Navigacija

Objave

Filmske projekcije 28. Sarajevo Film Festivala na dvije lokacije u Novom Sarajevu

28. Sarajevo Film Festival će biti održan od 12. do 19. augusta. Festival otvara film “Trougao tuge” dobitnika Zlatne plame Rubena Östlunda, a zatvara se svjetskom premijerom domaćeg filma “Praznik rada” Pjera Žalice. Filmovi se prikazuju na nekoliko lokacija u gradu, među kojima i u Općini Novo Sarajevo.

Općina Novo Sarajevo i JU “Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo” u saradnji sa Obala Art Centrom omogućili su da filmske projekcije iz programa 28. Sarajevo Film Festivala građanke i građani pogledaju na dvije lokacije na području općine: Kino Dječija kuća/Teen arena/ od 18:00 sati i Ljetno kino Novo Sarajevo / Open Air Cinema od 21:00 sat. (U slučaju kiše projekcije sa Open Air Cinema, premještaju se u objekat Dječije kuće.)

“Posebno me raduje što je Općina Novo Sarajevo prepoznata kao lokalna zajednica u kojoj se jedan ovakav eminantni festival može i treba održavati. Moja želja je bila da Općina Novo Sarajevo bude mjesto kulturnih dešavanja. U ove dvije nepune godine, koliko traje moj mandat, poduzeli smo niz aktivnosti kako bismo ovaj veliki i regionalno značajni film festival ponovo doveli u Općinu Novo Sarajevo, na ovu lijepu lokaciju između Historijskog i Zemaljskog muzeja, i budućeg Muzeja Ars Aevi, popularno nazvanu Muzejska četvrt. Na taj način želimo približiti kulturu građankama i građanima općine Novo Sarajevo, samim time i čitavog grada, i omogućiti im novi prostor za gledanje filmova. Nadam se da ćemo nastaviti ovu saradnju i iduće godine obezbijediti još bolje uslove kako bi publika mogla gledati najbolje filmove“, rekao je načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović.

“Naša misija oduvijek je bila ići ususret publici, omogućiti svima gledanje filmova u posebnom ambijentu. Siguran sam da će publika uživati u ostvarenjima 28. Sarajevo Film Festivala na ove dvije lokacije, da ćemo na novim festivalskim lokacijama donijeti posebnu, filmsku atmosferu, na radost svih građanki i građana”, izjavio je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

Projekcije u Novom Sarajevu počinju sutra, 13. augusta, kada će u 21 sat u Ljetnom kinu Novo Sarajevo biti prikazan film “Trougao tuge” Rubena Östlunda, a u 18 sati  u kinu Dječija kuća Novo Sarajevo film “Kapa” Slobodana Maksimovića.

 
Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije