Navigacija

Objave

"Zeleni ključ" uručen Sarajevo Film Festivalu

Sarajevo Film Festival će ove godine koristiti električna i hibridna vozila, s ciljem smanjenja emitiranja CO2 tokom Festivala

Simboličnim uručenjem "zelenog ključa" direktora Porschea BH Senada Olovčića direktoru Sarajevo Film Festivala Jovanu Marjanoviću ozvaničen je početak saradnje Porschea BH i Sarajevo Film Festivala.
Zeleni ključ simbolizira ključeve za električna vozila (zelenu energiju), koja će od ove godine biti uključena u Festival i saradnju s ciljem osiguranja čišćeg grada za vrijeme Festivala.
 
„Izuzetno mi je zadovoljstvo što će kompanija Porsche Bosna i Hercegovina biti partner Sarajevo Film Festivala i veoma nas raduje predstojeća saradnja i inicijativa za energetsku odgovornost. Nova strategija uprave Sarajevo Film Festivala i prelazak na zelenu energiju potaknula nas je da podržimo ovaj najznačajniji kulturni događaj u našoj zemlji stavljajući na raspolaganje ukupno 8 električnih i 2 hibridna vozila. Kao kompanija ulažemo velike napore u implementaciju elektromobilnosti u BiH i ovo je još jedan korak na tom putu. Koristeći električna i hibridna vozila Volkswagen grupacije, među kojima su Porsche Taycan, Audi e-tron, Volkswagen ID3 i ID4, te SEAT Tarraco hybrid i VW Tiguan hybrid, spriječit ćemo da između 20 i 25 tona CO2 tokom trajanja Sarajevo Film Festivala bude emitovano u zrak koji dišemo. Ponosni smo što doprinosimo dekarbonizaciji Sarajevo Film Festivala i boljoj kvaliteti zraka u našem gradu“, naglasio je Senad Olovčić, direktor kompanije Porsche BH.
 
Strategija Volkswagen koncerna do 2030. godine predviđa da će 70% evropskih automobila biti elektrificirani. Inače, kompanija Porsche BH je već mnogo godina prepoznata kao kompanija koja podržava kulturu, sport, obrazovanje i generalno dobrobit društvene zajednice.
 
''Sarajevo Film Festival je već prije pokrenuo ekološku inicijativu Green Festival, u okviru koje uvodi ekološke mjere s ciljem smanjenja negativnog utjecaja na životnu sredinu i podizanja svijesti o značaju ekološki odgovornog ponašanja. Ove godine, zahvaljujući našem novom partneru Porscheu, korištenjem električnih i hibridnih vozila, imat ćemo za 50 posto manje emitiranje CO2. To znači čišći zrak u našem gradu. Naš je cilj, nadamo se do sljedećeg Festivala, nulta stopa onečišćenja i čišći zrak za našu publiku i za sve nas. Naravno, mi smo filmski festival, pa je planirano i niz programskih aktivnosti u cilju povećanja ekološke osviještenosti: panel diskusije u kojima filmski profesionalci i savjetnici za zaštitu životne sredine zagovaraju ekološke politike koje će filmsku industriju učiniti ekološki odgovornijom. Cilj Sarajevo Film Festivala je postati ‘net zero festival’, uvođenjem eko mjera koje će motivisati i druge segmente industrije transporta na uvođenje eko mjera – avio prevoz, željeznice i dr. Radujemo se zajedničkom radu na unapređenju zaštite očuvanja okoliša”, rekao je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.
 
28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022.
Sudionici Slano Film Days budućnost su regionalne filmske scene
Otvorene prijave za volontiranje na 30. Sarajevo Film Festivalu
Snimi reel i sudjeluj u pozivu „Idemo na Festival“ Sarajevo Film Festivala i UniCredit Bank
Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu