Navigacija

Objave

Predstavljamo žiri za Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti 29. Sarajevo Film Festivala

Specijalna nagrada za promicanje rodne ravnopravnosti Sarajevo Film Festivala, čiji je sponzor Mastercard, posvećena je debitantskim filmovima autorica.

Za nagradu konkuriraju debitantski filmovi rediteljica iz različitih festivalskih programa: konkurencija nije ograničena na natjecateljske programe, već uključuje i druge programe i teritorije, pod uvjetom da je to prvi dugometražni film rediteljice.

Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti Sarajevo Film Festival je uspostavio 2021. godine kao nastavak aktivnosti kojima Festival daje doprinos uspostavi rodne ravnopravnosti u filmskoj industriji.

U žiriju za Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti 29. Sarajevo Film Festivala su producent Jay Van Hoy, direktor Sydney Film Festivala Nashen Moodley i voditeljica programa u Eye Filmmuseumu Mila Schlingemann.

Jay Van Hoy
Producent
(SAD)

Jay Van Hoy je producirao više od 30 filmova, uključujući film nagrađen na Filmskom festivalu u Cannesu AMERICAN HONEY (2016) Andree Arnold, zatim film koji je ostvario box office uspjeh i dobio nagradu na Filmskom festivalu Sundance THE WITCH (2015) Roberta Eggersa, kao i njegov naredni, za Oscara® nominirani film THE LIGHTHOUSE (2019). Ostali naslovi uključuju Oscarom® nagrađene filmove BEGINNERS (2010) Mikea Millsa, OLD JOY (2006) Kellya Reichardta, AIN'T THEM BODIES SAINTS Davida Loweryja (2013) te LOVE IS STRANGE (2014) i KEEP THE LIGHTS ON (2012) Irae Sachsa. Jay Van Hoy je dugogodišnji savjetnik Creative Producing Laba Instituta Sundance i učesnik u kreiranju Catalyst programa na Institutu Sundance te mentor mentorskog programa Cinetrust u Cinereachu.

Nashen Moodley
Direktor Sydney Film Festivala
(Australija, Južnoafrička Republika)

Nashen Moodley je već 12 godina direktor Sydney Film Festivala. Tokom njegovog mandata festival je znatno porastao. Moodley je u svojoj karijeri obavljao brojne liderske funkcije na filmskim festivalima, među kojima su i menadžer na Međunarodnom filmskom festivalu u Durbanu (2001 - 2011), kao i programski konsultant za Međunarodni filmski festival u Dubaiju (2005 - 2017). Tokom 11 godina provedenih na Međunarodnom filmskom festivalu u Durbanu, Moodley je značajno povećao njegov sadržaj i domet. Bio je član žirija na filmskim festivalima širom svijeta, uključujući filmske festivale u San Sebastiánu, Busanu, Torontu, Rotterdamu, El Gouni, Durbanu i Tokiju. Rođen u Južnoafričkoj Republici 1978. godine, Moodley je studirao engleski jezik i filozofiju na Univerzitetu u Natalu i radio kao novinar prije nego što se posvetio filmskoj industriji.

Mila Schlingemann
Voditeljica programa u Eye Filmmuseumu
(Nizozemska)

Mila Schlingemann (1978, Amsterdam) završila je medijske studije na Univerzitetu u Amsterdamu. Bila je suosnivačica Unheard Film Festivala, godišnjeg festivala o narativnoj moći zvuka u filmu. Uz to što je radila za studentsko kino Kriterion, Schlingemann je bila projektantica i producentica za Rocket Cinema. Rocket Cinema je dugogodišnji filmski festival, čiji je domaćin svjetski poznata muzička dvorana Paradiso, koja objedinjuje živu muziku i film na različitim lokacijama u Amsterdamu. Zatim, nakon nekoliko godina rada kao voditeljica programa u flamanskom umjetničkom centru De Brakke Grond, inovativnoj kulturnoj organizaciji u centru Amsterdama, vratila se u filmsku industriju i počela raditi u Eye Filmmuseumu kao voditeljica programa. Eye je nacionalni muzej filma i umjetnosti pokretne slike u Nizozemskoj. Arhivira, obnavlja i predstavlja film; od klasika, blockbustera i ranih avangardnih filmova do najnovijih VR eksperimenata. Kao voditeljica programa, Schlingemann je odgovorna za cijeli filmski program, koji varira od retrospektiva, tematskih programa, posebnih događaja i ponavljajućih serija, poput VR serije, Xtended. Za potonje je u Nizozemsku dovela „Carne y Arena“, međunarodno priznatu VR instalaciju/imerzivnu izložbu, o imigrantima u SAD-u, koju je napravio Alejandro González Iñárritu. Pored rada u Eye Filmmuseum, Schlingemann je i u savjetodavnom odboru kulturne organizacije Transnatural, koja izlaže umjetnička djela u kojima se spajaju čovjek, priroda i tehnologija. Platforma radi sa višestrukom mješavinom nacionalnih i međunarodnih kreatora, mislilaca, preduzeća, laboratorija za istraživanje i razvoj, studija i istraživačkih instituta.

29. Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta 2023. godine.

Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu
Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije