Navigacija

Organizator

Sarajevo Film Festival uspostavio je nagrade Srce Sarajeva za TV serije (u daljnjem tekstu Nagrade) 2021. godine. Osnivač i organizator Sarajevo Film Festivala je Obala Art Centar iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina. Sarajevo Film Festival je međunarodna smotra filma/TV serija koja se održava jednom godišnje u Sarajevu.

Ciljevi

Cilj Nagrada je promovisanje najkvalitetnijih regionalnih televizijskih serija te uspostavljanje platforme putem koje će regionalni projekti dobiti dodatnu promociju i mogućnost za predstavljanje na međunarodnom audio-vizuelnom tržištu. Uspostavljanjem ovih nagrada nastoji se potaknuti razvoj i kvalitet regionalnog audio-vizuelnog sadržaja te otvoriti prostor za kreiranje zajedničkih regionalnih projekata.

Kroz dodjelu nagrada najboljim serijama, autorima/icama, glumcima/icama i ostalim zaslužnim pojedincima, unaprijedit će se interes audio-vizuelne produkcije i emitera za kreiranjem još kvalitetnijih sadržaja i za veće investiranje u segment audio-vizuelne produkcije.

Datum održavanja

Svečana ceremonija dodjele nagrada održat će se za vrijeme 30. Sarajevo Film Festivala, od 16. do 23. augusta 2024. godine.

Pravo prijave

Pravo na prijavu u sezoni 2023/2024 imaju vlasnici prava visoko kvalitetnih (High End) TV serija (dramskih serija i komedija):

Prikazanih u periodu od 1. aprila 2023. do 30. aprila 2024. godine;

Proizvedenih od strane producenata/emitera iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova*, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije;

Serije čije je emitiranje započeto zaključno sa 11. martom 2024. godine;

Za mogućnost nominacije potrebno je prijaviti sve epizode serije koje trebaju biti dostupne Strukovnom žiriju;

Isključivo producent/vlasnik prava prijavljuje seriju u željenim kategorijama. Sve kategorije možete vidjeti u dijelu “Nagrade Srce Sarajeva za TV serije 2024: Kategorije”;

Rok za prijavu – Prijave će se prihvatati do 29. marta 2024. godine u 23:59 sati.

Ukoliko su dvije sezone serije emitovane u periodu definisanom rokom za prijavu, moguće je prijaviti samo jednu sezonu po izboru producenata/vlasnika prava TV serije.

Nagrade Srce Sarajeva za TV serije 2024: Kategorije

Nagrade se 2024. godine dodjeljuju u sljedećim kategorijama (Sarajevo Film Festival zadržava pravo da se neke kategorije nagrada ne realizuju svake godine):

DRAMSKE SERIJE

1.     Najbolja dramska serija (nagrada ide producentima i kreatorima)

2.     Najbolja glavna glumica 

3.     Najbolji glavni glumac

4.     Najbolja epizodna uloga – glumica

5.     Najbolja epizodna uloga – glumac

6.     Zvijezda u usponu

7.     Najbolja režija (za epizodu)

8.     Najbolji scenarij (za epizodu)

U kategorijama za najbolje glavne i epizodne uloge dramskih serija producentske kuće/vlasnici prava prijavljuju po jednog kandidata. Ukoliko serija ima ansambl cast, budite slobodni predložiti 2 ili više glumaca/ica.

KOMEDIJE

1. Najbolja komedija (nagrada ide producentima i kreatorima)

2. Najbolja glavna glumica

3. Najbolji glavni glumac

4. Zvijezda u usponu

5. Najbolja režija (za epizodu)

6. Najbolji scenarij (za epizodu)

U kategorijama za najbolje uloge u komedijama producentske kuće/vlasnici prava prijavljuju po jednog kandidata. Ukoliko serija ima ansambl cast budite slobodni predložiti dva ili više kandidata. 

Napomena: Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije u kategorijama Najbolja dramska serija i Najbolja komedija, koje se uručuju producentima i kreatorima nominovanih dramskih serija i komedija, produkcijska kuća ili vlasnik prava dužna je najkasnije do 1. jula 2024. godine odabrati ili jednog kreatora ili jednog producenta koji će u slučaju pobjede na ceremoniji dodjele preuzeti nagradu te svoj odabir javiti predstavniku Sarajevo Film Festivala na mail: tvseries.awards@sff.batvseries.awards@sff.ba.

Selekcija

· Organizacioni odbor Sarajevo Film Festivala pregledava prijave te one koje ispunjavaju uslove prosljeđuje članovima Strukovnog žirija, koji te serije gledaju;

· Strukovni žiri broji 477 filmskih i televizijskih profesionalaca s pravom glasa, među kojima su i prethodni nominovani i dobitnici nagrada Srce Sarajeva. Članovi žirija su iz zemalja koje imaju pravo učešća; 

· Glasanje za dobitnike nagrada Srce Sarajeva za TV serije odvija se online, putem glasačke forme, u dva kruga. U prvom krugu glasanja Strukovni žiri vrši selekciju serija koje su zadovoljile uslove prijave i bira nominovane za nagrade. Nakon zvanično objavljenih nominacija, Strukovni žiri u drugom krugu ponovo glasa i bira dobitnike nagrada. 

