razvoju bh. kinematografije. Priznanje se dodjeljuje zaslužnim pojedincima za razvoj kinematografije, za njihov dosadašnji rad i zalaganje u svim oblastima kinematografije. 

“Ovo je bila velika godina za bh. kinematografiju. Zajednička aktivnost Fondacije i novog ulagača na tržištu – BH Telecoma, omogućila je razvoj velikog broja projekata i snimanje kako filmova, tako i serija. Nadam se da će se taj trend nastaviti i u sljedećoj godini. Do tada svima želim sretne praznike, dobro zdravlje i vidimo se 2023. godine”, poručio je Purivatra, zahvalivši se Fondaciji na ovom priznanju i čestitavši svim ovogodišnjim dobitnicama priznanja.

U obrazloženju za priznanja navodi se da je Purivatra punih 27 godina bio na čelu Sarajevo Film Festivala, značajno utjecao na razvoj domaće i regionalne kinematografije, a Sarajevo Film Festival pretvorio najznačajniji festival u Jugoistočnoj Evropi. Godine 2008. imenovan je Vitezom iz Reda umjetnosti i književnosti Republike Francuske (Chevalier de l'ordre des arts et des lettres), najvećim priznanjem u oblasti kulture koje dodjeljuje Republika Francuska. Krajem 2015. godine uručena mu je nagrada “Poduzetnik godine”, koju dodjeljuje internacionalna mreža Europa Cinemas. Purivatri je nagrada dodijeljena u znak priznanja za doprinos promociji evropskog filma u okviru programa Sarajevo Film Festivala i u okviru repertoara kina Meeting Point. Početkom 2019., dobio je nagradu Trieste Film Festivala – Cinema Warrior 2019, Cultural Resistence Award. Nagrada Cinema Warrior - Cultural Resistance prepoznaje upornost i žrtvu 'borca', bilo da se radi o pojedincima, udruženjima ili festivalima koji rade ili se ‘iza kulisa’ bore za kinematografiju. 

Svečana dodjela priznanja zaslužnim filmskim radnicima za lični dosprinos razvoju bh. kinematografije održana je na godišnjoj konferenciji Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program