Navigacija

Objave

Oskarovac Alexander Payne održao masterclass: Dopuštam li filmu da mi potpuno preuzme život? Naravno!

Američki reditelj i scenarist Alexander Payne, ovogodišnji dobitnik Počasnog Srca Sarajeva, održao je masterclass na 30. Sarajevo Film Festivalu.

U ispunjenoj dvorani Bosanskog kulturnog centra, dvostruki dobitnik nagrade Oscara® govorio je o svojoj bogatoj karijeri, redateljima kojima se divi, viziji filma i – vesternima.

„Svi me pitaju kako u filmovima spajam humor i dramu. Volio bih da nakon toliko godina što slušam to pitanje mogu dati dobar odgovor, ali ga jednostavno nemam. Moje filmove možete opisati kao smiješne drame ili dramske komedije, ali zapravo mi se čini da svi mi imamo ozbiljnu stranu koje želi iskrenu i bolnu priču sa malo šala sa strane“, izjavio je reditelj Alexander Payne, koji je u Sarajevo došao sa svojim redovitim scenarističkim partnerom Jimom Taylorom.
 
„Želite da su u vašim filmovima likovi koje poznajete. Likovi za koje osjećate da bi ih mogli susresti u vlastitim životima. Loši scenariji su oni u kojima svi likovi imaju isti ritam, osjećate da ih je ista osoba napisala, dok u dobrim scenarijima svaki lik ima svoj ritam“, objasnio je Payne svoju filmsku filozofiju.
 
Američkom filmašu, koji je prvi put posjetio Sarajevo još 2005., Počasno Srce Sarajeva bit će uručeno večeras, 18. augusta, u Ljetnom kinu Coca Cola. Tom prilikom će biti prikazan i njegov nagrađivani film „Stranputice“, isti onaj koji je na Festivalu bio prikazan i 2005.
 
Unuk grčkih imigranata, Alexander Payne je odrastao u Nebraski, SAD. Studirao je istoriju i špansku književnost na univerzitetu Stanford prije nego što je magistrirao filmsku režiju na UCLA-u. Njegovih osam dugometražnih filmova nominovano je za ukupno 24 Oscara®, uključujući četiri nominacije za najbolji film i tri za najbolju režiju. Dva puta je osvojio nagradu za najbolji adaptirani scenarij, a njegov najnoviji film, „Bartonova akademija“ (The Holdovers), osvojio je nagradu za najbolju sporednu glumicu ove godine. 
 
„Što mi znače nagrade? Sjećam se kada smo Jim i ja dobili prvu nominaciju za 'Izborne dane', a moj tata me nazvao i rekao: 'Nemoj da ti to uđe u glavu'. Odgovorio sam: 'Neće, tata, ali želim da uđe u tuđe glave'. Ali i nakon svih tih nagrada sve ostaje isto – moram se vratiti praznom bijelom papiru i krenuti ispočetka“, kazao je reditelj i scenarist, čija filmografija uključuje i filmove „Građanka Ruth“ (1996.), „Gospodin Schmidt“ (2002.), „Nasljednici“ (2011.), „Nebraska“ (2013.) i „Smanjivanje“ (2017.).
 
Odgovarajući na pitanja moderatora Ennisa Ćehića, Payne je opisao kako nema viziju cijeloga filma na početku cijelloga procesa, već ta vizija nastaje korak po korak – prvo od scenarija, pa preko odabira glumaca i lokacija, sve do samoga snimanja. Ali u tome možda i najvažniji korak je – scenarij.
 
„Tek sam završio 'Bartonovu akademiju', putujem okolo i predstavljam film, a ljudi me pitaju – što sljedeće. Kako što? Pa još nisam ni sjeo i počeo razmišljati o tome. Da bi film nastao, morate sjesti i početi pisati te potrošiti 5 ili 10 tisuća sati na stvaranje priče. Bez stolca nema filma“, istaknuo je Payne, dodavši da glumcima rijetko dopušta improvizaciju. 
 
„Volim svoje scenarije. I želim da glumci moje rečenice izgovore doslovno riječ po riječ. Najbolji kompliment koji dobijem je kada mi kažu da su dijalozi tako prirodni, izgledaju kao improvizacija. Nisu. Tako su napisani“, kazao je reditelj, koji je tijekom razgovora i ustao kako bi što aktivnije sudjelovao u razgovoru s publikom.
 
Između ostaloga, istaknuo je da uglavnom gleda stare filmove, da se divi brojnim redateljima, ali, ako mora, istaknuo bi Franka Capru i Anthonyja Manna, a žudi za time da se okuša i u drugim žanrovima. Naime, Payne je poznat kao autor vrhunskih humorističnih drama, i takve mu projekte najčešće i nude, ali zapravo bi volio snimiti dobru potjeru autima, detektivnski film ili vestern. Zapravo, priznao je publici, jedan vestern upravo i priprema.
 
Hoće li doista i snimiti vestern, to zasad nitko ne može sa sigurnošću reći. Snimanje filmova, ali još više skupljanje novca za njih, nije nimalo lagan posao. Zato Payne preferira niskobudžetne produkcije, jer u njima ima više slobode, a manje producentskih zahtjeva.
 
„Dopuštam li filmu da potpuno preuzme moj život. Naravno! Ne možete drugačije snimiti film. Potpuno mu se posvetite nekih 9 mjeseci ili godinu dana, samo o tome mislite i radite. Dobra je stvar što nakon toga, kada ste gotovi, imate slobodno vrijeme za sebe i možete doći u Sarajevo“, izjavio je Alexander Payne, dobitnik Počasnog Srca Sarajeva, koji je s pozornice ispraćen s aplauzom.
Izbor filmova iz programa 30. Sarajevo Film Festivala u Visokom, Gradačcu i Jajcu
Zahvala 30. Sarajevo Film Festivala za podršku u realizaciji Festivala
Kemal Zorlak autor Naj fotke 30. Sarajevo Film Festivala
Dobitnici UniCredit nagrade publike
Publici najbolji „Crna kutija: Dnevnici“, „Mi nemamo drugu zemlju“ i „Komar“