Navigacija

Objave

Održana panel diskusija „Kulturne destinacije u fokusu: Održivi razvoj i poslovne prilike“

„Kulturne destinacije u fokusu: Održivi razvoj i poslovne prilike“ naziv je panel diskusije koja je, u okviru programa 30. Sarajevo Film Festivala, održan 17. augusta u Swissotelu.

O načinima kako osigurati da rast u turizmu bude održiv razgovarali su Nasiha Pozder, ministrica okoliša i turizma Federacije BiH, Maša Marković, voditeljica Industry odjela Sarajevo Film Festivala, Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Jelena Ajder, koordinatorica Banja Luka Festa, Anto Brtan, direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu turističkih potencijala grada Jajca“ i Ivan Novak, osnivač slovenačke grupe Laibach.

„Mi radimo na tome da zaštitimo i očuvamo našu okolinu kako bi imali ponuditi, ne samo turistima, već i građanima – kako bismo što duže imali razloga da živimo tu i od čega da živimo i kako se odnosimo prema tome. Jako je teško balansirati sva tri segmenta. Sada imamo dvije strategije. Jedna je strategija razvoja turizma, a druga zaštite okoliša. Ta dva dokumenta nam daju smjernice kuda treba da idemo i na koji način da razvijamo turizam, a i štitimo okoliš. Važno je da ministarsvo dobija feedback kako bi što bolje mogli popraviti stanje u obje oblasti.“ izjavila je Nasiha Pozder.

O pozitivnim promjenama koje uvodi Sarajevo Film Festival Maša Marković je rekla: „Mi tražimo rješenja koja su adekvatna i mogu nas partiti ka našem cilju da budemo Net Zero festival. Imamo razne partnere, koji nam pomažu u našem cilju. Smanjili smo broj printanih izdanja, sada imamo samo dva. To su Journal i CineLink magazin. Jedan od segmenata festivala koji pratimo je šta učiniti da boravak naših gostiju bude što manje štetan za okolinu. Također, omogućili smo da građani Sarajeva imaju besplatan gradski prevoz od 18 sati do 5 sati ujutro. To je samo dio naših aktivnosti.“
„Mislim da trebamo, svi mi koji organiziramo festivale, početi, po uzoru na Sarajevo Film Festival, mapirati koji su to punktovi u gradu i učiniti sve da očuvamo i održavamo taj dio grada što ljepšim i čišćim“, rekao je Dino Mustafić.

Jelena Ajder osvrnula se na način kako Sarajevo Film Festival predvodi pozitivne promjene u organizaciji festivala u Bosni i Hercegovini.

„Tokom Banja Luka Festa, po ugledu na Sarajevo Film Festival, trudimo se da uvedemo održive prakse poput električne flote vozila, elektronske prodaje ulaznica ili razdvajanje i odlaganje otpada koji nastaje tokom festivala.“

O odnosu turizma i kulture govorio je Ivan Novak: „Turizam u Sloveniji će nekako uvijek biti na razini ekološkog turizma. Treba postojati jasna granica između kulture i turizma. Kada se to radi za mještane, a kada za turiste. Do koje granice su turisti ovlašteni da se ponašaju kao turisti. Da li bi oni trebali da se spuste na nivo građana?“, upitao je Novak.

Anto Brtan je govorio o turističkim potencijalima Jajca: „Jajce je relativno mali grad, ali je to grad sa velikim potencijalom za razvoj turizma. Imamo 30 nacionalnih spomenika i mi se trudimo da barem dio njih stavimo u ovu funkciju održivog turizma. Mislim da donekle uspjevamo“.
Izbor filmova iz programa 30. Sarajevo Film Festivala u Visokom, Gradačcu i Jajcu
Zahvala 30. Sarajevo Film Festivala za podršku u realizaciji Festivala
Kemal Zorlak autor Naj fotke 30. Sarajevo Film Festivala
Dobitnici UniCredit nagrade publike
Publici najbolji „Crna kutija: Dnevnici“, „Mi nemamo drugu zemlju“ i „Komar“