Navigacija

Objave

Mirsadu Purivatri priznanje za doprinos razvoju bh. kinematografije

Priznanje zaslužnim pojedincima za razvoj kinematografije dodjeljuje Fondacija za kinematografiju Sarajevo

Mirsad Purivatra, predsjednik Udruženja Obala Art Centar, osnivača i organizatora Sarajevo Film Festivala, dobitnik je priznanja Fondacije za kinematografiju Sarajevo za poseban doprinos razvoju bh. kinematografije. Priznanje se dodjeljuje zaslužnim pojedincima za razvoj kinematografije, za njihov dosadašnji rad i zalaganje u svim oblastima kinematografije. 

“Ovo je bila velika godina za bh. kinematografiju. Zajednička aktivnost Fondacije i novog ulagača na tržištu – BH Telecoma, omogućila je razvoj velikog broja projekata i snimanje kako filmova, tako i serija. Nadam se da će se taj trend nastaviti i u sljedećoj godini. Do tada svima želim sretne praznike, dobro zdravlje i vidimo se 2023. godine”, poručio je Purivatra, zahvalivši se Fondaciji na ovom priznanju i čestitavši svim ovogodišnjim dobitnicama priznanja.

U obrazloženju za priznanja navodi se da je Purivatra punih 27 godina bio na čelu Sarajevo Film Festivala, značajno utjecao na razvoj domaće i regionalne kinematografije, a Sarajevo Film Festival pretvorio najznačajniji festival u Jugoistočnoj Evropi. Godine 2008. imenovan je Vitezom iz Reda umjetnosti i književnosti Republike Francuske (Chevalier de l'ordre des arts et des lettres), najvećim priznanjem u oblasti kulture koje dodjeljuje Republika Francuska. Krajem 2015. godine uručena mu je nagrada “Poduzetnik godine”, koju dodjeljuje internacionalna mreža Europa Cinemas. Purivatri je nagrada dodijeljena u znak priznanja za doprinos promociji evropskog filma u okviru programa Sarajevo Film Festivala i u okviru repertoara kina Meeting Point. Početkom 2019., dobio je nagradu Trieste Film Festivala – Cinema Warrior 2019, Cultural Resistence Award. Nagrada Cinema Warrior - Cultural Resistance prepoznaje upornost i žrtvu 'borca', bilo da se radi o pojedincima, udruženjima ili festivalima koji rade ili se ‘iza kulisa’ bore za kinematografiju. 

Svečana dodjela priznanja zaslužnim filmskim radnicima za lični dosprinos razvoju bh. kinematografije održana je na godišnjoj konferenciji Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Žiri Takmičarskog programa - igrani film 30. Sarajevo Film Festivala
Maja Izetbegović voditeljica ceremonije otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala
Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival