Navigacija

Objave

Na 28. Sarajevo Film Festivalu 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa

Uoči početka 28. Sarajevo Film Festivala, u kinu Meeting Point u Sarajevu upriličeno je druženje s predstavnicima medijima te partnerima i pokroviteljima Festivala, među kojima su i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo te Općina Centar Sarajevo.

Dobrodošlicu svima, kao i dobrodošlicu publici i gostima na ovogodišnji Festival, poželio je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović: “U ovogodišnjem programu publika ima priliku pogledati 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa, od čega 51 premijerno prikazani film iz naše regije u četiri takmičarske selekcije čini Sarajevo Film Festival najvećom prezentacijom kinematografija Jugoistočne Evrope na svijetu. Raduje nas ponovni susret s publikom bez ograničenja, u punom kapacitetu i s gostima iz cijelog svijeta. Naša publika, gosti, bogat konferencijski program, Masterclassi sa Paulom Schraderom, Sergeiom Loznitsom, Rubenom Östlundom, Arijem Folmanom, Jasmilom Žbanić, Michelom Winterbottomom, prezentacija najboljih TV serija, pretpremijere i premijere regionalnih i domaćih naslova, projekcije u Mostaru i u drugim gradovima, Sarajevo Film Festival će učiniti jedinstvenim praznikom filmske i televizijske umjetnosti. Raduje nas i predfestivalska projekcija, dan prije početka Festivala, 11. augusta u Ljetnom kinu Coca–Cola u 20.30 sati. Bit će prikazana radna verzija filma Jasmile Žbanić, uz besplatan ulaz i uz poziv svima da sudjeluju u završavanju ovog filma. Jasmila Žbanić i produkcija DEBLOKADA tragaju za filmskim arhivom, fotografijama i pričama o Emeriku Blumu, legendarnom direktoru Energoinvesta i gradonačelniku Sarajeva te zajedno pozivamo građane da sudjeluju u završetku ovog filma. Radujemo se početku Festivala, zajedničkom gledanju filmova i festivalskoj atmosferi koju ćemo, siguran sam, pamtiti”.

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda: “Sarajevo Film Festival tradicionalno predstavlja vrhunac turističke sezone u Kantonu Sarajevo i od strane Turističke zajednice Kantona Sarajevo prepoznat je kao nezaobilazan dio turističke ponude i jedan od najznačajnijih kulturnih i društvenih događaja u cijeloj regiji, koji privlači rekordan broj posjetitelja. Ponosni smo što smo dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala i partner nagrade Srce Sarajeva za najbolji igrani film. Zajedničkim radom i zalaganjem šaljemo sliku Sarajeva kao regionalnog filmskog i kulturnog centra i kao mjesta odlične zabave i izuzetnog gostoprimstva. Posebno nas raduju informacije koje imamo sa terena, a koje kažu da je za period održavanja Sarajevo Film Festivala većina smještajnih kapaciteta u potpunosti rezervisana, a prihod od turizma bilježi porast čak i u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Pozivam sve bh. građane i turiste da i ovog ljeta uživaju u Sarajevu, najkvalitetnijim filmskim projekcijama i osjete posebnu atmosferu i nevjerovatnu energiju zbog koje će sigurno poželjeti ponovo doći u naš grad!”

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić: “Cijeneći značaj Sarajevo Film Festivala, zasigurno jednog od najvećih kulturnih projekata u BiH i šire, a koji se najvećim dijelom priprema i realizira na području centralne gradske općine, Opština Centar je pored finansijske, pružila i druge vidove podrške organizaciji ovog velikog kulturnog događaja. Opština Centar osim višegodišnje podrške Sarajevo Film Festivalu, već drugu godinu zaredom pravi iskorak i u saradnji sa Udruženjem ‘Obala Art Centar’ realizuje i kulturno-kreativnu manifestaciju ‘Festival u Centru’.

