Navigacija

Objave

Elman Hasanspahić iz Vogošće pobijedik takmičenja „Filmovi za budućnost“

Elman Hasanspahić iz Vogošće napravio je najbolji reel projekta za mlade pod nazivom „Films for Future/Filmovi za budućnost“.

Elman Hasanspahić iz Vogošće napravio je najbolji reel projekta za mlade pod nazivom „Films for Future/Filmovi za budućnost“, kojeg su organizovali Sarajevo Film Festival, u partnerstvu sa Sarajevom gradom filma UNESCO-a i Zelenim klubom kojeg čine poslanici/zastupnici parlamenata u Bosni i Hercegovini, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH).
 
Pet najboljih videa u trajanju od 90 sekundi, koje je odabrao kreativni žiri, napravili su Elman Hasanspahić iz Vogošće, Adina Mujkanović iz Maglaja, Amelie Kreitz iz Trnova, Ailana Sofić iz Živinica i Muhamed Selimović iz Zenice. Autorice i autori najboljih videa dolaze na 30. Sarajevo FilM festival, a dobitnicima koji žive izvan Sarajeva dolazak na Festival omogućio je Zeleni klub. Dodjela nagrada najboljima bit će upriličena 22. augusta na Festivalskom trgu. Nagrade za najbolje video uratke je osigurao Zeleni klub, a osvojili su električni romobil, bicikl, dron, bežične slušalice i tablet.
 
Pobjedici su proglašeni na Međunarodni dan mladih.
 
Takmičenje je bilo otvoreno za mlade u dobi od 13 do 25 godina iz BiH, pod nazivom „Films for Future/Filmovi za budućnost“.
 
Mladi su snimali video na jednu od tema: Što mladi mogu učiniti za zdraviju i zeleniju planetu? Kako mogu pomoći u očuvanju okoliša? Kako mogu napraviti pozitivne promjene u svojoj sredini?
 
Pobjednički video će biti objavljen na društvenim mrežama Sarajevo Film Festivala, Sarajevo UNESCO grada filma, kao i Zelenog kluba i UNDP-a u BiH.
 
Takmičenje je organizirano s ciljem podizanja svijesti o održivom razvoju i zaštiti okoliša za sve nas i buduće naraštaje. Kao priznanje globalnom pokretu mladih „Fridays for Future“ ovo takmičenje nosi naziv „Films for Future“.
 
U skladu sa svojim opredjeljenjem ka postizanju Net Zero misije – nulte stope onečišćenja, ovom inicijativom Sarajevo Film Festival nastoji doprinijeti podizanju svijesti o zaštiti planete. Uključivanjem održivih praksi u akcije Festivala i poticanjem publike na aktivno sudjelovanje u tome, Festival nastoji stvoriti dugotrajan pozitivan utjecaj na zajednicu i okoliš.
Najbolji reel i ostale nagrađene reelove možete pogledati na Films for Future.

Najbolji video autora Elmana Hasanspahića pogledajte OVDJE.

30. Sarajevo Film Festival bit će održan od 16. do 23. augusta 2024. godine.
Izbor filmova iz programa 30. Sarajevo Film Festivala u Visokom, Gradačcu i Jajcu
Zahvala 30. Sarajevo Film Festivala za podršku u realizaciji Festivala
Kemal Zorlak autor Naj fotke 30. Sarajevo Film Festivala
Dobitnici UniCredit nagrade publike
Publici najbolji „Crna kutija: Dnevnici“, „Mi nemamo drugu zemlju“ i „Komar“