Navigacija

Objave

Predstavljamo Open Air program, danas počinje online prodaja ulaznica

U programu Open Air 28. Sarajevo Film Festivala osam je filmova, a program otvara film otvorenja 28. Sarajevo Film Festivala 12. augusta: TROUGAO TUGE švedskog reditelja Rubena Östlunda

Projekcija filma AS U RUKAVU Paula Josepha Schradera, ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva, bit će održana 13. augusta. U programu Open Air je i film LOV Thomasa Vinterberga, s Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi. Film će biti prikazan 14. augusta, a prije projekcije Mikkelsenu će biti uručeno Počasno Srce Sarajeva koje je dobio na 26. Sarajevo Film Festivalu (2020.), ali zbog okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19 tada nije mogao prisustvovati Festivalu. U programu Open Air su i filmovi GOOD LUCK TO YOU, LEO GRANDE Sophie Hyde, NAKON ŠTO SPASIŠ SVIJET Jessea Eisenberga, TORI I LOKITA Jeana-Pierrea i Luca Dardennea, ZALAZAK SUNCA Michela Franca. Festival 19. augusta zatvara svjetska premijera filma PRAZNIK RADA Pjera Žalice, koji će također biti prikazan u Open Air programu.

Ulaznice:
Online ulaznice su u prodaji od danas, 1. augusta od 15 sati na web stranici tickets.sff.ba i na web stranici Sarajevo Film Festivala: www.sff.ba. Plaćanjem ulaznica UniCredit Mastercard® karticama putem online platforme ostvarujete 30% popusta. Prodaja ulaznica u Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) počinje od ponedjeljka, 8. augusta od 10 sati. Više informacija o Box Officeu OVDJE.


FILMOVI U OPEN AIR PROGRAMU 28. SARAJEVO FILM FESTIVALA:

AS U RUKAVU / THE CARD COUNTER
SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kina, Švedska, 2021, 110 min.
Režija: Paul Schrader
Uloge: Oscar Isaac, Tiffany Haddish, Tye Sheridan, Willem Dafoe

William Tell bivši je vojni isljeditelj koji živi ispod radara kao sitni kockar. Tellov pažljivo organizovani život biva poremećen kada upozna Cirka, mladića koji se planira osvetiti njihovom zajedničkom neprijatelju. Uz pomoć misteriozne finansijerke La Linde, Tell vodi Cirka na turu kazina kako bi ga skrenuo na drugačiji put. Međutim, ubrzo otkriva da ga duhovi prošlosti neće tako lako ostaviti na miru.

GOOD LUCK TO YOU, LEO GRANDE 
Ujedinjeno Kraljevstvo, 2022, 97 min.
Režija: Sophie Hyde
Uloge: Daryl McCormack, Emma Thompson

Nancy Stokes, penzionisana učiteljica i udovica, čezne za avanturom, ljudskom bliskošću i malo seksa. Dobrog seksa. Iako joj je njen pokojni suprug Robert obezbijedio dom, porodicu i nešto nalik dobrom životu, on nikada nije bio vješt ljubavnik. Ali njega više nema, a Nancy ima plan: upustit će se u avanturu sa seksualnim radnikom po imenu Leo Grande. Nancy se nalazi s Leom u anonimnoj hotelskoj sobi van grada. Leo uživo izgleda jednako dobro kao i na slikama, ali ono što Nancy nije očekivala je da će joj osim seksa ponuditi i razgovor. Leo ima mišljenje o svemu i, mada se ne može reći da uvijek govori istinu, Nancy se on dopada. I ona se dopada njemu. Dok njeno samopouzdanje u seksu raste, Nancy počinje da se opušta. Tokom tri ljubavna sastanka, odnos snaga među njima počinje da se mijenja, a pažljivo izgrađene maske polako padaju.

LOV / JAGTEN
Danska, Švedska, 2012, 115 min.
Režija: Thomas Vinterberg
Uloge: Alexandra Rapaport, Thomas Bo Larsen, Anne Louise Hassing, Lars Ranthe, Susse Wold, Ole Dupont, Mads Mikkelsen

Nakon bolnog razvoda, četrdesetogodišnji Lucas pronašao je novu djevojku, novi posao i pokušava popraviti odnos sa svojim sinom, tinejdžerom Marcusom. Ali stvari krenu krivim tokom. Ništa ozbiljno. Samo usputni komentar. Pokoja laž. A kako pada snijeg i božićne lampice se pale, laž se širi poput nevidljivog virusa. Šok i nepovjerenje više se ne mogu kontrolisati i mala zajednica iznenada upada u stanje kolektivne histerije dok Lucas vodi usamljeničku bitku za vlastiti život i dostojanstvo.

