Navigacija

Objave

Komedija Danisa Tanovića “Deset u pola” prikazana na festivalu u Dohi, slijedi projekcija na Zagreb Film Festivalu

Nova komedija bh. reditelja Danisa Tanovića “Deset u pola”, čijom je svjetskom premijerom otvoren 27. Sarajevo Film Festival, prikazana je prvu noć Ajyal Film Festivala u Dohi u Kataru

Nova komedija bh. reditelja Danisa Tanovića “Deset u pola”, čijom je svjetskom premijerom otvoren 27. Sarajevo Film Festival, nakon što je otvorila Bosfor filmski festival (Bosphorus Film Festival) u Istanbulu, prikazana je i prvu noć Ajyal Film Festivala u Dohi u Kataru. Slijedi i premijera u Hrvatskoj - film će biti prikazan na Zagreb Film Festivalu, u čast nagrađenih, 20. novembra izvan konkurencije.

Tanovićev film “Deset u pola” nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT), sa fokusom na reditelje iz Jugoistočne Evrope čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu, i uz podršku BH Telecoma.

 Radnja filma događa se u Sarajevu, u maju ove godine. Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine. Pandemija još traje, ali ipak – dolazi ljeto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti. Kada jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka koja kaže da je došla da pojede ”najbolje ćevape u Sarajevu”, on je pošalje kod Ize, da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priuštiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe. Ovaj sasvim bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i cijelog grada. Gdje se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu?

Glavne uloge igraju Branko Đurić i Izudin Bajrović.

“Deset u pola” Danisa Tanovića uskoro dolazi u kina širom BiH i regiona.

Sudionici Slano Film Days budućnost su regionalne filmske scene
Otvorene prijave za volontiranje na 30. Sarajevo Film Festivalu
Snimi reel i sudjeluj u pozivu „Idemo na Festival“ Sarajevo Film Festivala i UniCredit Bank
Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu