Navigacija

Objave

UNIQA SEE Future fondacija pruža novu priliku regionalnim filmašicama

UNIQA osiguranje je na 30. Sarajevo Film Festivalu predstavila novu inicijativu unutar svoje UNIQA SEE Future fondacije. Zamišljena kao katalizator pozitivnih društvenih promjena, Fondacija će, u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom i Slano Film Days, otvoriti mogućnost za financiranje filmskih projekata iza kojih stoje filmašice.

Projekt je predstavio poseban gost – legendarni tenisač Goran Ivanišević, ambasador UNIQA osiguranja, koji je prvo istaknuo očaranost Sarajevo Film Festivalom.

„Izuzetna mi je čast što sam ovdje. Htio sam doći i ranijih godina, ali u ovo doba sam inače uvijek bio na američkoj turneji. Sada sam bez posla, pa sam imao vremena doći“, izjavio je Ivanišević dodavši da mu je posebno zadovoljstvo bilo nakon 40 godina pogledati film na otvorenom.

Kako bi promovirali UNIQA SEE Future fondaciju, a time i projekt za filmašice, sarajevska Ulica Franca Lehara na jedan je dan pretvoran u – teniski teren. Na njemu je Goran Ivanišević odigrao ekshibicijski meč s glumcima Nadine Mičić i Borisom Lerom, ali i polaznicima Teniskog kluba Gem.

„UNIQA SEE Future fondacije je pokrenuta kako bi i djelima, a ne samo riječima, pokazali da je UNIQA društveno odgovorna kompanija“, istaknuo je Adel Bahtanović, predsjednik UNIQA SEE regije.

Djelovanje Fondacije bit će usmjereno na tri područja: sport, kulturu i održivost. Prvi korak na području sporta već je napravljen ranije, dok je sada došao red na kulturu.

„Rodila se ideja da podržimo mlade talente kada je u pitanju film. Odlučili smo da to budu mlade filmske radnice, producentice, režiserke koje u našem regionu imaju ogroman potencijal“, istaknuo je Bahtanović.

Kako bi pomogla filmašicama iz regije u kojoj djeluje UNIQA SEE (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Bugarska, Rumunija i Crna Gora) bit će raspisan konkurs za finansiranje projekata iza kojeg većinski stoje žene. To je ujedno i u skladu s nastojanjima Sarajevo Film Festivala da poboljša rodnu ravnopravnost, kako na Festivalu, tako i u regionalnoj kinematografiji.

„Festival radimo i za publiku i za profesionalce. Sarajevo Film Festival je ujedno i platforma za razvoj kinematografije u regiji. Kroz program Talents Sarajevo, prikazivanje studentskih filmova i brojne druge inicijative pokušavamo osigurati kompletan ekosistem ljudima iz industrije, a posebno mladim filmašima da razdoblje od studentskih dana do prvog prikazivanja na festivalu prođu što laganije“, izjavio je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala. Ujedno je naglasio da je Festival i dalje predan viziji da se dosegne rodna zastupljenost filmova bude 50:50.

„Samo zajedno možemo mijenjati stvari“, istaknula je Sonja Marić, direktorica brenda i komunikacija UNIQA SEE osiguranja „U Sarajevo Film Festivalu smo pronašli pravog partnera. Žene su kreativne i donose novu perspektivu onog što rade, jer sve ono sto žene žive utkano je u njihovu umjetnost.“

Izbor filmova iz programa 30. Sarajevo Film Festivala u Visokom, Gradačcu i Jajcu
Zahvala 30. Sarajevo Film Festivala za podršku u realizaciji Festivala
Kemal Zorlak autor Naj fotke 30. Sarajevo Film Festivala
Dobitnici UniCredit nagrade publike
Publici najbolji „Crna kutija: Dnevnici“, „Mi nemamo drugu zemlju“ i „Komar“