NAKON ŠTO SPASIŠ SVIJET / WHEN YOU FINISH SAVING THE WORLD
SAD, 2022, 88 min.
Režija: Jesse Eisenberg
Uloge: Julianne Moore, Finn Wolfhard, Billy Bryk, Alisha Boe, Jack Justice, Jay O. Sanders, Eléonore Hendricks, Catherine Haun, Annacheska Brown

Evelyn je posvetila život pomaganju ljudima u nevolji, ali ne uspijeva se zbližiti sa svojim sinom Ziggyjem, internet-zvijezdom u usponu nezainteresovanom za svjetske probleme. Dok Evelyn pokušava zamijeniti majku skromnom tinejdžeru kojeg je upoznala u skloništu za beskućnike, Ziggy nevješto pokušava osvojiti briljantnu i politički osviješćenu srednjoškolsku drugaricu. Ovaj emotivni film, čiji scenarij i režiju potpisuje Jesse Eisenberg, zabavan je i iznimno perceptivan portret majke i sina koji su naizgled potpuno različiti, ali zapravo su puno sličniji nego što su to voljni priznati.

PRAZNIK RADA
Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Sjevena Makedonija, Srbija, Crna Gora, 2022, 113 min.
Režija: Pjer Žalica
Uloge: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo, Branimir Popović

Nakon deset godina u Njemačkoj, Armin se u gluho doba noći vraća u Bosnu. Prvomajski su praznici, Armin se tek oženio i želi iznenaditi svoga oca Fudu, ali Fude nema kući. Komišija kaže: "Uhapsiše Fudu, ko zna zašto." U mahali nemir. Fudo da je zločinac?! Armin želi doznati istinu, a komšiluk proslaviti Praznik rada.

TORI I LOKITA / TORI ET LOKITA
Francuska, Belgija, 2022, 88 min.
Režija: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Uloge: Pablo Schils, Joely Mbundu, Alban Ukaj, Tijmen Govaerts, Charlotte De Bruyne, Nadège Ouedraogo, Marc Zinga

Dvanaestogodišnji Tori i tinejdžerka Lokita izuzetno su bliski. Oboje su porijeklom iz Zapadne Afrike, a kako su se našli u Belgiji bez porodice ovise jedno o drugom u borbi da se snađu i zarade nešto novca. Tvrde da su brat i sestra i zajedno pjevaju u jednom restoranu dok istovremeno za kuhara prenose drogu. Uprkos teškom životu, njihov odnos pun je radosti, ali kada Lokitino pravo da ostane u Belgiji dođe u pitanje, ona je prisiljena na osudnu odluku koja će je razdvojiti od Torija.

TROUGAO TUGE / TRIANGLE OF SADNESS
Švedska, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, 2022, 142 min.
Režija: Ruben Östlund
Uloge: Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Vicki Berlin, Henrik Dorsin, Zlatko Burić, Jean-Christophe Folly, Iris Berben, Dolly De Leon, Sunnyi Melles, Amanda Walker, Oliver Ford Davies, Arvin Kananian, Carolina Gynning, Ralph Schicha

Fotomodeli Carl i Yaya probijaju se u svijetu mode istovremeno propitujući granice svoje veze. Dobijaju poziv na luksuzno krstarenje sa plejadom sumnjivih superbogataša koja uključuje jednog ruskog oligarha, britanskog trgovca oružjem i nesnošljivog kapetana, alkoholičara koji rado citira Marxa. Na početku, svaki aspekt krstarenja čini se dostojnim objave na Instagramu. Ali sprema se oluja i svi putnici dobiju težak napad morske bolesti tokom večere sa kapetanom u sedam slijedova. Krstarenje završava katastrofom. Carl i Yaya završe na napuštenom otoku sa grupom milijardera i jednim od čistača broda. Hijerarhijski poredak grupe odjednom se okreće naglavačke jer samo brodski radnik zna kako upecati ribu.

ZALAZAK SUNCA / SUNDOWN
Meksiko, Francuska, Švedska, 2021, 83 min.
Režija: Michel Franco
Uloge: Tim Roth, Charlotte Gainsbourg, Iazua Larios, Henry Goodman, Albertine Kotting McMillan, Samuel Bottomley

Kada hitna situacija navede članove bogate porodice Benett da se sa odmora u Acapulcu vrate u Veliku Britaniju, na površinu izlaze prigušene tenzije između nasljednika porodičnog bogatsva, Alice i Neila. Delikatna ravnoteža među članovima naizgled blisko vezane porodice, uključujući braću Colina i Alexa, biva nepovratno narušena.

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022.

 
Domaća premijera filma UMRI PRIJE SMRTI
Prikazan film ZAISTA, NIKAD NISI BIO OVDJE Lynne Ramsay, dobitnice Počasnog Srca Sarajeva
Predstavljamo Open Air program 29. Sarajevo Film Festivala
Noć prije svečanog otvaranja 28. Sarajevo Film Festivala, na predfestivalskoj projekciji puno Ljetno kino Coca-Cola
U Ljetnom kinu Coca-Cola podignuto najveće filmsko platno u regiji