Za organizaciju ovog događaja Opština Centar je iz budžeta izdvojila 50.000 maraka. Sarajevo Film Festival, kao i Festival u Centru, manifestacije su od posebnog značaja za Opštinu Centar jer se najveći broj festivalskih aktivnosti realizira upravo na području ove lokalne zajednice. Projekat ‘Festival u Centru’ realizovat će se za vrijeme održavanja Sarajevo Film Festivala, od 12. do 19. augusta, na lokalitetu Radićeve ulice koja bi u budućem periodu trebala biti pretvorena u pješačku zonu. Za vrijeme trajanja Festivala Radićeva ulica će biti zatvorena za kolski saobraćaj u periodu od 18 sati do 1 sat iza ponoći. ‘Festival u Centru’ je osmišljen po uzoru na street festivale umjetnosti, savremenih  manufaktura i gastronomije, sa ciljem da se jača urbani identitet, te da se radost i optimizam vrate na ulice Sarajeva. Ujedno festivalske aktivnosti potiču turističku promociju lokaliteta, te umrežavanje i ekonomsku podršku malim preduzetnicima i lokalnim proizvođačima. Festivalske aktivnosti će biti organizirane na način da ne ometaju stanare okolnih stambenih zgrada u Radićevoj ulici.”

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić: “Sarajevo Film Festival je jedan od najprominentnijih filmskih festivala u Evropi i važna kulturna manifestacija, ne samo za profesionalce iz filmske industrije nego za sve one koji imaju poveznicu s njom. Najveće zvijezde filma posjećuju naš Sarajevo Film Festival, ali i desetine hiljada gostiju i ljubitelja filma iz cijelog svijeta, kojima, siguran sam, Sarajevo ostaje u najljepšem sjećanju. Sarajevo kao kulturni, sportski centar i turistička destinacija, za vrijeme trajanja Festivala tradicionalno stavlja na raspolaganje sve svoje resurse, sve s ciljem stvaranja dobre festivalske atmosfere u našem gradu, ugodnog boravka učesnika i gostiju Festivala te brojnih domaćih i stranih gostiju, ljubitelja filmske umjetnosti. To čini Ministarstvo kulture i sporta ali i druga resorna ministarstva, kao i Skupština Kantona Sarajevo koja također svesrdno podržava Festival.

Ponosni smo na izmjene i dopune Zakona o filmskoj djelatnosti koje je Skupština usvojila krajem protekle godine, a koje se tiču poticaja za proizvodnju audio-vizuelnih djela. Mislim da je to jedan revolucionaran potez za filmsku industriju, koji je pozdravljen od svih filmskih radnika jer daje mogućnost da, zajedno sa našim produkcijskim kućama, i oni koji ne žive u BiH mogu da snimaju filmove na teritoriji Kantona Sarajevo  i stvaraju svoja djela, a na temelju toga imaju 30 posto povrata dodijeljenih sredstava od ukupnog iznosa investiranog u izradu jednog audio-vizuelnog djela. Jedan od filmova čiju produkciju je podržalo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je i film ‘Praznik rada’ Pjera Žalice koji će svjetsku premijeru imati posljednjeg dana ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala”.

28. Sarajevo Film Festival u petak, 12. augusta otvara film TROUGAO TUGE Rubena Östlunda, dobitnika Zlatne palme na festivalu u Cannesu i ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva.

Za filmove u programu 28. Sarajevo Film Festivala u prodaji su online ulaznice, koje se mogu kupiti na tickets.sff.ba ili putem web stranice Sarajevo Film Festivala: www.sff.ba. Plaćanjem ulaznica UniCredit MasterCard® karticama putem online platforme ostvarujete 30% popusta. Glavni Box Office (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) otvara se u ponedjeljak, 8. augusta u 10 sati, a više informacija pogledajte OVDJE.

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022.

 
Maja Izetbegović voditeljica ceremonije otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala
Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival
Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije po odluci struke nominovano osam serija iz protekle sezone