Navigacija

Objave

Otvoren Talents Program 30. Sarajevo Film Festivala

Osamnaesto izdanje programa Talents Sarajevo, koje se održava u okviru programa 30. Sarajevo Film Festivala, otvoreno je danas u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina, a okupilo mlade talente filmske industije iz velikog broja zemalja širom svijeta.

Ovogodišnje izdanje Talents Programa u fokus stavlja vještačku inteligenciju. ART/FICIAL želi dovesti u pitanje tu apokaliptičnu naraciju u domeni odnosa između AI i filma. U umjetnoj inteligenciji, umjesto neprijatelja kreativnosti, vidimo tehnološku prekretnicu koja će film preoblikovati, ne uništiti. 
 
Nakon masterclassa Corda Jeffersona u Bosanskom kulturnom centru, mladi filmski radnici imali su priliku da čuju razgovor sa Alecom Von Bargemom, a potom i predavanje reditelja Srdana Golubovića.
 
Ceremoniju otvaranja obilježio je inspirativan razgovor sa glumicom Noomi Rapace, koji je moderirala Mia Avdagić. Glumica je govorila o svojim počecima u filmskoj industriji, razlikama između evropskog i američkog tržišta, te izazovima sa kojima se filmski radnici suočavaju u poslu koji rade.
 
Rapace ne krije da je najteži zadatak za nju bio da se suoči sa vlastitim strahovima, čije porijeklo vidi u djetinjstvu.
 
"Najteže je shvatiti da si ti ista ona osoba koja je nekada gajila te strahove, i da oni nikada sasvim ne nestaju. Samo sam u jednom trenutku odlučila da uđem u tu sobu straha kako bih vidjela da ono čega se plašim na kraju nije toliko strašno", otvoreno je govorila glumica.
 
Nakon oficijelnog dijela programa, talenti su glumici postavljali pitanja koja se tiču njene saradnje sa kolegama, načinom rada na setu, ulogama koje je tumačila.
 
Pokrenut u saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, program Talents Sarajevo i ove godine je regionalno mjesto susreta i obuke perspektivnih filmskih radnika.
Izbor filmova iz programa 30. Sarajevo Film Festivala u Visokom, Gradačcu i Jajcu
Zahvala 30. Sarajevo Film Festivala za podršku u realizaciji Festivala
Kemal Zorlak autor Naj fotke 30. Sarajevo Film Festivala
Dobitnici UniCredit nagrade publike
Publici najbolji „Crna kutija: Dnevnici“, „Mi nemamo drugu zemlju“ i „Komar“