· Strukovni žiri u oba kruga glasanja ima obavezu glasati u svim kategorijama;

· Strukovni žiri gleda sve serije koje su prijavljene i koje zadovoljavaju kriterijume te bira nominirane;

· Strukovni žiri, na osnovu nominacija, glasa za dobitnike nagrada Srce Sarajeva za TV serije u svim kategorijama;

· U periodu od 04. aprila do 31. maja 2024. godine Strukovni žiri gleda sve serije koje zadovoljavaju kriterijume prijave;

· Od 30. aprila do 31. maja 2024. godine traje prvi krug glasanja. U prvom krugu glasanja Strukovni žiri bira nominirane;

· Svaka kategorija može imati minimalno 3, a maksimalno 8 nominovanih;

· Nominacije se formiraju na osnovu glasova članova Strukovnog žirija. Sarajevo Film Festival ima pravo da doda 1 nominaciju po kategoriji;

· Nominacije će biti zvanično objavljene početkom juna 2024. godine;

· Produkcijske kuće/vlasnici prava čije TV serije ne budu nominovane, o tome će biti obavještene u najkraćem mogućem roku, a prije zvanične objave nominacija;

· Nominovane serije će biti dostupne za gledanje Strukovnom žiriju sve do 31. jula 2024. godine, na online platformi Sarajevo Film Festivala;

· Glasanje za dobitnike nagrada će biti realizovano online, putem glasačke forme, u periodu od 1. jula do 31. jula 2024. u 23:59 sati;

· Svi članovi Strukovnog žirija glasaju za sve kategorije;

· Odluku o dobitnicima nagrada u svim kategorijama donosi isključivo Strukovni žiri.

Rokovi za prijavu

Prijave za TV serije otvorene su do 29. marta 2024. Godine do 23:59 sati.

Obaveze nominovanih TV serija

Producent/vlasnik prava se obavezuje da će osigurati dolazak nominovanih članova autorske i glumačke ekipe serije (kreator/ca, producent/ica, reditelj/ica, scenarist/ca i glumaca/ica) u Sarajevo te njihovo prisustvo na ceremoniji dodjele nagrada. Organizator će pokriti troškove dva noćenja u Sarajevu za sve nominovane. Sve dodatne troškove snosi produkcija/vlasnik prava. 

Svi nominovani se obavezuju da će učestvovati na zvaničnim promotivnim događajima i PR aktivnostima u organizaciji Sarajevo Film Festivala, u svrhu promocija serija, nominacija i same dodjele nagrada, uključujući ceremoniju dodjele nagrada i Crveni tepih.

Upute i materijali za prijavu TV serija

Sve prijave moraju sadržavati sljedeće:

·       Pravilno popunjen prijavni formular;

·       Linkove za sve epizode prijavljene serije.

Molimo pažljivo pročitajte naša pravila za prijavljivanje TV serija i u skladu s tim prijavite svoju seriju. Ako imate pitanja, slobodno nas kontaktiraje na tvseries.awards@sff.ba.

Naknade i obaveze za prijavu

Prijava je besplatna.

Moguće je prijaviti više od jedne serije. Obavezno je ispuniti zasebne prijave za svaku seriju koju prijavljujete, a to možete učiniti sa istog Eventival naloga.

Obaveze produkcijskih kuća / vlasnika prava

Nakon objavljenih nominacija u svim kategorijama, nominovanu seriju nije moguće naknadno povući iz selekcije.

Informacije o nominacijama se moraju držati u tajnosti do zvanične objave Festivala.

Nominovane TV serije obavezne su obezbijediti sve promotivne materijele serije: stillse iz serije, trailer, plakat i ostali promo materijal koji Organizator ima pravo koristiti u formatu koji mu odgovara.

Učesnici/e Festivala dužni su pridržavati se ovdje navedenih pravila i propisa Festivala.

Format

Sve epizode serija će biti postavljene na digitalnoj platformi Sarajevo Film Festivala, dostupne samo Strukovnom žiriju za gledanje.

Sve epizode svih prijavljenih TV serija moraju biti dostavljene na izvornom jeziku. Dramske serije moraju biti titlovane na engleski jezik.

Potrebno je poslati svaki file pojedinačno sa sljedećim maksimalnim specifikacijama:

•              Video rezolucija: 1920x1080 pixela;

•               Video bitrate: 2000 kbps;

•               Video codec: H.264 u ".mp4" containeru - Veličina video filea: Do 1GB;

•               Audio format: AAC Stereo Mix ili AC3;

•               Titlovi: Urezani ili odvojeni titlovi na engleskom jeziku (ukoliko dijalozi u fileu nisu na engleskom i ukoliko je primjenjivo) u “.srt” file-formatu;

•               Bez ikakvog vodenog žiga ili utisnutog logotipa/poruke.

Korištenje promotivnog materijala

Organizator zadržava pravo da na svojim kanalima promocije u formatu i dužini koji Organizatoru odgovara koristi sav dostavljeni promotivni materijal (fotografije, trailer ili isječak iz serije u digitalnom formatu kraći od 3 minute, plakat u digitalnom formatu i slično).

Zaključak

Prijava za nagrade Srce Sarajeva za TV serije Sarajevo Film Festivala ujedno se smatra i prihvatanjem obaveze da poštujete sva prethodno navedena pravila i kriterije. Upravni odbor Sarajevo Film Festivala zadržava pravo odlučivanja o svim spornim pitanjima koja nisu eksplicitno regulisana ovim pravilnikom.

Online formular za prijavu je OVDJE.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, molimo da se obratite na e-mail adresu: tvseries.awards@sff.ba.


* Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa Kosova, u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP-a o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.